Skoči na vsebino

Grobniške Alpe (Hrvaška): Mudna Dol, Fratar in Hahliče

  • Kdaj: nedelja, 12. maj 2024.
  • Zbirno mesto: parkirišče pri športnem parku Domžale na Kopališki ulici, ob 04:45, odhod ob 05:00!
  • Povratek v Domžale predvidoma med 19. in 20. uro.

Obvezna varovalna oprema: Samovarovalni komplet, varnostni pas, čelada, komplet prve pomoči (člani PD Domžale si opremo lahko sposodijo na sedežu PD Domžale v sredo 08.05. med 19:30 in 20:30 uro). Brez opreme udeležba ne bo mogoča !!!

Planinska oprema: uhojeni visoki planinski čevlji z dobrim podplatom, nahrbtnik, pohodne palice (če jih uporabljate), rezervna in topla oblačila, rokavice, anorak za slučaj dežja ali snega, vreča za umazana oblačila in vreča za smeti, telefon z napolnjeno baterijo, sončna krema in sončna očala.

Hrana in pijača: iz nahrbtnika, visoko kalorične tablice, čokolada ali sadje, tekočine 2,5 l, možen topel obrok v domu na Hahličih, če bo odprt.

Neobvezna oprema: Fotoaparat, dnevniki in knjižice za zbiranje žigov, zemljevid, kompas

TEŽAVNOST in ZAHTEVNOST ture:

  • Dolžina poti: cca 17 km
  • Časovnica: cca. 5:30 h vzpona, 3 spusta: skupaj 9,5 h (s postanki in malico).
  • Skupaj pridobljena višina: cca 1.090 m.
  • Kategorija poti: zahtevna označena in nezahtevna neoznačena pot.
  • Kondicijska zahtevnost: Kondicijsko zahtevna zaradi dolžine.
  • Zahtevnost po dolžini poti: Tehnično zahtevna zaradi gibanja po zavarovani planinski poti.
  • Potrebni in priporočeni dokumenti: Planinska izkaznica z nalepko plačane članarine za tekoče leto, osebni dokument ali potni list za prestop meje, kartico zdravstvenega zavarovanja za tujino. Priporočeno turistično zavarovanje za tujino.
  • Način prevoza: Z lastnimi osebnimi prevoznimi sredstvi.

PRIJAVE NA TURO SO OBVEZNE! Prosimo, navedite, če ste pripravljeni voziti (cca. 295 km v obe smeri). Prijave do četrtka, 9. maja 2024 s SMS sporočilom na 041 816 504 (Matjaž) ali na m.skulj@gmail.com. Na prijave zaradi odsotnosti vodnik odgovarja po 5. maju.

Cena prevoza: Strošek prevoza si udeleženci porazdelijo med seboj po dogovoru z voznikom.

Opis poti do izhodišča: Po avtocesti do Postojne, kjer skrenemo v smeri Pivke in nadaljujemo skozi Ilirsko Bistrico in Rupa do Reke. Nadaljujemo do vasice Čavle in Podkilavac pri Rek. Parkiramo na parkirišču Rastočine. Predviden čas vožnje je cca 2 uri v vsako smer.

Potek ture: S parkirišča se usmerimo preko pašnikov v graben in kanjon potoka Mudna Dol – Sušica, (zavarovana planinska pot), predvidoma 2 uri. Po izhodu iz kanjona nas pot skozi gozd, zlagoma se bomo povzpeli do grebena in do najvišjega, 1.353 m visokega vrha Fratar, od koder se nam odpre izjemen razgled na Grobniško Polje, Kvarner, Platak, Snježnik in Snežnik. Z vrha se bomo spustili do planinskega doma Hahliči, od tam pa po neoznačeni in zelo razgledni poti nazaj na izhodišče.

Album z ogledne ture

V PRIMERU SLABE VREMENSKE NAPOVEDI TURA ODPADE !!!

Vodnik: PZS Matjaž Škulj

OPOZORILO:  Za udeležbo na turi, vsak udeleženec, na podlagi podatkov razpisa potrjuje da fizično, zdravstveno in tehnično izpolnjuje pogoje za uspešen potek in zaključek ture, da bo upošteval plan ture, častni planinski kodeks PZS, da s svojim ravnanjem ne bo povzročal nevarnosti sebi, udeležencem ture in da bo uporabljal varovalno opremo na mestih kjer obstaja nevarnost padca, padajočega kamenja, zdrsa in ostalih nevarnosti v planinah, ter kjer je zato predvidena in priporočena ali jo zahteva vodnik!!! V kolikor ima udeleženec zdravstvene ali kakšne druge težave, ki bi lahko vplivale na potek ture, mora pred turo o tem obvestiti vodjo ture. Prav tako ni zaželeno oddaljevanje od skupine brez vednosti vodnika ali ostalih udeležencev ture in dogovora. Glede situacije na terenu ali vremenskih sprememb se lahko spremeni tudi potek ture.

 

Varen korak in planinski pozdrav !

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja