Skoči na vsebino

PLEZALIŠČE NA RODICI

od popolnih začetnikov do izkušenih plezalcev

Plezališče na Rodici je internega tipa in je namenjeno osnovni vadbi in treningu vseh zvrsti plezanja – alpinizmu, športnemu plezanju in drytoolingu. Primerno je za vadbo popolnih začetnikov kot tudi izkušenih plezalcev z visokim nivojem. Za plezališče skrbimo člani alpinističnega odseka PD Domžale, na čelu z gospodarjem plezališča. Praviloma v začetku septembra plezališče temeljito pripravimo na novo šolsko leto (očistimo in zamenjamo oprimke in stope, počistimo prostor, izvedemo večja vzdrževalna dela, ipd.) in z njim na novo sezono vodene plezalne vadbe.

Plezališče na Rodici je umeščeno v prizidek Osnovne šole na Rodici, Kettejeva ulica 13, Rodica. V letu 2020 je bilo plezališče v celoti obnovljeno.

Kratka zgodovina

Prvi v Sloveniji smo dobili umetno plezalno steno v Hali komunalnega centra v Domžalah. To je bilo leta 1988 in če rečemo dobili, to pomeni trdo zbiranje sponzorskih sredstev, veliko udarniških ur in modrost prepričevanja o tej nepotrebni novosti.

V tistem času takšnega objekta ni bilo daleč na okoli, zato so se na steni odvijale številne prireditve, tudi z vrhunsko udeležbo na mednarodni ravni. Z izgradnjo se je začelo obdobje intenzivnega razmaha športnega plezanja v Domžalah.

Pa smo imeli tudi to »srečo«, da smo steno prehitro in predolgo izgubili. Hala je leta 1994 prišla v upravljanje Košarkarskega kluba Domžale, mi pa smo ostali brez možnosti redne vadbe. Šele leta 1997 smo v prazni deponiji premoga ob podpori vodstva Osnovne šole Rodice dobili novo Plezališče na Rodici.

1.MJJJ02

Od takrat gre tudi tekmovalno športno plezanje samo še navzgor. V tekmovalni sezoni 2005/2006 smo dobili dva državna prvaka – Vito Osolin med cicibankami (težavnostno plezanje) in Tima Gostinčarja med mlajšimi dečki (težavnostno in balvansko plezanje). Oba sta zelo uspešno tekmovala tudi na evropskih mladinskih plezalskih dnevih v Arcu (Italija).

IMG_0034

Salonski alpinizem, kot ga je v Poletu imenoval prijatelj Urbana Goloba, je bil v Sloveniji rojen pred četrt stoletja. Takrat je bilo plezanje v kratkih stenah naših plezališč še v povojih in je med pravovernimi alpinisti veljalo za ne povsem resno pogruntavščino. Po ameriški odpravi v letu 1982 sta Silvo Karo in Janez Jeglič »eleganten in graciozen vertikalni balet« zanesla tudi na domžalska tla.


Zadnji prispevki o Plezališčih PDD

Remont plezalne stene na Rodici je zaključen

Tudi letos je na plezalni steni na Rodici potekal remont.  V petek, 10.9. se je popoldan po treningi…

Plezališče na Rodici prenovljeno, osveženo in urejeno

Že pred časom smo na PD Domžale začeli razmišljati, da je plezališče oz. umetno plezalno steno na Ro…

logoPDD
Z razpisom iščemo vodjo športnoplezalne vadbe za otroke

Vodja športnoplezalne vadbe za otroke skrbi za organizacijo vadbe ter njeno varno in kvalitetno izve…

Brezplačno vodeno plezanje

V okviru projekta Aktivni skozi poletje se lahko med junijem in septembrom udeležujete različnih bre…

Poročilo: Občinski praznik

Tudi letos smo bili del prireditve ob občinskem prazniku – Spoznajmo se, praznujmo skupaj . Do…

Delovna akcija v plezališču Šumberk

Alpinistični odsek PD Domžale organizira v četrtek, 24. maja delovno akcijo v plezališču Šumberk (Kn…

Povabilo na delavno akcijo na plezališču na Rodici

Večina domžalskih frikotov in alpijev vas že ve, da lahko v prvi polovici septembra pričakujete pova…

Več prispevkov …