Alpinistični odsek


Plezamo predano in z veseljem! Posvečamo se preventivi in usposabljanju – z alpinistično šolo, skupnimi turami, predavanji. Samo majhni, a po srcu veliki.

Alpinistični odsek planinskega društva Domžale je postal samostojen leta 1975, pred tem so bili domžalski alpinisti člani kamniškega odseka. AO PD Domžale je registriran pri Komisijo za alpinizem Planinske zveze Slovenije.

Člani AO PD Domžale se poleti sestajamo in družimo ob četrtkih od 20. ure pri plezalni steni na Garažni hiši P+R v Domžalah. V hladnejši polovici leta pa na stenci na Rodici ali v društvenih prostorih.

 

Načelnik AO PD Domžale je Matej Ogorevc (041 483 924, mogorevc@gmail.com ali aodomzale@gmail.com).

 

Program AO PD Domžale 2020

Alpinistična šola

Alpinistična šola je namenjena vsem, ki si želijo v dobri družbi spoznati gorski svet izven markiranih poti, strme stene, zasnežene grape, zaledenele slapove in preostali zahtevni gorski svet in to v vseh letnih časih. Alpinistična šola poteka od začetka oktobra do aprila.

Na predavanjih in praktičnih prikazih se udeleženci seznanijo s kompletno alpinistično tehniko. Ta na grobo vsebuje športno plezanje ter letno, ledno in zimsko tehniko. Poleg tega pa tudi z osnovnimi gorniškimi veščinami kot so orientacija, tehnika hoje v različnih razmerah in letnem času, prvo pomočjo ter z vsem, kar je potrebno za varno osvajanje smeri in vrhov.

Za dodatne informacije se lahko obrnete na načelnika. Razpis, skupaj s terminom vpisa, bo objavljen septembra na spletnih straneh aodomzale.si in pdd.si.

Utrinki letošnje Alpinistične šole:

Prvenstveni vzponi

V zgodovini alpinističnega odseka se je nabralo lepo število prvenstvenih vzponov v domačih in tujih gorah. Nekaj prvenstvenih smeri je poimenovanih tudi po domžalski rodni grudi. Večina njih sta prva preplezala Janez Jeglič – Johan in Silvo Karo, svoj čas tvornika vrhunskega svetovnega alpinizma.

 

Odpoved plezalnih vadb in planinskih izletov

objavljeno ob 15. Okt 2020 v Alpinistični odsek, člani, Članstvo, Mladinski odsek, Splošno, Športno plezalni odsek, Vodniški odsek | ni koment.

Odpoved plezalnih vadb in planinskih izletov

Danes, v četrtek, 15. oktobra 2020, so bile objavljene spremembe in dopolnitve treh vladnih odlokov, ki omejujejo zbiranje ljudi zaradi COVID-19 in začnejo veljati že jutri, v petek, 16. oktobra 2020. Ker je prehajanje iz Osrednjeslovenske regije prepovedano, moramo žal odpovedati planirane aktivnosti: Družinski izlet na Lipnik, planinski izlet na Stegovnik in Ruš in plezalni vikend v Kotečniku. Prav tako je z vladnim odlokom prepovedano izvajanje skupinskih športno rekreativnih dejavnosti v zaprtih športnih objektih od sobote, 17.10.2020. Do nadaljnjega (oz. za minimalno 14 dni) torej odpadejo vse plezalne vadbe za otroke in odrasle. Starši boste dodatne informacije glede vadbe otrok dobili na elektronski naslov, spremembe pa bomo sproti objavljali tudi na spletni strani. Želimo vam veliko užitkov in varnih korakov pri raziskovanju skritih kotičkov v regiji. Upamo, da se kmalu vidimo na naših skupnih aktivnostih. Vir slike: Prirodoslovni muzej...

read more

Končno so tekme Zahodne lige plezanja nazaj! 😍

objavljeno ob 5. Okt 2020 v Alpinistični odsek, Tekmovanja | ni koment.

Končno so tekme Zahodne lige plezanja nazaj! 😍

Po res dolgem tekmovalnem zatišju (zadnja izvedena tekma Zahodne lige je bila 1. 2. 2020 na Jesenicah), so se osnovnošolci in dijaki znova pomerili v balvanskem plezanju. 💪 Tekma je bila izvedena na prostem v Logu pri Brezovici, kjer ima plezalno društvo Korenjak (organizator tekme) tudi svojo balvansko steno. V lepem sončnem vremenu se je 13. 9. 2020. tam zbralo kar precej tekmovalcev in njihovih navijačev. Atraktivni in zanimivi bolderji so navdušili vse. Nas so zastopali, v kategoriji mlajši dečki Jan in Žan Skube, v kategoriji starejše deklice pa Sara Čop in Zarja Gruden. Žan je na koncu zasedel 13., Jan 14., Sara 22. in Zarja 31 mesto. Naši predstavniki pravzaprav niso trenirali vse od marca, pa tudi sicer pred tekmo še nismo uradno pričeli s treningi. Še posebej zato, vse čestitke za prigarane uvrstitve! 🤩 Konkurenca pri dekletih je v vseh kategorijah, vse do najstarejših, precej močnejša. Tudi sicer pri naših vadečih opažamo porast deklet. Naslednja tekma, ki je bila predvidena v Vipavi, je bila zaradi slabega vremena odpovedana. 😢 Sedaj že komaj čakamo na tekmo v novembru, ki naj bi bila v Bolder Sceni šele 21. 11. 2020! 🧗 Vir: AO PD...

read more

Plezališče na Rodici prenovljeno, osveženo in urejeno

objavljeno ob 17. Sep 2020 v Alpinistični odsek, Plezališča PD Domžale, Športno plezalni odsek | ni koment.

Plezališče na Rodici prenovljeno, osveženo in urejeno

Že pred časom smo na PD Domžale začeli razmišljati, da je plezališče oz. umetno plezalno steno na Rodici potrebno očediti. Sestavili smo načrt potrebnih opravil – zamenjav, popravil in pleskanja. Ideje so dobile še stroškovni izračun, potem je tudi predsednica Helena dala zeleno luč prenovi. Del smo se lotili v sredini avgusta in tri tedne kasneje je že bila naša stenca na Rodici kot iz škatlice.   Najprej smo zbrali ekipo. Pomirjala nas je misel, da če ne bomo znali sami, bo znal pa Vinko. Prvih nekaj dni je bilo namenjeno pripravi stence na »umazana« dela. Sneli smo vse oprimke, stope in volumne, jih skrbno oprali in pospravili. Odstraniti in odpeljati je bilo potrebno tudi ogromne blazine, ki nas med plezanjem ščitijo pri padcih. Nato smo fantje v roke vzeli brusilne mašine in začeli z brušenjem, ki pa ni bilo tako enostavno kot se zdi, saj stara barva ni želela zapustiti svoje podlage. Punce pa so pridno urejale in barvale lesene volumne, okna in vrata. Ker je brušenje trajalo dlje, kot smo načrtovali, smo vmes začeli menjati poškodovane ali zarjavele navojne matice. Kasneje se je to izkazalo za odlično potezo, saj jih je bilo potrebno zamenjati skoraj 2000. Bili smo na dobri polovici in si že pridelali prve žulje. Sledilo je čiščenje vse na novo pridelane umazanije in tiste, ki se je nabrala čez leto in leta uporabe. Šele zdaj je končno prišlo na vrsto barvanje. Nejcu hvala, da je spet v roke vzel valček in nam strokovno pomagal prebarvati zidove. Laiki pa smo se držali barvanja plezalne površine. Parim dnevom počitka je sledila še vsakoletna akcija »šraufanja grifov«, kjer je več kot 10 plezalcev pridno delalo na tem, da so očiščeni oprimki, stopi in volumni ponovno na steni, blazine pa pod nogami. Uporabnikom naše, zdaj sveže stenco, je ponovno na voljo tudi topla voda za umivanje rok, saj smo poleg vseh že omenjenih del zamenjali tudi manjši bojler in namestili števec porabe vode. Uredili in dodatno zavarovali smo tudi električno napeljavo. Hvala puncam, ki so bolj garale kot fantje, hvala Heliosu za donacijo barv in Servisu šotorov Barbara Orehek Girandon za brezplačno krpanje ponjav blazin. P.S. Stenca ni le bela, pač pa ima dušo za katero smo poskrbeli tisti, ki smo tam pustili svoj znoj 😉 Pridite pogledat! Zapisal Miha Košir, foto: arhiv PD...

