Skoči na vsebino

14. 4. 2024 Mali kras z dolino Glinščice in Comicijevim grebenom

Na lep, a dokaj vroč dan, se odpravimo na Mali Kras, točneje na sedlo pod vasico Beka. Do tam se iz Domžal pripeljemo po AC LJ-KP do Kozine, kjer zapustimo AC in se usmerimo preko vasi Petrinje do križišča, kamor zavijemo do sedla Na Mazarju. 

Od tu pričnemo naš pohod preko Beke ter preko Žerjalskega vrha v dolino Glinščice. Po dokaj strmem spustu prečimo mejo z Italijo v vasi Botač ter nadaljujemo po planinski stezici do slapu Sopot, ki je spričo obilnih padavin pred dnevi dokaj mogočen in s svojimi 40 metri padca tudi zelo impresiven. Zatem se povzpnemo do slikovite cerkvice Marija na Pečeh. Pot nas naprej vodi strmo navzgor na Comicijev greben, ki pa z višino dobrih 300 m in prepadnimi stenami nepričakovano daje vtis, kot da se nahajamo v osrčju Alp. Tudi je sicer dolina potoka Glinščice raj za plezalce, saj je v njenih stenah izjemno veliko tako alpinističnih smeri, kot zavarovanih poti. Ker se je ura bližala poldnevu, do izraza pride tudi moč sonca, ki nas na grebenu pošteno ogreje in nadaljevanje poti po gozdu nam nekoliko olajša pot.

Nad sedlom Malega Krasa se ponovno vrnemo v “domovino” in se mimo ostankov nomadskih bivališč povzpnemo na vrh Gornjekonjške stene oz. začetka Slovenskega Kraškega robu. Od tu se nam odpre izjemen razgled na Trst in njegov zaliv, ob čistem ozračju vse do Dolomitov, vidi pa se tudi Koprski zaliv in Piran. Nadaljujemo do najvišjega vrha današnje poti Mali Kras/Griže 457 m. Sledi še prečenje Poljan po brezpotju, tokrat brez ustrahovanja divjih svinj, nazaj do mlakuže Lipa Na Mazarju, kjer zaključimo zelo zanimiv in razgleden pohod po večinoma brezpotju tega našega priobalnega Krasa.
Polni lepih vtisov in novih spominov, se rahlo utrujeni vrnemo domov.

ALBUM

foto: udeleženci ture

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja