Alpinistični odsek


Plezamo predano in z veseljem! Posvečamo se preventivi in usposabljanju – z alpinistično šolo, skupnimi turami, predavanji. Samo majhni, a po srcu veliki.

Alpinistični odsek planinskega društva Domžale je postal samostojen leta 1975, pred tem so bili domžalski alpinisti člani kamniškega odseka. AO PD Domžale je registriran pri Komisijo za alpinizem Planinske zveze Slovenije.

Člani AO PD Domžale se poleti sestajamo in družimo ob četrtkih od 20. ure pri plezalni steni na Garažni hiši P+R v Domžalah. V hladnejši polovici leta pa na stenci na Rodici ali v društvenih prostorih.

 

Načelnik AO PD Domžale je Matej Ogorevc (041 483 924, mogorevc@gmail.com ali aodomzale@gmail.com).

 

Program AO PD Domžale

Alpinistična šola

Alpinistična šola je namenjena vsem, ki si želijo v dobri družbi spoznati gorski svet izven markiranih poti, strme stene, zasnežene grape, zaledenele slapove in preostali zahtevni gorski svet in to v vseh letnih časih. Alpinistična šola poteka od začetka oktobra do aprila.

Na predavanjih in praktičnih prikazih se udeleženci seznanijo s kompletno alpinistično tehniko. Ta na grobo vsebuje športno plezanje ter letno, ledno in zimsko tehniko. Poleg tega pa tudi z osnovnimi gorniškimi veščinami kot so orientacija, tehnika hoje v različnih razmerah in letnem času, prvo pomočjo ter z vsem, kar je potrebno za varno osvajanje smeri in vrhov.

Za dodatne informacije se lahko obrnete na načelnika. Razpis, skupaj s terminom vpisa, bo objavljen septembra na spletnih straneh aodomzale.si in pdd.si.

Utrinki letošnje Alpinistične šole:

Evropski pokal v lednem plezanju, Domžale

Domžale so s svojo prvo drytooling umetno steno v Sloveniji, prizorišče evropskega pokala v lednem plezanju v disciplini težavnost. Tekma je hkrati tudi sklepna tekma odprtega Slovensko-hrvaško-srbskega pokala v lednem plezanju.

Prvenstveni vzponi

V zgodovini alpinističnega odseka se je nabralo lepo število prvenstvenih vzponov v domačih in tujih gorah. Nekaj prvenstvenih smeri je poimenovanih tudi po domžalski rodni grudi. Večina njih sta prva preplezala Janez Jeglič – Johan in Silvo Karo, svoj čas tvornika vrhunskega svetovnega alpinizma.

 

Stene Karnijskih Alp

objavljeno ob 9. Sep 2019 v Alpinistični odsek, Prikaz | ni koment.

Stene Karnijskih Alp

Prejšnji vikend (31.8.-1.9.) smo se člani AO Domžale podali na raziskovalno misijo odkrivanja Karnijskih Alp. Bazo smo si uredili v mladinskem centru alpinistične organizacije v mestecu Mauthen. Ta center poznamo že od prej, saj se tam vsako leto odvija avstrijsko državno prvenstvo v lednem plezanju. Vseeno pa nas je najem prenočišč tam presenetil – poleg ključa od skupnih ležišč nam je prijazni gospod Sepp na uporabo odstopil celoten kompleks, z gostilnico (pipca s točenim pivom je bila polna! 😀 pa tudi klobase so bile odlične), plezalno steno, drytooling stolpom, igriščem za odbojko, adrenalinskim parkom, bazenom, skratka ni da ni… Vse to le za 9 evrov po glavi! 🙂 No, če se vrnemo na plezanje… Izhodišče do naših smeri je bil prelaz Plöckenpass, 15 minut vožnje z avtom iz našega izhodišča. Področje ponuja večinoma navrtane in polnavrtane smeri, z dostopom 5 do 45 minut, prave klasike pa se nahajajo višje v pobočju Coglians, do koder je 2 do 3 uri hoje. Ker je bila napoved za oba dneva kisla, smo se odločili, da napademo zgolj bližnje področje Plöckenpassa, s krajšimi dostopi in možnostjo hitrega umika s stene (ki smo ga nekateri z velikim olajšanjem uporabili ob prvih kapljah dežja :D). Plezalni izkupiček je bil naslednji. Sobota: Pal Piccolo – Pilasto ovest: Spigolo De Infanti, 5a, 240m (Vinko, Miha, Meta, Urban, Urška, Vesna); L’Esteta e il Biottico, 6b+, 200m (Džoni, Tanja, Terko). Nedelja: Pal Piccolo – Pilasto ovest: Spigolo De Infanti, 5a, 240m (Pečjaki – Andrej, Jasna, Maja). Placche Val di Colina: De Infanti, 5a, 90m (Vinko, Miha, Matej, Urška, Vesna). Spallone sud-est del Cellon: Bella Venexia, 6a, 165m (Džoni, Tanja, Urban, Terko). Ocene se nekoliko razlikujejo od vodnička do vodnička, zgoraj zapisane so kot v novem vodničku – Alpi Carniche Occidentali. Predvsem pa so ocene precej navite! Zares nas je težavnost, ki jo ponujajo te stene, kar precej presenetila, tudi za 5a se je bilo potrebno potruditi bolj, kot smo vajeni iz naših sten. Razlika napram našim stenam pa je tudi super kompaktnost kamenine Karnijcev. Zaradi tega se v to področje vsekakor še vrnemo! Zaključki dvodnevnega tabora so sledeči. 1) V Karnijce se splača, ker so blizu, ker je skala kompaktna in ker pivo teče v potokih 😉 2) S karnijskimi ocenami ni šale, treba bo trenirat! 3) Druženje je bilo super, komaj čakamo naslednji tabor! Povezava do fotogalerije, v katero smo prispevali vsi udeleženi: https://drive.google.com/open?id=1-jtmRRkbRAHWNPgAEd1H2sgaRIi-PaX5   Zapisala Maja Šuštar PS: Vam dišijo podobne alpinistične dogodivščine? Če ste odgovorili pritrdilno, vas vabimo v našo družbo – z vpisom v Alpinistično šolo AO PD...

read more

Športnoplezalna šola ŠPO PD Domžale za odrasle

objavljeno ob 30. Avg 2019 v Alpinistični odsek, Športno plezalni odsek | 2 komentarja

Športnoplezalna šola ŠPO PD Domžale za odrasle

Če ste že v mladosti radi plezali po drevesih, zidovih in skalah je športno plezanje verjetno prava dejavnost za zapolnitev vašega prostega časa. Zakaj ravno športno plezanje? Ker je zabavno … … primerno za vsakogar ne glede na starost in spol, omogoča napredovanje, spoznavanje novih krajev, sklepanje tesnih prijateljstev, dobro pa je tudi za vaše telo. Izbirate med alpinistično in športnoplezalno šolo? Dilemo vam lahko pomaga odpraviti tudi prispevek slovenskega plezalskega portala Friko.     Za več informacij se lahko obrnete na vodjo športnoplezalne šole ŠPO PD Domžale, Aleša Janžekoviča (spo.domzale@gmail.com). OPOZORILO! Na dan sestanka bo nogometna tekma. Parkiranje bo oteženo, dostop do prostorov društva je...

read more

Alpinistična šola AO PD Domžale 2019/2020

objavljeno ob 28. Avg 2019 v Alpinistični odsek | ni koment.

Alpinistična šola AO PD Domžale 2019/2020

Alpinizem je dejavnost, ki združuje hojo, plezanje in smučanje v gorskem svetu, predvsem v stenah, zaledenelih slapovih in na ledenikih. Gre torej za dejavnost, ki je izpostavljena določenim nevarnostim, zato je za varno uživanje v njegovih lepotah treba imeti določeno znanje vrvne tehnike in tehnike gibanja. Vsega tega se lahko naučite v Alpinistični šoli Alpinističnega odseka PD Domžale. Če ste si vedno želeli spoznati svet navpičnih sten, ledu in širnih ledeniških planjav, vas vabimo k vpisu v alpinistično šolo Alpinističnega odseka Planinskega društva Domžale in začnite uživati v »luftu pod ritjo!« Cena alpinistične šole znaša 400 € za odrasle oz. 300 € za študente. Cena zajema organizacijo šole, izvedbo predavanj in tur ter praktičnih vaj na umetni steni na Rodici z vključeno letno uporabnino stence. Pogoj za pristop k šoli je starost vsaj 18 let. Ob pisnem soglasju staršev, je možen pristop tudi starejšim od 16. leta. Priporočene so izkušnje obiskovanja gora po planinskih poteh vseh zahtevnosti in v vseh letnih časih. Za več informacij se lahko obrnete na načelnika AO PD Domžale, Mateja Ogorevca (mogorevc@gmail.com). Nekaj zapisov z akcij lanske šole najdete tudi na www.aodomzale.si/alpinizem/alpinistica-sola/. Vabljeni v našo sredino – veseli vas bomo in na vso moč se bomo trudili, da naša strast postane tudi vaša! OPOZORILO! Na dan sestanka bo nogometna tekma. Parkiranje bo oteženo, dostop do prostorov društva je...

read more

Alpinistični tabor na Planini Zapotok …

objavljeno ob 7. Avg 2019 v Alpinistični odsek | ni koment.

Alpinistični tabor na Planini Zapotok …

… je letos potekal na Vršiču in v Krmi. Razlogi? Mnogoteri. Med drugim višinska dela in Vinkova odsotnost. Tako smo se šele v soboto, ne prav zarana, sedmero udeležencev židane volje odpravili v sončne stene Nad Šitom glave. Tanja in Johny sta kar poletela čez Vidovo smer (VI+/IV-V, 130m), Urban in Andrej sta potovala skozi Stoletje (VI-/IV, 180 m), Ogo pa naju je z Ano popeljal čez Steber ob Kamenkovem kaminu (V/IV, 150 m). Luštno. Nič, potem so sledile tekoče zadeve, druženje s člani ČAO, za nekatere odhod domov, za trojico pa nadaljevanje tabora v Krmi. Cilj: Desna smer (V-, 400m) v Velikem Draškem vrhu. Smer brez znane ponovitve in s skromnim opisom. Idejni vodja in izvrsten glavni izvajalec: Urban. Podizvajalca: ohrabrujoči Ogo in hvaležna jaz. Smer si uvodnih 100 višinskih metrov (III-IV) deli z eminentno Nebeško streho (VIII+), a se ob začetku izrazite poči odcepi desno od nje in jo od tedaj le še z občudovanjem opazuje. Detajl smeri predstavlja kamin z dvema zagozdenima balvanoma, a bi po naši presoji oceni V- zlahka dodali še kak plusek. Ko smo se že navduševali nad po krivici zapostavljeno smerjo in se veselili sproščenega poplezavanja do vrha, nas v predzadnjem raztežaju preseneti podrta trojkica, ki malce pogreni sicer zelo lepo plezanje v dobri skali. Na 6 zabeleženih klinov smo dodali še dva, tako bo orientacijsko ne preveč zahtevna smer, zdaj še nekoliko lažja. Opis smeri in fotografijo z vrisano smerjo najdete v vodničku TRAPEZ Veliki Draški vrh, avtorja Mihe Zupana (AO Tržič). Manca...

read more

V Dolomite po … mraz

objavljeno ob 2. Avg 2019 v Alpinistični odsek | ni koment.

V Dolomite po … mraz

Tabor je bil! Kljub tradicionalnemu termine med prvim in drugim vikendom v juliju, je bil izvedbeni del skoncentriran le na drugi konec tedna. Vreme je žal narekovalo tako. Od petka do nedelje. Plezalno žal le v soboto, nekaj malega brez pravih rezultatov tudi v nedeljo. Nekatere je zeblo, druge nohtalo, obračali smo vsi štirje. Štirje? Da, Ogo, Urška, Urban in Andrej – skratka, množična domžalska zasedba. Malo smo se tudi družili z železničarji. Čeprav so v petek, pa tudi v soboto že kmalu nehali nalagati v kurišče, tako da je bilo druženje skoncentrirano bolj kot ne na Vesno. No, Matej se je v soboto družil še z dvema drugima – bravo. =P In še pomembnejši podatki. Tofana di Rozes, Primo Spigolo, V+/IV-V, 430 m (Urban, Andrej Tomše) Catherine Pfeiler, Filipo y Ruacia Fuhre, V, 150 m (Ogo, Vesna (AOŽ)) Zadnja sta šla malo po svoje, potem ko sta že obračala, skupaj s še eno železničarsko navezo, v neki drugi smeri. Podor na začetku drugega raztežaja naj bi jim preprečil nadaljevanje načrtovane smeri. Jaz sem tačas sobotni dan preživela turistično na Luagazoiu, kjer je bilo svinjsko mrzlo. Enako sta v smeri zmrzovala tudi Urban in Andrej. Čakanje na naveze, ki se nikamor, ali skoraj nikamor, ne premaknejo, je ob oblačnem vremenu vse prej kot uživaško. V nedeljo smo si zaželeli plezanja v stolpih Cinque Torri, a žal zaradi že omenjenega hladnega vremena in slabšega plezalnega razpoloženja ni šlo do vrha. Če se ne motim je naveza Bolta-Tomše vstopila in obrnila v dveh smereh, naveza Ogorevc-Jerenec pa zgolj v eni. =P Sicer je bilo pa zelo fino. Tudi makaroni, pivo in kompot pod streho trafo postaje nad parkiriščem tik pred odhodom. Od koder pričujoča naslovna (edina skupinska)...

read more

Poročilo: 9. Benkov memorial

objavljeno ob 18. Jun 2019 v Alpinistični odsek | ni koment.

Poročilo: 9. Benkov memorial

Deveti Benkov memorial je potekal na Kamniškem sedlu od 14. do 16. junija 2019. Udeležba super! Več pa Aleš J. na AO Domžale. Nekaj dodatnih slik od nedelje pa še v ALBUMu (Helena, Aleš K. in Vinko M.).  

read more

Alpinistična šola AO PD Domžale 2018/2019 uspešno končana

objavljeno ob 6. Maj 2019 v Alpinistični odsek | ni koment.

Alpinistična šola AO PD Domžale 2018/2019 uspešno končana

Ob prehodu aprila v maj se je s praktičnimi izpiti formalno zaključila tudi alpinistična šola alpinističnega odseka Planinskega društva Domžale sezone 2018/19. 15. aprila je vseh pet letošnjih tečajnikov, od tega dve tečajnici, pisalo teoretični del izpita, 18. aprila pa so Boris, Rok, Urška in Žiga pod Šumberkom, v plezališču Knezove skale, opravili še praktični del izpita. Ker je Meti bolezen preprečila udeležbo na “prvem roku”, smo ji omogočili, da pokaže svoje znanje 30. aprila v Paklenici in to kar v/na/ob legendarni smeri Il Maratoneta. V okviru šole je bilo skupno opravljenih 13 predavanj, 13 skupnih tur, 23 praktičnih vaj v plezališču na Rodici, izpita iz športnega plezanja in zimske tehnike, teoretični izpit ter končni praktični izpit. Nekaj utrinkov z akcij so tečajniki, tečajnice in izvajalci zabeležili v prispevkih na spletnih strani Alpinističnega odseka PD Domžale: Prvi mesec učenja v vertikali Skupne ture tečajcev v novembru Skupna tura drytooling + ledno plezanje Dnevi varstva pred snežnimi plazovi na Pokljuki Po Pripravniški grapi do vrha Male Mojstrovke Izpit na Dan mučenikov Gradiška tura – južni raz Zaključek alpinistične šole 2018/2019   Letošnjo alpinistično šolo je med številnimi skalnimi roglji spretno krmaril “ravnatelj” Janez Kosirnik, posamezne sklope pa so vodili Aleš Janžekovič (športno plezanje), Vinko Maleš (zimska in ledna tehnika) in Rok Kališnik (letna tehnika). Šole pa ne bi bilo niti brez šoli posvečenega prostega časa preostalih 10 posameznikov. Vseh 14 je v šolo skupaj vložilo preko 530 prostovoljnih ur svojega časa, pri čemer udeležba mlajših in razen izjemoma tudi starejših pripravnikov niti ni všteta. Največja deleža od vloženih ur seveda pripadata Vinku (27%) in Roku (22%). Vsem njim velik HVALA za pomoč in sodelovanje!   Tečajnikom, zdaj že mlajšim pripravnikom in mlajšima pripravnicama, pa želimo obilo užitkov in varnih vrnitev iz skalnih, sneženih in lednih plezalnih dogodivščin!   Po prispevku Janeza Kosirnika dopolnil Matej...

read more

Izpit Alpinistične šole iz zimske tehnike

objavljeno ob 16. Mar 2019 v Alpinistični odsek | ni koment.

Izpit Alpinistične šole iz zimske tehnike

Čeprav nam je vreme spremenilo plane, smo se v nedeljo odpravili proti Vršiču, kjer nas je čakal preizkus znanja iz zimske tehnike. Parkirali smo pri koči na gozdu, razdelili vso potrebno opremo in se podali na pot. Po nekaj minutni hoji smo prispeli do primernega pobočja za izvedbo izpita.  Razdelili smo se na tri postojanke, kjer so nas inštruktorji preverjali: 1. Naveza v zimskih razmerah, izdelava prečnega sidrišča v snegu, plezanje in varovanje 2. Spust po vrvi na dva cepina in snežno gobo   3. Uporaba lavinskega trojčka Vsi smo dali vse od sebe in se dokazali našim inštruktorjem, kljub temu pa smo se veliko novega naučili. Izpit smo nazdravili v...

read more

Šuštarjeva in Hrast tretja v skupni razvrstitvi evropskega pokala v lednem plezanju

objavljeno ob 11. Mar 2019 v Alpinistični odsek, Tekmovanja | ni koment.

Šuštarjeva in Hrast tretja v skupni razvrstitvi evropskega pokala v lednem plezanju

V nedeljo, 3. marca 2019, je na severu Finske, v mestu Oulu, potekala sklepna tekma evropskega pokala v lednem plezanju. Tja se je odpravila tričlanska slovenska ekipa – Jaka Hrast (PD Domžale), Miha Habjan (Akademsko PD) in Maja Šuštar (PD Domžale), predstavniki, ki so po predhodnih tekmah tudi najvišje kotirali v skupni razvrstitvi evropskega pokala. Tekmovanje je potekalo v sklopu razširjene prireditve, mesto Oulu je namreč dan pred tem organiziralo svetovno mladinsko prvenstvo v lednem plezanju, kjer pa žal ni bilo slovenskih predstavnikov. Ravno zaradi združevanja obeh tekmovanj pa je bila na tokratni tekmi evropskega pokala tekmovalna zasedba močnejša kot kadarkoli doslej, tekme se je udeležilo kar 51 tekmovalcev in 27 tekmovalk, ob čemur so nastopili tudi običajni finalisti tekem svetovnega pokala. Slovenska ekipa si po bolezenskem vzdušju v mesecih poprej ni obetala najbolj vrhunskih rezultatov na sami tekmi. Pričakovali pa so odličja v skupni razvrstitvi pokala in to jim je tudi uspelo! Vsi trije tekmovalci so pokazali odlično borbo v obeh kvalifikacijskih smereh, ki sta bili enaki za moške in ženske, časovna omejitev pa je bila zelo kratka, tekmovalci so imeli za vsako smer na razpolago le 4 minute. Jaka je prvo, manj previsno smer, preplezal do vrha, v drugi, zahtevnejši smeri, pa mu je za dosego vrha zmanjkalo le nekaj sekund za vpetje zadnje vponke na vrhu smeri, s čimer pa je izgubil možnost po nadaljnjem nastopu v finalu, zasedel je 10. mesto. Mihu je v prvi smeri potekel čas tik pod vrhom, v drugi smeri pa se je dobro boril s previsom, kjer mu je prav tako zmanjkalo časa, na koncu je zasedel 25. mesto. Maji je v prvi smeri potekel čas v zgornji tretjini smeri, v drugi smeri pa je zaradi zdrsa takoj na začetku morala ponovno štartati, čas ji je tako potekel že na polovici smeri. Vseeno pa je na koncu pristala tik na robu finala, na 9. mestu.   Kljub ne najbolj uspelim nastopom v Ouluju pa so naši trije tekmovalci v skupni razvrstitvi evropskega pokala 2018/19 dosegli vrhunske uvrstitve. Jaki Hrastu se je kljub napakam v finalnih smereh v Bernu in Žilini obrestovala udeležba na vseh 4 tekmah evropskega pokala, zbral je zadostno število točk, da je z zmagovalnega odra izrinil nekaj sotekmovalcev in tako zasedel odlično 3. mesto (133 točk). Zmaga pokala je pripadla Francozu Louni Ledevantu (200 točk), drugi je bil Švicar Nicolay Primerov (165 točk). Jaka je svoj dosežek letošnje sezone strnil z naslednjimi besedami: “S svojo sezono v evropskem pokalu sem zadovoljen, žal mi je le za odvečne napake v finalnih smereh nekaterih tekem. Verjetno je temu botroval problem s tremo, saj sem bil na tekmah v Bernu in Žilini po kvalifikacijah na prvem mestu. V naslednji sezoni bo očitno potrebno delati tudi na psihičnih pripravah. Na Finskem sem bil zadovoljen z nastopom, saj so mi v močni konkurenci zmanjkale le 3 sekunde do finala, kljub enomesečnem premoru na treningih. Vsekakor pa sem zelo zadovoljen s skupno uvrstitvijo v evropskem pokalu.” Miha Habjan, ki je kot edini moški tekmovalec v letošnji sezoni stopil na zmagovalni oder posamične tekme (3. mesto v Žilini), ga je skupni seštevek treh tekmovanj popeljal na končno 10. mesto (95 točk). Dosežek svoje debitantne sezone je opisal takole: “Glede na to, da sem se s tem športom začel ukvarjati novembra lani, moram biti verjetno zadovoljen s tekmovalnim izkupičkom....

read more

Švicarska prevlada v Domžalah, Maja Šuštar četrta

objavljeno ob 10. Dec 2018 v Alpinistični odsek, Tekmovanja | ni koment.

Švicarska prevlada v Domžalah, Maja Šuštar četrta

Švicarji s Sino Goetz in Nikolayem Primerovom na čelu so 1. decembra v Domžalah skoraj v celoti zapolnili zmagovalne stopničke druge tekme evropskega pokala (EP) 2018 v lednem plezanju v disciplini težavnost. Pred domačim občinstvom je nastopilo tudi devet Slovencev. Najuspešnejša je bila četrtouvrščena Maja Šuštar, tudi skupna zmagovalka 6. slovensko-hrvaško-srbskega (SHS) pokala v lednem plezanju, Katja Brunec je osvojila šesto mesto, Slovenija pa slavila v pokalu narodov SHS-pokala. Evropski pokal 2018 v lednem plezanju se je začel 24. novembra v švicarskem Bernu, na drugi tekmi v Domžalah pa je cepine in dereze nabrusilo 31 tekmovalcev iz 12 držav: Češke, Finske, Francije, Hrvaške, Nizozemske, Poljske, Rusije, Slovaške, Slovenije, Srbije, Švice in celo Kanade. Domžalska preizkušnja, ki sta jo pod okriljem Mednarodnega združenja planinskih organizacij (UIAA) in pokroviteljstvom Občine Domžale organizirala Planinsko društvo Domžale in Komisija za gorske športe Planinske zveze Slovenije (PZS), je bila tudi sklepna tekma 6. odprtega slovensko-hrvaško-srbskega (SHS) pokala v lednem plezanju.     V ženski konkurenci se je v za gledalce zelo atraktivni smeri najbolje znašla Švicarka Sina Goetz, ki se je s cepinom dotaknila vrha finalne smeri in za sabo pustila drugouvrščeno rojakinjo Vivien Labarile, tretja pa je bila Francozinja Marion Thomas. Tik pod stopničkami je domžalsko tekmo končala Slovenka Maja Šuštar(AO Domžale), ki jo je na poti proti vrhu ustavil nerešljivi rebus premikajočih se ledenega sodčka in lesene ledene sveče. “Letos je bila konkurenca malce manj ostra, pogrešali smo nekaj lanskih finalistk EP z zmagovalko Angeliko Rainer, tako da uvrstitev v finale ni bila tako zahtevna, kot je bil težaven naskok na stopničke, kar pa mi ni uspelo, to ostane za drugo leto. Težavni del je bil prehod čez ledena sodčka, ob ogledu smeri sem mislila, da bom s prvega soda napredovala na oprimek, ko sem bila tam, pa sem ugotovila, da ne bo šlo. Odločila sem se za improvizacijo, ki pa je nisem imela izdelane v glavi in ni šlo naprej. Z današnjim nastopom sem zadovoljna z vidika, da sem dala od sebe res vse, napredek opažam predvsem na tehnični ravni, bi pa lahko izboljšala še kondicijsko pripravo, a imam širok spekter dejavnosti, zanimajo me še športno plezanje in hribi, kar kombiniram še s službo in družinskim življenjem,” je ocenila plezalka iz Tuhinjske doline, v Domžalah zmagovalka sklepne tekme 6. slovensko-hrvaško-srbskega pokala in že drugo leto zapored skupna zmagovalka v balkanski konkurenci: “Dekleta znotraj SHS-pokala so zelo napredovala, z mojo glavno tekmico Katarino Manovski iz Srbije sva imeli letos zelo izenačene boje, kar je dobra motivacija tudi za naprej.”   Druga slovenska finalistka Katja Brunec (AO Kranj), novinka v tekmovalnem lednem plezanju, si je priplezala šesto mesto. “Rada plezam s cepini, tako drytooling kot v ledu, čemur se posvečam kakšna tri leta. Tako sem spoznala tudi slovenske tekmovalce, ki so me povabili na tekmovanja. Konkurenca je zame zelo močna, ker sem tekmovala le na dveh tekmah SHS-pokala in tokrat prvič v evropskem pokalu, nisem imela nobenih pričakovanj, zato sem seveda zelo zadovoljna, najpomembneje pa je, da sem na tekmi v Domžalah res uživala,” je vtise strnila Kranjčanka, ki je SHS-pokal končala kot skupno druga. V ženski konkurenci je nastopila tudi Nadja Korinšek (AO Trbovlje), ki je na tekmi EP osvojila deveto mesto, v SHS-pokalu pa bila skupno četrta.   V moški konkurenci so si stopničke razdelili Švicarji, na najvišjo je stopil Nikolay Primerov, po rodu sicer Rus, ki je bil lani v Domžalah tretji. “Dobro sem se počutil in tako...

read more