Plezališče na Rodici

Plezališče na Rodici je namenjeno osnovni vadbi in treningu vseh zvrsti plezanja – alpinizmu, športnemu plezanju in drytoolingu. Primerno je za vadbo popolnih začetnikov kot tudi izkušenih plezalcev z visokim nivojem.

Plezališče na Rodici je umeščeno v prizidek Osnovne šole na Rodici, Kettejeva ulica 13, Rodica.

Urnik zasedenosti Plezališča na Rodici v šolskem letu 2020/2021:
PDF Urnik plezališča za šolsko leto 2020/2021

 

Gospodar plezališča na Rodici je Miha Košir (tel: 040 713 755).

Vpis k vodeni vadbi poteka načeloma v mesecu septembru, v primeru prostih mest, pa se nam lahko pridružite tudi kasneje. Za možnost vpisa pošljite mail na spo.domzale@gmail.com. oz. pokličite Živo Grgič, vodjo vadbe (040 599 458).

[learn_more caption=”Kratka zgodovina”]

Prvi v Sloveniji smo dobili umetno plezalno steno v Hali komunalnega centra v Domžalah. To je bilo leta 1988 in če rečemo dobili, to pomeni trdo zbiranje sponzorskih sredstev, veliko udarniških ur in modrost prepričevanja o tej nepotrebni novosti.

V tistem času takšnega objekta ni bilo daleč na okoli, zato so se na steni odvijale številne prireditve, tudi z vrhunsko udeležbo na mednarodni ravni. Z izgradnjo se je začelo obdobje intenzivnega razmaha športnega plezanja v Domžalah.

Pa smo imeli tudi to »srečo«, da smo steno prehitro in predolgo izgubili. Hala je leta 1994 prišla v upravljanje Košarkarskega kluba Domžale, mi pa smo ostali brez možnosti redne vadbe. Šele leta 1997 smo v prazni deponiji premoga ob podpori vodstva Osnovne šole Rodice dobili novo Plezališče na Rodici.

1.MJJJ02

 

Od takrat gre tudi tekmovalno športno plezanje samo še navzgor. V tekmovalni sezoni 2005/2006 smo dobili dva državna prvaka – Vito Osolin med cicibankami (težavnostno plezanje) in Tima Gostinčarja med mlajšimi dečki (težavnostno in balvansko plezanje). Oba sta zelo uspešno tekmovala tudi na evropskih mladinskih plezalskih dnevih v Arcu (Italija).

IMG_0034

Salonski alpinizem, kot ga je v Poletu imenoval prijatelj Urbana Goloba, je bil v Sloveniji rojen pred četrt stoletja. Takrat je bilo plezanje v kratkih stenah naših plezališč še v povojih in je med pravovernimi alpinisti veljalo za ne povsem resno pogruntavščino. Po ameriški odpravi v letu 1982 sta Silvo Karo in Janez Jeglič »eleganten in graciozen vertikalni balet« zanesla tudi na domžalska tla.

[/learn_more]

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja