Vodniški odsek

Tošč

V vodniškem odseku je 11 aktivnih članov, ki so usposobljeni za vodenje različnih oblik gorniške dejavnosti, zlasti izletov, pohodov, tur, turnih smukov, plezalnih vzponov, planinskih orientacijskih tekmovanj in taborov.

Ustanovni zbor vodniškega odseka je bil 29. 1. 2003, udeležilo pa se ga je devet ustanovnih članov in trije gostje. Seveda pa izletniška in pohodniška dejavnost ni nekaj novega, ampak je bila v različnih organizacijskih oblikah v društvenem delu prisotna od same ustanovitve društva v letu 1948. Vodniški odsek je povezan z Vodniško komisijo Planinske zveze Slovenije.

Luka Skočir

Kategorije vodenja so naslednje

 • A kategorija (lahke kopne ture),
 • B kategorija (zahtevne kopne ture),
 • C kategorija (zelo zahtevne kopne ture),
 • D kategorija (lahke snežne ture),
 • G kategorija (lahki turni smuki),
 • E kategorija (zahtevne snežne ture) in
 • IPV (inštruktor planinske vzgoje).
ime kategorija
Jernej Grad A, B, D
Lili Jazbec A, B, IPV
Milan Jazbec A, B, C, D
Jernej Južna A, B
Helena Kermauner A, D
Klemen Kogovšek A*
Matej Ogorevc A, B, D, G*, IPV
Borut Peršolja A, B, D, IPV
Dušan Prašnikar A, B, D
Luka Skočir A, B, D, G
Miha Vidali A
*pripravnik/pripravnica
Člani vodniškega odseka se sestajajo občasno v društvenih prostorih.

Program v letu 2018:

datum cilj zahtevnost vodnik kontakt
14.1. Blagovica – Trojane – Špilk lahek zimski Helena Kermauner 041 731 797
18.2. Kozji Rob turni smuk  Luka Skočir 031 254 597
25.3. Triglavsko pogorje turni smuk Matej Ogorevc 041 483 924
15.4. Pohod po Istri * lahek kopni Helena Kermauner 041 731 797
19.5. Menina planina lahek kopni Milan Jazbec 031 621 366
20.5. Golaki * lahek kopni Jernej Grad 031 264 740
3.6. Štajerski griči II. del * lahek kopni Jernej Grad 031 264 740
10.6. Domžale – Kamnik * lahek kopni Helena Kermauner 041 731 797
17.6. Velika Planina lahek kopni Helena Kermauner 041 731 797
23.-24.6. Gore nad Rezijo zahteven kopni Matej Ogorevc 041 483 924
8.7. Vršič nad Belim potokom zahteven kopni Luka Skočir 031 254 597
5.8. Košuta lahek kopni Helena Kermauner 041 731 797
5.8. Stojna družinski izlet Dušan Prašnikar 031 694 134
2.9. Mirna Gora * lahek kopni Jernej Grad  031 264 740
14.10. Visoki Kurji vrh zahteven kopni Luka Skočir 031 254 597
21.10. Kras družinski izlet Dušan Prašnikar 031 694 134
4.11. Otliško okno * lahek kopni Helena Kermauner 041 731 797

*  Izlet bo predvidoma organiziran z avtobusnim prevozom.

 

Pošljite e-pošto na info[afna]pdd.si in vas bomo dodali na seznam prejemnikov e-obvestil o vseh društvenih akcijah.

 

Prijave

Planinsko društvo Domžale si pridržujejo pravico do spremembe ali odpovedi programa. Prijave sprejema vodja in društvena pisarna. Akcije vodniškega odseka potekajo z osebnim prevozom. Udeleženci vodenih dejavnosti morajo biti ustrezno telesno pripravljeni in opremljeni ter upoštevati navodila organizatorja in vodje. Vodja ima pravico in dolžnost pred izletom zavrniti udeleženca, ki ni ustrezno opremljen. Vodja ima pravico in dolžnost med izletom zavrniti polnoletnega udeleženca, ki ne upošteva navodil za varnejše gibanje, ogroža druge udeležence in ravna v nasprotju s primeri dobre prakse.

Način prijave:

 1. Deset dni pred akcijo je v društveni pisarni v času uradnih ur dostopen podrobnejši razpis akcije iz letnega programa društva. Obvestilo je sočasno objavljeno tudi na društveni spletni strani. Po pošti ali e-pošti ga prejmejo vsi, ki se prijavijo na društveni seznam za obveščanje.
 2. Razpis obsega: ime in priimek ter usposobljenost vodje, datum, cilj, opis poti, podatek o tehnični zahtevnosti poti, čas izvedbe, zborno mesto in čas odhoda, mesto in čas prihoda, način prevoza, zahtevana in priporočljiva osebna in tehnična oprema, postopek prijavljanja in cena, ki velja pri določenem številu prijavljenih.
 3. Iz različnih razlogov lahko pride do sprememb v programu.
 4. Praviloma prijave potekajo po telefonu, e-pošti in po pošti. Kadar je v razpisu posebej navedeno, je možna tudi prijava v društveni pisarni. Ob prijavi je obvezno plačilo cene na poslovni račun društva: 02300-0016704870, ki je odprt pri NLB d. d., Enota Domžale, Ljubljanska cesta 62, SI – 1230 Domžale. Kot namen nakazila napišite šifro stroškovnega mesta 47410.
 5. Vsi udeleženci morajo biti nezgodno zavarovani, kar dokazujejo z veljavno člansko izkaznico.

 

 

Poročilo: pohod na Veliko planino

objavljeno ob 19. Jun 2018 v Prikaz, Vodniški odsek | ni koment.

Poročilo: pohod na Veliko planino

Za skupni pohod v organizaciji Zavoda za šport in rekreacijo Domžale in v izvedbi Planinskega društva Domžale je ideja zorela vsaj eno leto. Žal nam je lansko jesen vreme ponujalo samo deževne dni, zato smo pohod prestavili na letošnji junij. Da je bila to prava odločitev potrjuje poln avtobus prijavljenih pohodnikov. Zbrali smo se zgodaj zjutraj. Nihče ni manjkal, nihče ni zamujal, skupaj smo se v sončnem jutru odpeljali do Rakovih Ravni. Od tam pa najprej po makadamski poti do Jelševega Konfina in naprej do Gojške planine, kjer je bil prvi postanek pri lokvi oziroma kalu. Spoznali smo, kako so včasih izdelali tovrstna vodna zajetja, čez dan pa smo po planini spremljali še modernejše pristope izgradnje zbiralnikov vode. Manjši vzpon in že smo bili čez vratca na Mali planini, brez skrbi, ki nas dajejo v dolini, skupaj z novimi prijatelji. Ob obeležju padlega bombnika smo se malce zresnili, kaj kmalu pa nas je pozdravila želva in razvedrile planjave zaščitenih cvetočih arnik. Vzpona na Poljanski rob otroci še opazili niso, kajti razgledi so bili čudoviti. Vrhovi Planjave, Veliki stan in daleč tam doli bela Ljubljana. Ponovno so nas zaposlile rožice, tokrat smo iskali kamniško murko, pa zlato jabolko. Mimo Vovkove jame smo bili kaj hitro v pastirskem naselju, tu pa nas je že čakala pastirica v muzejski Preskarjevi bajti. Ponovno smo se zbrali pri kapeli Marije Snežne in skupaj nadaljevali do Vetrnic. V bližini pastirskega parlamenta smo se srečali in pozdravili še s pastirjem Petrom. Jami udornici nista razočarali. Lepo sta ohladili razgreto ozračje in otrokom ter odraslim ponudili veselje snežnega kepanja. Opazovali smo vegetacijski obrat in vrnitev v zgodnjo pomlad z visokimi jegliči na pobočju sten. Premagovanje klinov ob pomoči vodnikov in pomočnikov je bilo uspešno, veselje in začudenje nad kraškim pojavom pa neizmerno. Od tu nas je ločil le skok do najvišjega vrha oziroma obeh vrhov na Gradišču. Še pogled na turistično naselje, nato pa smo se spustili na zasluženo malico v Domžalski dom. Po urici počitka je bil spust do Ravni ponovno malce adrenalinski, kajti ubrali smo drugo pot za spust. Kljub temu smo po natanko osmih urah vsi zadovoljni posedli na udobne sedeže in med vožnjo skoraj vsi zaspali. Za večino udeležencev pohoda je bil to dan, ko so se prvič podali na Veliko planino, nihče pa ni skrival navdušenja nad doživetjem. Več fotografij pa v ALBUMU....

read more

V gore nad Rezijo

objavljeno ob 15. Jun 2018 v Prikaz, Vodniški odsek | ni koment.

V gore nad Rezijo

Za uvod v poletje se odpravljamo v malo obiskane – in temu primerno malce težje prehodne – gore, ki se dvigujejo nad Soško dolino na vzhodu in dolino Rezije na zahodu. Iz Učje (655 m) se bomo čez planino Kal (1297 m) in po razgledni grebenski poti povzpeli na Skutnik (1721 m), od tam pa nadaljevali do bivaka Manzano (1690 m), kjer bomo prenočili in se prebudili z razgledom na Rezijo. Če bo popoldne jasno, že prvi dan zagrizemo kolena bodisi na Veliko Babo (2148 m), najjužnejši dvatisočak Kaninskega pogorja, bodisi po bolj izpostavljeni poti na Vrh Laške Planje (2448 m), tretji po višini v pogorju Kanina, od koder pogled v jasnih dneh objame kraljstvo Julijskih in Karnijskih Alp ter Dolomitov. Če bo oblačno, vrhova prihranimo za naslednji dan, ko nas čaka še sestop prek sedla Med Baban (2025 m) in čez planino Baban (1399 m) do Žage (353 m). OBVEZNA OPREMA: planinski čevlji, pohodne palice, čelada, topla oblačila, kapa, rokavice, spalna vreča (v bivaku so tudi odeje), hrana in dovolj pijače za dva dni, prva pomoč, čelna svetilka, planinska izkaznica s plačano članarino za leto 2018. ODHOD: 23. 6. ob 6.00 z makadamskega parkirišča ob tržnici v Domžalah (ob Tušu oz. bivšem Vele). Vrnili se bomo v nedeljo v večernih urah. PREVOZ: predvidoma z osebnimi avtomobili, stroški prevoza se razdelijo. ČAS HOJE: od 5 do 10 ur na dan, odvisno od vremena.  ZAHTEVNOST POTI: mestoma tehnično zahtevna pot, ponekod težko prehodna. ROK PRIJAVE: torek, 19. 6. 2018, oz. do zapolnitve prostih mest. Zaradi prenočevanja v bivaku z 12 ležišči je število udeležencev omejeno. INFORMACIJE IN PRIJAVE: Pri Mateju Ogorevcu na elektronskem naslovu mogorevc@gmail.com ali na telefonski številki 041 483 924.   Tura bo organizirana skupaj s Planinskim društvom Slivnica pri Celju – sama preverjeno dobra in vesela...

read more

Poročilo: Haloze

objavljeno ob 4. Jun 2018 v Vodniški odsek | ni koment.

Poročilo: Haloze

Pohod (vabilo) je bil pravzaprav nadaljevanje pohoda iz leta 2017 – po Štajerskih gričih. 26 pohodnikov je vodil vodnik PZS Jernej Grad, spoznavali pa smo povsem nove konce v Halozah. Veliko vinogradov in še več zelenja! Pot se je vila gor in dol, kakor je pač svet v Halozah, nekateri klanci so bili prav neusmiljeni. Prav tako kot sonce, ki je žgalo in žgalo, da smo z velikim veseljem vedno pobegnili v gozd. Za pijačo in jedačo so poskrbeli nadvse prijazni ljudje, ki so nas stregli z vseh strani. Gostoljublja v teh krajih res ne manjka! Pa ša par jurčkov je prišlo z nami domov, prav super smo se imeli! Slike pa v...

read more

Greste z nami na Veliko planino?

objavljeno ob 31. Maj 2018 v Vodniški odsek | ni koment.

Greste z nami na Veliko planino?

Vabimo vas na pohod, ki ga Zavod za šport in rekreacijo Domžale v sodelovanju s Planinskim društvom Domžale organizira za vse, ki želijo obiskati in spoznati zanimivosti Velike planine. Hodili bomo po včasih pastirskih, sedaj čedalje bolj pohodniških poteh Velike planine. Dobimo se v nedeljo, 17. junija 2018, ob 7.00 uri, na makadamskem parkirišču za blagovnico Tuš v Domžalah. Z avtobusom se bomo odpeljali do izhodišča na Rakovih ravneh. Naredili bomo krožno pot in spoznali pobočja pašnih planin. Ustavili se bomo v Velikem stanu, obiskali muzejsko Preskarjevo bajto, se povzpeli do Gradišča, najvišjega vrha Velike planine, pogledali za snegom v jami Vetrnici, se ustavili pri Domžalskem planinskem domu, prehodili Malo in Gojško planino ter ob tem spoznavali pisano cvetje Velike planine. Izlet je nezahteven, z višinsko razliko okoli 500 m. Skupne hoje z daljšimi postanki bo za približno šest ur, zato so obvezni dobri pohodniški čevlji, vetrovka, kapa, rezervna majica, dovolj tekočine in malica iz nahrbtnika. V primeru poslabšanja vremena bomo izlet prilagodili razmeram. Izlet je primeren za vse starosti. Predviden povratek v Domžale je po 17.00 uri. Izlet je brezplačen, vendar je udeležba mogoča le ob predhodni prijavi, do zasedbe prostih mest na avtobusu. Prijave so mogoče na telefonski številki 041 731 797.    kamniška murka  muzejska Preskarjeva bajta  sir trnič foto: Helena...

read more

Vabilo na pohod ob Kamniški Bistrici

objavljeno ob 31. Maj 2018 v Vodniški odsek | ni koment.

Vabilo na pohod ob Kamniški Bistrici

Pohod ob reki, ki povezuje Rekreativno-turistično-kulturna prireditev dveh občin. Občini Domžale in Kamnik že leta gradita poti ob reki Kamniški Bistrici, ki ustvarjajo prostor za rekreacijo v obeh občinah in ju povezujejo. Zavod za šport in rekreacijo Domžale tudi letos sodeluje z revijo Modre novice in Zavodom za turizem, šport in kulturo Kamnik pri organizaciji tretjega Pohoda ob reki, ki povezuje. Pohod bo v soboto, 9. junija 2018, z začetkom ob 7. uri in zaključkom ob 13.uri. Udeleženci lahko prehodite celotno 14-kilometrsko pot ali pa se odločite za krajšo pot in se prireditvi pridružite na kateri od številnih kontrolnih točk, kjer boste zbirali spominske žige in spoznavali lepote življenja ob Kamniški Bistrici. Začetna oz. končna točka v Domžalah bo tudi letos Slamnikarski sejem v parku ob občini Domžale, kjer bomo s svojo stojnico prisotni člani Planinskega društva Domžale. Poiščite nas! Poskrbljeno bo tudi za prevoz, saj bodo na končni, začetni in sredinski točki postaje, kjer vas bodo v sodelovanju z Avtohišo Real čakali avti z vozniki, ki vas bodo odpeljali do točke, kjer ste na začetku pustili svoj avto. Več o programu, posameznih točkah in spremljevalnih aktivnostih preberite na spletni strani https://www.pohodobreki.si/...

read more

Vabilo na pohod: Štajerski griči

objavljeno ob 24. Maj 2018 v Vodniški odsek | ni koment.

Vabilo na pohod: Štajerski griči

Dobimo se v nedeljo, 3. junija 2018 ob 7:30 na makadamskem parkirišču za blagovnico Tuš v Domžalah. Z avtobusom se peljemo na Štajersko, do Zg. Leskovca v Halozah. Haloze so priljubljen cilj številnih planincev. Čez gričevnati svet je speljana Haloška planinska pot. Del te poti bomo tudi prehodili, naše skupne hoje bo za približno štiri ure. Pot je lahka in primerna za vse pohodnike. Zadošča običajna pohodniška oprema. Pohodne poti nas bodo vodile do vasi Belavšek in naprej po gričih do Okiča. Pot bo večinoma potekala po slovensko hrvaški meji, zato imejte obvezno s sabo tudi osebni dokument. Med potjo bo postanek za malico iz nahrbtnika. Nadaljujemo do zadnjega, najvišjega vrha haloškega sveta, visokega kar 504 metre, kjer stojita dve cerkvici: sv. Avguština in sv. Marije Magdalene. Po slemenu hriba, samo tri metre od cerkvice sv. Magdalene, teče že stara deželna meja med Slovenijo in Hrvaško. V bližini je turistična kmetija, kjer nam bo na voljo topla malica – štajerska obara (3 eur) in štajerska gibanica (2,5 eur). V bližini nas počaka avtobus za vrnitev proti domu. Prispevek udeležencev je 10 EUR za člane PZS in 15 EUR za ostale, za otroke (P+O) v spremstvu obeh staršev, prispevka ni. Možno bo tudi poravnati članarino za vse, ki bi to želeli storiti ob tej priložnosti. Prijave sprejema Jernej Grad, vodnik PZS, na tel. 031 264 740, do zapolnitve mest na avtobusu, oziroma do četrtka 31.5.2018. Če kdo želi naročiti gibanico ali domači kruh za domov, naj to pove ob prijavi. Predviden povratek v Domžale je okoli 19. ure. V primeru slabega vremena bo pohod prestavljen, s ponovno potrditvijo...

read more

Poročilo: Mali Golak

objavljeno ob 24. Maj 2018 v Vodniški odsek | ni koment.

Poročilo: Mali Golak

V nedeljo 20. maja 2018 se je 27 udeležencev odpravilo na Mali Golak. Zelo zadovoljni z izletom, le z oblakom, ki je pristal ravno na vrhu Malega – najvišjega med Golaki – Golaka, ne. Je pa toplo sonce pri Iztokovi koči nato popravilo vtis! Slike v ALBUMu.

read more

Poročilo: Menina planina

objavljeno ob 20. Maj 2018 v Vodniški odsek | ni koment.

Poročilo: Menina planina

V soboto, 19. maja, 2018 se nas je devet pohodnikov in dva psa zapeljalo skozi Tuhinjsko dolino do Češnjic, skozi Okrog in še malce naprej nad Krivo vejo. V lepem sončnem jutru smo se povzpeli na Bibo planino, koča je bila že odprta, od naslednjega tedna pa bo odprta stalno. Ob poslušanju pravljic o Menini planini ter okoliških krajih, ki sta jih brala in pripovedovala Milan in Lili Jazbec, smo se umirili, spočili in okrepčali, nato pa krenili naprej proti Šavnicam. Na 1500 višinskih metrov pomlad prihaja počasi, na pašnikih še vedno kraljuje regrat. Šavnice pa so kot vrt, množica gorskega cvetja nas je zaposlovala kar dobršen del časa. Njihova najvišja točka, Goli vrh, pa je tudi enkraten razglednik. V lepoti dneva se nam ni prav nič mudilo, počasi smo krenili proti Domu na Menini. Morda smo se res malce preveč obirali, a pomladni časi so pač taki, velikokrat te zmoči. Na Vivodnik in njegov stolp smo se še povzpeli suhi, nato pa je nekaj časa dež vodil kolo. Pravzaprav nam ni bilo hudega, do izhodišča se je vse zlilo in preoblekli smo se že v suhem in toplem. Pomlad je na planinah res prekrasna! Slike pa v...

read more

Vabilo na pohod: Menina planina

objavljeno ob 15. Maj 2018 v Vodniški odsek | ni koment.

Vabilo na pohod: Menina planina

Datum izleta: sobota, 19. maj 2018 Zbor: ob 8. uri na parkirišču veleblagovnice, Domžale Prevoz: z osebnimi avtomobili, število avtomobilov in dogovor o prevozu je odvisen od števila prijavljenih. Iz Domžal se bomo odpeljali proti Kamniku in po Tuhinjski dolini do Češnjic pod Kozjakom, kjer bomo zavili levo in mimo vasi Češnjice in Okroglo nadaljevali po makadamski cesti do vznožja Bibe planine (Kriva veja). Od tu se bomo skozi gozd in pašnike povzpeli do Bibe planine, nato pa po neoznačenih poteh proti Golemu vrhu (Šavnice). Nadaljevali bomo po severnem robu planine proti Domu na Menini in se nato spustili do Bibe planine in izhodišča. Menina je po velikosti druga za Veliko planino, vendar je manj obiskana in bolj samotna. Izlet je nezahteven, z višinsko razliko okoli 500 m in trajanjem približno 5 ur. Večinoma pot poteka po gozdu in travnikih (pašnikih), po položnih poteh. Predvideni časi: Kriva veja – Biba 1 ura Biba – Šavnice 1 ura Šavnice – planinski dom 1 ura Vrnitev na izhodišče 2 uri Skupaj: 5 ur Oprema: dobri planinski čevlji, palice, vetrovka, kapa, rokavice, rezervno perilo, hrana iz nahrbtnika. Na naši poti je Planinski dom na Menini planini, predvidoma je odprt. V primeru slabega vremena bomo izlet prilagodili razmeram in se z avti pripeljali do Bibe planine. Izlet je primeren za vse udeležence. Prijave in informacije zbira vodja izleta Milan Jazbec, vodnik PZS, na tel. 031 621...

read more

Vabilo na pohod: Golaki

objavljeno ob 9. Maj 2018 v Vodniški odsek | ni koment.

Vabilo na pohod: Golaki

Zbor bo 20. maja 2018 ob 6:30 uri na makadamskem parkirišču za blagovnico Tuš v Domžalah. Z avtobusom se peljemo do Predmeje. Po gozdnati poti se bomo povzpeli na Mali Golak (1.495m), ki je najvišlji od Golakov. Z vrha je lep razgled na vso Slovenijo. Malico in postanek bomo imeli pri planinski Iztokovi koči, ki je malo pod vrhom Malega Golaka. Skupaj bo hoje za dobre tri ure. Pot je lahka in primerna za vse pohodnike. Zadošča običajna pohodniška oprema. Prispevek udeležencev je 10 EUR za člane PZS in 15 EUR za ostale, za otroke (P+O) v spremstvu obeh staršev, prispevka ni. Možno bo tudi poravnati članarino za vse, ki bi to želeli storiti ob tej priložnosti. Predviden povratek v Domžale je do 18. ure. Prijave sprejema Jernej Grad, vodnik PZS, na tel. 031 264 740, do zapolnitve mest na avtobusu, oziroma do petka...

read more