read more

Vpis v vodeno športnoplezalno vadbo za odrasle in mlade

objavljeno ob 30. Avg 2020 v Alpinistični odsek, Športno plezalni odsek | 2 komentarja

Vpis v vodeno športnoplezalno vadbo za odrasle in mlade

Alpinistični odsek Planinskega društva Domžale objavlja razpis za vpis k redni tedenski vodeni športnoplezalni vadbi s trenerjem. Vadba je namenjena osebam, starejšim od 18 let. Vadba bo potekala v plezališču na Rodici, v prizidku Osnovne šole Rodica (Kettejeva ulica 13).   TRENUTNO SO ŽE ZASEDENA VSA PROSTA MESTA. ČE ŽELITE SE LAHKO Z MAILOM NA SPO.DOMZALE@GMAIL.COM POSTAVITE V ČAKALNO VRSTO. V PRIMERU, DA BI KDOR KOLI IZMED PRIJAVLJENIH PRENEHAL OBISKOVATI VADBO, VAS LAHKO KONTAKTIRAMO IN PONUDIMO PROSTO MESTO. VPIS POTEKA PREKO ELEKTRONSKEGA OBRAZCA do zasedbe prostih mest (največ 8). Vadba bo potekala v plezališču na Rodici in sicer ob ponedeljkih med 20. in 22. uro. Z vadbo pričnemo v ponedeljek, 14. septembra 2020. V času šolskih počitnic in praznikov treningov ni. Cena vadbe znaša 40 €/mesec. Ob vpisu poravnate vadnino za mesec september (seveda znižana za polovico, saj bo vadba potekala le pol meseca). Vadba bo obračunana mesečno. Račun boste prejeli na elektronski naslov, poravnate ga z nakazilom na transakcijski račun društva. V primeru prenehanja obiskovanja treningov se je potrebno izpisati, kar storite s sporočilom na naslov spo.domzale@gmail.com. Pogoj za obiskovanje vadbe je izpolnjen elektronski prijavni obrazec, urejena društvena članarina in redno poravnavanje vadnine. Članarina PZS je obvezna zaradi zagotavljanja nezgodnega zavarovanja vadečih. Prijava k vadbi je potrjena ob prejemu nakazila septembrske vadnine in ob poravnani članarini za leto 2020. Pravočasno vpisani v elektronski obrazec boste v roku nekaj dni prejeli na navedeni elektronski naslov račun za plačilo vadnine, ki ga morate poravnati pred pričetkom vadbe. V kolikor vašega nakazila ne bomo prejeli do navedenega roka, bo vaše mesto ponujeno prvemu na čakalni listi. Članarino lahko poravnate v času društvenih uradnih ur (srede med 20. in 21. uro), na bencinskih servisih Petrol ali preko spletnega obrazca PZS.   Več informacij dobite na elektronskem naslovu spo.domzale@gmail.com.   S plezalnimi pozdravi, AO PD...

read more

Vpis otrok v športnoplezalno vadbo

objavljeno ob 23. Avg 2020 v Alpinistični odsek, Športno plezalni odsek | 4 komentarji

Vpis otrok v športnoplezalno vadbo

Alpinistični odsek Planinskega društva Domžale objavlja razpis za vpis otrok starih med 5 in 14 let k redni tedenski športnoplezalni vadbi. Vadba poteka v plezališču na Rodici, v prizidku Osnovne šole Rodica (Kettejeva ulica 13). Prvi vpis (velja le za tiste, ki do zdaj še niso obiskali vadbe) bo potekal v sredo 2. in četrtek 3. septembra, med 18.00 in 19.30 v prostorih Planinskega društva Domžale (Kopališka c. 4, Domžale – vhod za NK Bar). Pogoj za obiskovanje vadbe je oddan vpisni list (priloga spodaj), urejena društvena članarina (članarina PZS pri PD Domžale znaša 8 €) in redno poravnavanje vadnine. Članarina PZS je obvezna zaradi zagotavljanja nezgodnega zavarovanja vadečih. Ob vpisu poravnate vadnino za mesec september (seveda znižana za polovico, saj bo vadba potekala le pol meseca) in društveno članarino, če le-ta še ni urejena. Otroci bodo razporejeni v skupine po starosti (urnik vadbe v prilogi spodaj). Obiskovanje drugih skupin ni možno. Otroci lahko vadbo obiskujejo tudi večkrat na teden, a v okviru svojih starostnih skupin. Z vadbo pričnemo v ponedeljek, 14. septembra 2020. V času šolskih počitnic in praznikov treningov ni. Pridržujemo si pravico do spremembe terminov vadbe, razvrstitve v skupino, spremembe vaditeljev in izpisa otroka v primeru neupoštevanja pravil. Cenik vadbe: 1 h vadbe na teden (starost med 5 in 8 let): 28 €/mesec 1,5 h vadbe na teden: 32 €/mesec 3 h vadbe na teden (2 x po 1,5 h): 52 €/mesec Popusti: – 10 % za drugega otroka in – 20 % za tretjega otroka iz iste družine. Vadba bo obračunana mesečno. Račun boste prejeli na elektronski naslov, poravnate ga z nakazilom na transakcijski račun društva. V primeru prenehanja obiskovanja treningov je potrebno otroka izpisati, kar storite s sporočilom na naslov spo.domzale@gmail.com. Več informacij dobite na elektronskem naslovu spo.domzale@gmail.com.   Prilogi:  Vpisni list  Okvirni urnik vadbe za šolsko leto 2020/2021   S plezalnimi pozdravi, AO PD...

read more

Z razpisom iščemo vodjo športnoplezalne vadbe za otroke

objavljeno ob 13. Jul 2020 v Alpinistični odsek, Plezališča PD Domžale, Športno plezalni odsek | ni koment.

Z razpisom iščemo vodjo športnoplezalne vadbe za otroke

Vodja športnoplezalne vadbe za otroke skrbi za organizacijo vadbe ter njeno varno in kvalitetno izvedbo. Z izbranim kandidatom bomo sklenili pogodbo (podjemna pogodba, študentski servis, s.p., podjetje) z možnostjo podaljšanja. Planinsko društvo Domžale objavlja razpis za vodjo športnoplezalne vadbe v šolskem letu 2020/2021. Vadbe oz. treningi bodo potekali na plezalni steni Rodica, Osnovna šola Rodica, Domžale. Naloge: Organizacija varne vodene vadbe za otroke in mladino. Vodenje evidence vadečih članov in njihovih staršev ter posredovanje podatkov za obračun vadnin. Razporeditev vadečih v skupine in organizacija urnikov vadbe. Vodenje in usklajevanje vaditeljev in trenerjev in razpoložljivih terminov. Vodenje evidence vadbe in priprava mesečnega obračuna za trenerje/vaditelje. Organizacija udeležbe članov na tekmovanjih (Zahodna liga, Šolska liga, državno prvenstvo). Objava razpisanih vadb, urnikov in poročil o aktivnostih na spletnih straneh društva. Sodelovanje z vodstvom društva pri pripravi dokumentacije za razpise in poročanje o uspešnosti vadečih. Priprava predlogov nagrad za trenerje glede na njihovo zavzetost in uspešnost.   Vodja športno plezalne šole skrbi za varno in kvalitetno vadbo. Skrb za pošiljanje računov in evidence plačil ter vpis v šolo športnega plezanja prevzame strokovna služba planinskega društva in ni vključena v delo vodje plezalne šole. Za navedeno delo bo sklenjena pogodba med društvom in vodjo vadbe, za opravljeno delo društvo nameni vodji mesečno plačilo. Vlogo skupaj z okvirnim programom in dosedanjimi izkušnjami z obravnavanega področja pošljite na elektronski naslov pd.domzale@gmail.com in sicer najkasneje do petka, 31. julija 2020. Vsi kandidati, ki zadostujejo pogojem, bodo v roku sedmih delovnih dni povabljeni na razgovor. Helena Kermauner, predsednica...

read more

Lednoplezalni tabor AO PD Domžale v dolini Cogne

objavljeno ob 28. Feb 2020 v Alpinistični odsek | ni koment.

Lednoplezalni tabor AO PD Domžale v dolini Cogne

Lednoplezalni tabor v dolini Cogne smo (Lana, Meta, Miha, Urban, Matej in za polovični čas Tadej) začeli okoli v petek, 21. februarja 2020, okoli 23. ure. Občnega zbora PD Domžale pač ne gre zamuditi. 😇 Na cilj smo prispeli malo po 8. uri zjutraj in postali prvi gostje prikupne kavarne/pekarne. Kava, rogljiček, sendvič, zemljevid – to smo spili, pojedli, kupili, vmes pa pregledali kavarniške in svoje vodničke. Slapov kot listja, a ne zmrznjenih. Vseeno smo si oprtali plezalno opremo in se podali v dolino – ogledna tura pač. Ledu je nekaj bilo, splezali smo, recimo temu levo in desno varianto slapu Arolla (WI 2, 80 m). Za kaj več (varnega) v dolini La Valeile ni bilo. Naslednja dva plezalna dneva smo preživeli v dolini Valnontey, kjer so bile ledne razmere boljše. Matej in Meta sva se podala v smer Acheroute (II/3+, 410 m), a žal nekje na sredini ugotovila, da dobre razmere v smeri niso enako dobre tudi nad njo. Unovčila sva dva jolija, nato pa z nekaj spusti ob vrvi pobegnila pred kamnitim in lednim obstreljevanjem. Urban, Tadej, Lana in Miha so opravili vzpon v slapu Patri classica (III/4, 250 m). Četverica smo v miru sestopili nazaj do vasi Cogne, bratska naveza pa je že precej pred nami odbrzela v Aosto, kjer je Tadej komaj ujel vlak za domov. Zadnji plezalni dan sva se Matej in Urban namenila proti slapu Mondey Money. Vzpon nama je preprečila gneča v in pod slapom, zato sva se obrnila nazaj proti že omenjenemu slapu Patri. Ta bi nama moral služiti kot »dostop« do zgornjega dela oz. samostojnega slapu Patri candelone. Počasni španski navezi v vstopu v slap sva se umaknila z vzponom do omenjenega slapu peš po smeri sestopa. A pod “candelonejem” sta naju ustavili dve vodniški navezi in kaj kmalu sva se  odločila za sestop nazaj do vstopa v Patri-a. Morda so se vse te naveze nagrmadile pred njiju z razlogom – ne vemo. Vemo le, da se je Urbanu tik pred odloženim nahrbtnikom ob vznožju slapu snela dereza. Če bi se to zgodilo sredi ledene vertikale, bi bilo vse skupaj lahko precej drugače. 😵 Med najinim vandranjem je Miha suvereno vodil dekleti čez Patri classica. So sicer najprej želeli v Acheroute, a so izkušnje prejšnjega dne in vidno stanjšana ledna preobleka pretehtale. Hvala Urbanu za super organizacijo in izposojo kombija. (AO) PD Domžale pa za kritje stroškov prevoza.   Zapisal Matej Ogorevc, fotografirali vsi po malem. PS: Daljši zapis, skupaj s fotogalerijo najdete na spletni strani...

read more

Športnik leta 2019

objavljeno ob 14. Feb 2020 v Alpinistični odsek, Članstvo, Splošno | ni koment.

Športnik leta 2019

V Domžalah se je v 13. februarja odvila podelitev nagrad Športnik leta 2019. Med nagrajenci za lansko leto sta tudi dva člana Planinskega društva Domžale, ki sta bila nagrajena z zlatim pokalom!   To sta Maja Šuštar, za 3. mesto v evropskem pokalu orodnega plezanja, in Jaka Hrast, prav tako za 3. mesto v evropskem pokalu orodnega plezanja. Iskreno čestitamo obema nagrajencema! Slike in več na Zavodu za šport Domžale ali celotna prireditev na domzalec.si....

read more

3. tekma Zahodne lige v Športnem plezanju – Šenčur

objavljeno ob 11. Dec 2019 v Športno plezalni odsek, Tekmovanja | ni koment.

3. tekma Zahodne lige v Športnem plezanju – Šenčur

V nedeljo, 8.12.2019, je bila tretja tekma Zahodne lige v Športnem plezanju. Tokrat je bila tekma na veliki plezalni steni športne dvorane Šenčur pri Kranju. Tekmovalci so imeli pripravljeni dve smeri z varovanjem od zgoraj (top rope). Kdor je obeh dosegel boljši rezultat oz. dosegel višji oprimek, se je približal stopničkam. Pozna se, da mladina večino trenira na nizkih t.i. boulder stenah, kjer ni neke višine in je v primeru padca doskok na blazine. Pri plezanju dolgih smeri, pa se pojavi strah pred višino in ne vajeni »visenja« na vrvi, večina odneha veliko prej, kot bi lahko. Res pa je tudi, da nekaterim bolj ustrezajo boulder smeri, drugim pa plezanje na vrv (t.i. težavnost). Tekmovanja se je udeležilo 14 mladink in mladincev, spremljali pa so jih Jani, Rebeka in Mojca. Rezultate tekme si lahko ogledate tukaj. Za leto 2019 so tekme Zahodne lige končane. Sezona se nadaljuje drugo leto, kjer je razpisanih še šest tekem, v vseh tipih tekmovanja: hitrost, boulder in težavnost. Prva je tako že kmalu po novem letu v...

read more

2. tekma Zahodne lige v Športnem plezanju

objavljeno ob 28. Nov 2019 v Športno plezalni odsek, Tekmovanja | ni koment.

2. tekma Zahodne lige v Športnem plezanju

Mladinici Športno plezalnega odseka Domžale so se udedelžili 2. tekme Zahodne lige v športnem plezanju. Tekme so spoznavnega tipa, pravila niso tako stroga, bolj je pomembno druženje in spoznavanje s tem športom. Kljub temu je nivo plezanja nekaterih že na dokaj zavidljivi ravni. Tekmovanje je potekalo v plezalnem centru Scena v Ljubljani. Tekma je bila tipa boulder. Postavljeno je bilo 8/9 problemov, ki so se za posamezne kategorije spreminjali. Udeležba mladine je nasploh velika, še posebej v nižjih kategorijah. Tako tekmovanje poteka cel dan. Tekmovanja se je udeležilo 14 mladink in mladincev, spremljala pa sva jih Rebeka in Aleš. Rezultate tekme si lahko ogledate tukaj. Čez deset dni pa je že nova tekma, tokrat v težavnosti, v Šenčurju pri...

read more