Vodniški odsek

Tošč

V vodniškem odseku je 17 aktivnih članov, ki so usposobljeni za vodenje različnih oblik gorniške dejavnosti, zlasti izletov, pohodov, tur, turnih smukov, plezalnih vzponov, planinskih orientacijskih tekmovanj in taborov.

Ustanovni zbor vodniškega odseka je bil 29. 1. 2003, udeležilo pa se ga je devet ustanovnih članov in trije gostje. Seveda pa izletniška in pohodniška dejavnost ni nekaj novega, ampak je bila v različnih organizacijskih oblikah v društvenem delu prisotna od same ustanovitve društva v letu 1948. Vodniški odsek je povezan z Vodniško komisijo Planinske zveze Slovenije.

Luka Skočir

Kategorije vodenja so naslednje

 • A kategorija (lahke kopne ture),
 • B kategorija (zahtevne kopne ture),
 • C kategorija (zelo zahtevne kopne ture),
 • D kategorija (lahke snežne ture),
 • G kategorija (lahki turni smuki),
 • E kategorija (zahtevne snežne ture) in
 • IPV (inštruktor planinske vzgoje).
ime kategorija
Irena Cerar A
Blaž Češka A, D
Tadeja Češka A, D, G
David Češka A
Jernej Grad A, B, D
Lili Jazbec A, B, IPV
Milan Jazbec A, B, C, D
Jernej Južna A, B
Helena Kermauner A, D
Klemen Kogovšek A*
Matej Ogorevc A, B, D, G*, IPV
Aleš Peršolja A, B
Borut Peršolja A, B, D, IPV
Mateja Peršolja A
Dušan Prašnikar A, B, D
Luka Skočir A, B, D, G
Miha Vidali A
*pripravnik/pripravnica
Člani vodniškega odseka se sestajajo občasno v društvenih prostorih.

Program v letu 2017:

datum cilj zahtevnost vodnik kontakt
14.1. Krtina – Janče lahek zimski Helena Kermauner 041 731 797
4.2. Klek turni smuk  Luka Skočir 031 254 597
12.3. Kolovec lahek zimski Helena Kermauner 041 731 797
18.-19.3. Na smučeh med Bohinjem in Sočo turni smuk Matej Ogorevc 041 483 924
2.4. Sabotin* lahek kopni Helena Kermauner 041 731 797
15.4. Sv. Kvirik, Veli Badin, spodmoli pri Sočergi* (slo. Istra) lahek kopni Lili in Milan Jazbec 031 621 366
23.4. Zasavska Sveta gora lahek kopni Dušan Prašnikar 031 694 134
7.5. Gora Oljka* lahek kopni Jernej Grad 031 264 740
14.5. Kamenjak* (Hrvaška) lahek kopni Helena Kermauner 041 731 797
20.5. Okrog, Biba, Šavnice (Menina) lahek kopni Lili in Milan Jazbec 031 621 366
4.6. Slivnica* lahek kopni  Jernej Grad 031 264 740
10.6. Kepa zehteven kopni Luka Skočir 031 254 597
13.8. Begunjščica* lahek kopni Jernej Grad 031 264 740
27.8. Mala Planina lahek kopni vodniki PZS
3.9. Štajerski griči* lahek kopni Jernej Grad 031 264 740
16.9. Visoka Rezijanska pot zelo zehtevna kopna Matej Ogorevc 041 483 924
7.10. Visoki Kurji vrh zahtevno brezpotje Luka Skočir 031 254 597
15.10. Veliki Draški vrh* lahek kopni Helena Kermauner 041 731 797
22.10. Kokoš družinski Dušan Prašnikar 031 694 134
17.12. Ojstrc (Avstrija) turni smuk Luka Skočir 031 254 597

*  Izlet bo predvidoma organiziran z avtobusnim prevozom.

 

Pošljite e-pošto na info[afna]pdd.si in vas bomo dodali na seznam prejemnikov e-obvestil o vseh društvenih akcijah.

 

Prijave

Planinsko društvo Domžale si pridržujejo pravico do spremembe ali odpovedi programa. Prijave sprejema vodja in društvena pisarna. Akcije vodniškega odseka potekajo z osebnim prevozom. Udeleženci vodenih dejavnosti morajo biti ustrezno telesno pripravljeni in opremljeni ter upoštevati navodila organizatorja in vodje. Vodja ima pravico in dolžnost pred izletom zavrniti udeleženca, ki ni ustrezno opremljen. Vodja ima pravico in dolžnost med izletom zavrniti polnoletnega udeleženca, ki ne upošteva navodil za varnejše gibanje, ogroža druge udeležence in ravna v nasprotju s primeri dobre prakse.

Način prijave:

 1. Deset dni pred akcijo je v društveni pisarni v času uradnih ur dostopen podrobnejši razpis akcije iz letnega programa društva. Obvestilo je sočasno objavljeno tudi na društveni spletni strani. Po pošti ali e-pošti ga prejmejo vsi, ki se prijavijo na društveni seznam za obveščanje.
 2. Razpis obsega: ime in priimek ter usposobljenost vodje, datum, cilj, opis poti, podatek o tehnični zahtevnosti poti, čas izvedbe, zborno mesto in čas odhoda, mesto in čas prihoda, način prevoza, zahtevana in priporočljiva osebna in tehnična oprema, postopek prijavljanja in cena, ki velja pri določenem številu prijavljenih.
 3. Iz različnih razlogov lahko pride do sprememb v programu.
 4. Praviloma prijave potekajo po telefonu, e-pošti in po pošti. Kadar je v razpisu posebej navedeno, je možna tudi prijava v društveni pisarni. Ob prijavi je obvezno plačilo cene na poslovni račun društva: 02300-0016704870, ki je odprt pri NLB d. d., Enota Domžale, Ljubljanska cesta 62, SI – 1230 Domžale. Kot namen nakazila napišite šifro stroškovnega mesta 47410.
 5. Vsi udeleženci morajo biti nezgodno zavarovani, kar dokazujejo z veljavno člansko izkaznico.

 

 

Poročilo: pohod okoli Begunjščice

objavljeno ob 17. Avg 2017 v Prikaz, Vodniški odsek | ni koment.

Poročilo: pohod okoli Begunjščice

13. avgusta 2017 je bila lepa sončna nedelja. Kar 18 pohodnikov PD Domžale je izkoristilo dan za planinski pohod okoli Begunjščice. Slikovita narava in izostreni razgledi so poplačali ves trud celodnevne hoje.  Pričeli smo pol devetih na Ljubelju in kar takoj nas je čakal strm vzpon po okljukah bivšega smučišča. Smo začeli počasi, pa kljub temu kaj kmalu prišli do Doma na Zelenici. Po krajšem počitku smo nadaljevali v drugi ambient. Prečenje zahodnih pobočij Begunjščice in ponovno nekaj vzpona. Pot je izjemno slikovita. Od daleč se zdi skoraj neprehodna, pa vendar je pot speljana po lepih prehodih. Vsem, ki so prvič se srečali z gorskim terenom, bo pot ostala v lepem spominu. Poti nismo podaljšali na sam vrh Begunjščice, ampak smo na grebenu obrnili do Roblekovega doma. Tu smo imeli daljši postanek za kosilo. Medtem smo ob glasbeni spremljavi opazovali pristanek najetega helikopterja. Sledilo je prečenje južnih travnatih pobočij. Ustavili smo se pri obeležju za rudnike mangana, pa pri Roži, kjer je izvir pitne vode. Do Prevale se pot počasi spušča in ponovno je sledil kratek postanek na planšariji. Zanimiv je bil tudi zadnji del poti skozi Bornove tunele. Tukaj se pot že vije po gozdu, nobenega vzpona ni bilo več. Sproščen klepet in nekaj začudenih pogledov, da smo že na cilju je dalo vedeti, da smo pot prehodil hitro in brez težav. Pot smo zaključili po predvideni časovnici ob 17h. Več fotografij pa v...

read more

Vabilo na pohod okoli Begunjščice

objavljeno ob 4. Avg 2017 v Vodniški odsek | ni koment.

Vabilo na pohod okoli Begunjščice

Vabim vas, da skupaj prehodimo krasno krožno pot, ki se vije okoli Begunjščice. Začeli bomo na Ljubelju, se povzpeli do Zelenice, nadaljevali do Robleka, prečili Prevalo in se vrnili čez Bornove tunele na Ljubelj. Pot je izjemno razgibana in na vsaki strani gore ponudi povsem drugačno doživetje naravnega okolja. Dobimo se v nedeljo, 13. avgusta ob 7h na makadamskem parkirišču za blagovnico Tuš v Domžalah. Za prevoz bomo uporabili osebne avtomobile. Kdor lahko, naj sprejme še dodatne pohodnike, da gremo z manj avtomobili na pot. Skupne hoje bo za približno šest do sedem ur, zato so obvezni dobri pohodniški čevlji, rezervna oblačila, vključno z vetrovko in kapo, naglavna lučka ter dovolj tekočine in kak prigrizek v nahrbtniku. Možnost oskrbe pa nudijo tudi planinski domovi ob poti. Predviden povratek v Domžale je po 17. uri. Prijave so obvezne do petka, 11. avgusta, pri Heleni Kermauner, vodnici PZS na tel.: 041 731...

read more

Poročilo: Gora Oljka

objavljeno ob 18. Jun 2017 v Vodniški odsek | ni koment.

Poročilo: Gora Oljka

Zaradi slabega vremena enkrat že prestavljen pohod na Goro Oljko je to nedeljo, 18.6. le uspel! Vreme nam je bilo tokrat naklonjeno, za gor je bilo prijetno hladno, sonce je pritisnilo šele na poti navzdol. 17 pohodnikov se je po strmini navzgor zagnalo iz Šmartnega ob Paki, navzdol pa smo se spustili v Polzelo preko Vinskega vrha. Ne predolg izlet, a se je vseeno kar nabralo kilometrov. Še ogled gradu Komenda v Polzeli in že smo se peljali domov. Slike pa v...

read more

Poročilo: Kepa

objavljeno ob 12. Jun 2017 v Vodniški odsek | ni koment.

Poročilo: Kepa

Deset pohodnikov se je na prekrasno junijsko nedeljo odpravilo proti Kepi. A nismo si izbrali povsem običajne poti, skrivne, samotne stezice so nam bile bolj všeč, zato smo jo mahnili čez Kurjeke. Pa še to smo zabelili z ogledom nadvse zanimive soteske potoka Žakelj in z ogledom Orlovega rovta. Šele potem smo se po brezpotjih prebili na le malo manjše brezpotje – Kurjeke. Strmine in podrte grape, to se je menjavalo, na koncu smo naleteli celo na podrto pot, a nas to ni ustavilo. Naš vodnik Luka je bil pripravljen na vse in z grapo smo opravili zgledno, z varovanjem. K sreči je bilo na voljo rušje, klin za varovanje je bilo nemogoče zabiti v tisto podrtijo, ne da bi zrušili še ostalo celo polovico… A strmine so se unesle šele na grebenu, pod Gubnim, s hojo po grebenu pa se nam je vrh odmikal in odmikal. Za vsakim vogalom je bil malce dlje. Pa se tudi tokrat nismo dali, poplezavanje, nekaj jeklenic in klinov ter dobra mera previdnosti nas je le pripeljala do razglednega vrha. Tam pa smo res uživali, razgledi so prejšnje strmine in podrtost kmalu pustili v ozadju. Triglav na dlani, s svojimi tremi dolinami Vrata, Kot, Krma in še s kako skrito vred, velik del Julijcev, zahodni Julijci, Karnijske alpe, Veliki Klek, Hochalmspitze, dravska dolina, celotna veriga Karavank tja do Kamniških gora in, seveda, nekje daleč pod nami še Zgornjesavska dolina. Prekrasen dan za prekrasne razglede! Spust je potem minil skoraj mimogrede. Markirana pot čez Erjavčev rovt je minila dosti hitreje, kot smo si predstavljali, da bo. Ali pa smo si vsi tako že želeli namočiti noge v mrzlem potoku! Še nekaj nabranega ranjaka in dišečega bezga, nato pa je obvezna analiza pri Aljažu zaokrožila to enkratno doživetje! Slike pa v...

read more

Vodniški odsek vabi na KEPO

objavljeno ob 7. Jun 2017 v Vodniški odsek | ni koment.

Vodniški odsek vabi na KEPO

Planinsko društvo Domžale Vabi na: KEPA čez Kurjeke Kdaj: nedelja, 11. junij 2017 Kje: zborno mesto (in mesto prihoda): Domžale, makadamsko parkirišče za Napredkom Čas odhoda: 6.30 Čas prihoda: okoli 16:30 Prevoz: lastna vozila udeležencev in vodje (po dogovoru) Strošek: odvisen od prevoza  (od št. oseb na avto) Oprema: – obvezna: planinski čevlji, nahrbtnik, čelada, vetrovka, kapa, rokavice, napitek, malica – priporočljiva: oblačila za preobleči, palice, sončna očala, krema… Težavnost: Gre za težjo turo! Hodili bomo tako po zahtevni zavarovani poti (kratek čas) kot tudi po zahtevnejši neoznačeni poti. Potrebna je kondicijska pripravljenost. Prijave, info: do vključno petka, 9. 6. 2017 po telefonu: 031/254-597 ali še raje po elektronski pošti: luka.skocir@gmail.com V primeru slabega vremena bo izlet prestavljen! Turo vodi Luka Skočir, vodnik PZS, član PD Domžale. foto: vir, hribi.net...

read more

Vabilo: pohod na Goro Oljko

objavljeno ob 6. Jun 2017 v Vodniški odsek | ni koment.

Vabilo: pohod na Goro Oljko

  Nov datum pohoda, 18. 6. 2017.     Gora Oljka (734 m) je kraški osamelec v Spodnji Savinjski dolini. Ker je dobro vidna z avtoceste med Vranskim in Celjem, pritegne nase več pogledov, kakor marsikatera višja vzpetina v okolici. Na vrhu namreč stoji cerkev sv. Križa, ki je mogočna baročna cerkev z dvema zvonikoma, zgrajena v 18. stoletju. Cerkev sodi med najlepše baročne cerkve v Sloveniji. Za obisk te gore se dobimo v nedeljo, 18. junija 2017, ob 7:00 na makadamskem parkirišču za blagovnico Vele/Tuš. Z avtobusom se bomo odpeljali do Šmartnega ob Paki. Za vzpon po ne preveč strmi poti bomo potrebovali približno uro in pol. Tik pod vrhom Gore Oljke je planinski dom, v katerem se bomo lahko okrepčali. Ogledali si bomo tudi cerkev in okolico s podzemnim svetiščem. Zaradi križa, ki je na vrhu stal pred postavitvijo cerkve, so Gori Oljki pred letom 1757 pravili tudi Križna gora. Po okrepčilu pri planinskem domu in ogledu cerkve se bomo spustili proti Polzeli. Čaka nas dve in pol uri nezahtevnega spusta v dolino, od koder se z avtobusom odpeljemo proti Domžalam. Pot ni zahtevna, obvezna je planinska obutev, dovolj tekočine in kakšen priboljšek v nahrbtniku. Informacije in prijave pri vodji izleta: Jerneju Gradu, vodniku PZS, na tel.: 031/ 264-740, do srede 14.6.2017. Prispevek udeležencev je 10 EUR, za otroke (P+O) v spremstvu staršev prispevka ni. V primeru slabega vremena bo določen drug datum...

read more

Vabilo: pohod na Slivnico

objavljeno ob 23. Maj 2017 v Vodniški odsek | ni koment.

Vabilo: pohod na Slivnico

Slivnica nad Cerknico je 1114 m visok vrh, ki se nahaja severno od Cerkniškega polja. S travnatega pobočja na poti do vrha se nam odpirajo lepi razgledi na greben Javornikov in Cerkniško polje s Cerkniškim jezerom. Pohod na Slivnico bo v nedeljo, 4. junija 2017. Dobimo se ob 7.00  na makadamskem parkirišču za blagovnico Vele/Tuš. Z avtobusom se bomo odpeljali do Cerknice. Za vzpon po ne preveč strmi poti bomo potrebovali približno dve uri. Na Slivnici je tudi planinski dom, v katerem se bomo lahko okrepčali.  Čakata nas še slabi dve uri spusta v vas Grahovo od koder se z avtobusom odpeljemo proti Domžalam, kamor se vrnemo do 17. ure. Pot ni zahtevna, obvezna je planinska obutev, dovolj tekočine in kakšen priboljšek v nahrbtniku. Informacije in prijave pri vodji izleta: Jerneju Gradu, vodniku PZS, na tel.: 031/ 264-740, do četrtka 1.6.2017. Prispevek udeležencev je 10 EUR, za otroke (P+O) v spremstvu staršev prispevka ni. V primeru slabega vremena bo določen drug datum...

read more

Poročilo: Kamenjak

objavljeno ob 16. Maj 2017 v Vodniški odsek | ni koment.

Poročilo: Kamenjak

V sodelovanju s puljskim planinskim društvom Glas Istre smo v prekrasni in vroči majski nedelji spoznavali lepote Kamenjaka, skrajnega rta Istre. Več kot petdeset ljudi se je vilo v koloni, občudovalo cvetoče rastlinje, dinozavre, prekrasne plaže, skrite zalivčke in visoke stene. Večina si je namočila le noge, par pa jih ni pokazalo strahu in pogumno so tudi zaplavali! Dobrih dvajset kilometrov žgočega sonca je pustilo kar nekaj opečene kože, a veselja ob prekrasni naravi ni moglo nič pokvariti. Skrajno zadovoljni smo se pritepli domov šele ob pozni večerni uri. Slike v ALBUMu! Filmček, ki ga je posnel Mario....

read more

Vabilo na pohod po Kamenjaku

objavljeno ob 3. Maj 2017 v Vodniški odsek | ni koment.

Vabilo na pohod po Kamenjaku

Dobimo se v nedeljo, 14. maja ob 6:30 na makadamskem parkirišču za blagovnico Tuš v Domžalah. Z avtobusom se odpeljemo v bližino Pule. Po kamnitih stezah Kamenjaka nas bodo vodili kolegi iz Planinskega društva Glas Istre. Pohod bomo pričeli na Gornjem Kamenjaku (Monte Cope) ter prehodili tudi Dolnji Kamenjak, vse do rta. Med potjo bo veliko priložnosti za fotografiranje razgibane obale s skritimi zalivi. Spoznavali se bomo tudi z divjimi orhidejami, saj jih na Kamenjaku raste vsaj 30 različnih vrst poleg obilice ostalega mediteranskega rastlinja. V parku lahko na kamnitih tleh najdemo tudi prastare odtise dinozavrov. Ker se bomo gibali na področju naravovarstvenega parka, se bomo peš po drugi poti tudi vrnili do avtobusa. Skupne hoje bo za približno štiri do pet ur, zato so obvezni dobri pohodniški čevlji ter dovolj tekočine v nahrbtniku. Ustavili se bomo pri Safari baru, kjer so na voljo hitri prigrizki (plačilo v hrvaških kunah). Lahko pa se boste na razgibani obali okrepčali z malico iz nahrbtnika. Predviden povratek v Domžale je po 20. uri. Obvezno imejte s sabo veljaven osebni dokument (potni list ali osebno izkaznico) za prestop državne meje. Prispevek udeležencev je 15 EUR, za otroke (P+O) v spremstvu obeh staršev, prispevka ni. Možno bo tudi poravnati članarino za vse, ki bi to želeli storiti ob tej priložnosti. Prijave so obvezne do srede, 1o. maja ali do zasedbe mest na avtobusu, pri Heleni Kermauner, vodnici PZS na tel.: 041 731 797....

read more

Poročilo – Spodmoli

objavljeno ob 24. Apr 2017 v Vodniški odsek | ni koment.

Poročilo – Spodmoli

Spodmoli pri Sočergi   Poročilo še sledi, zaenkrat slike Boruta Peršolje v albumu!  

read more