Vodniški odsek

Tošč

V vodniškem odseku je 12 aktivnih članov, ki so usposobljeni za vodenje različnih oblik gorniške dejavnosti, zlasti izletov, pohodov, tur, turnih smukov, plezalnih vzponov, planinskih orientacijskih tekmovanj in taborov.

Ustanovni zbor vodniškega odseka je bil 29. 1. 2003, udeležilo pa se ga je devet ustanovnih članov in trije gostje. Seveda pa izletniška in pohodniška dejavnost ni nekaj novega, ampak je bila v različnih organizacijskih oblikah v društvenem delu prisotna od same ustanovitve društva v letu 1948. Vodniški odsek je povezan z Vodniško komisijo Planinske zveze Slovenije.

Luka Skočir, tel.: 031 254 597

Kategorije vodenja so naslednje

 • A kategorija (lahke kopne ture),
 • B kategorija (zahtevne kopne ture),
 • C kategorija (zelo zahtevne kopne ture),
 • D kategorija (lahke snežne ture),
 • G kategorija (lahki turni smuki),
 • E kategorija (zahtevne snežne ture) in
 • IPV (inštruktor planinske vzgoje).
ime kategorija
Jernej Grad A, B, D
Lili Jazbec A, B, IPV
Milan Jazbec A, B, C, D
Jernej Južna A, B
Helena Kermauner A, D
Klemen Kogovšek A*
Matej Ogorevc A, B, D, G, IPV
Borut Peršolja A, B, D, IPV
Dušan Prašnikar A, B, D
Luka Skočir A, B, D, G
Matjaž Škulj A, B
Miha Vidali A
*pripravnik/pripravnica
Člani vodniškega odseka se sestajajo občasno v društvenih prostorih.

Program v letu 2020:

datum cilj vodnik
26. 1. Turni smuk za začetnike TS Matej Ogorevc
8. 2. Meddruštveni pohod po manj znanih pohorskih predelih* LZ Matjaž Škulj
9. 2. Družinski pohod s sankanjem D Dušan Prašnikar
8. 3. Planinski muzej in slap Peričnik* LZ Helena Kermauner
15. 3. Kamniti lovec TS Luka Skočir
22. 3. Pot slapov Slovenske Istre – Sočerga* LK Matjaž Škulj
12. 4. Pivška jezera in Sv. Trojica* LK Matjaž Škulj
19. 4. Zasavska sveta gora D Dušan Prašnikar
10. 5. Zirbitzkogel* LK Matjaž Škulj
17. 5. Grožnjan* LK Helena Kermauner
24. 5. Javorjev vrh* LK Jernej Grad
30. 5. (Ne)znane poti pod Kalškim grebenom LK Matej Ogorevc
31. 5. Škabrijel – Skalnica ali Sv. Gora* LK Matjaž Škulj
6. 6. Pohod ob reki, ki povezuje LK Helena Kermauner
7. 6. Rožni dan* LK Helena Kermauner
14. 6. Košenjak* LK Matjaž Škulj
21. 6. Bela peč* LK Jernej Grad
2. 8. Krvavica* LK Helena Kermauner
30. 8. Dan Domžalskih planincev na Veliki planini LK/ZK vodniki PD
6. 9. Dolenjski griči* LK Jernej Grad
3. 10. Zagorelec ZK Matej Ogorevc
11. 10. Poludnik* LK Helena Kermauner
18. 10. Lipnik D Dušan Prašnikar
8. 11. Kozjanski griči* LK Dušan Prašnikar
15. 11. Nad dolino Vrata, II. del ZK Luka Skočir
27. 12. Velika planina* LZ Helena Kermauner


Opombe:
DPS: Domžalska pot spominov, LZ – lahek zimski izlet TS – turni smuk, LK – lahek kopen izlet, ZK – zahtevan kopna tura, D – družinski izlet,

* organiziran avtobusni prevoz

 

Pošljite e-pošto na info[afna]pdd.si in vas bomo dodali na seznam prejemnikov e-obvestil o vseh društvenih akcijah.

 

Prijave

Planinsko društvo Domžale si pridržujejo pravico do spremembe ali odpovedi programa. Prijave sprejema vodja in društvena pisarna. Akcije vodniškega odseka potekajo z osebnim prevozom. Udeleženci vodenih dejavnosti morajo biti ustrezno telesno pripravljeni in opremljeni ter upoštevati navodila organizatorja in vodje. Vodja ima pravico in dolžnost pred izletom zavrniti udeleženca, ki ni ustrezno opremljen. Vodja ima pravico in dolžnost med izletom zavrniti polnoletnega udeleženca, ki ne upošteva navodil za varnejše gibanje, ogroža druge udeležence in ravna v nasprotju s primeri dobre prakse.

Način prijave:

 1. Deset dni pred akcijo je v društveni pisarni v času uradnih ur dostopen podrobnejši razpis akcije iz letnega programa društva. Obvestilo je sočasno objavljeno tudi na društveni spletni strani. Po pošti ali e-pošti ga prejmejo vsi, ki se prijavijo na društveni seznam za obveščanje.
 2. Razpis obsega: ime in priimek ter usposobljenost vodje, datum, cilj, opis poti, podatek o tehnični zahtevnosti poti, čas izvedbe, zborno mesto in čas odhoda, mesto in čas prihoda, način prevoza, zahtevana in priporočljiva osebna in tehnična oprema, postopek prijavljanja in cena, ki velja pri določenem številu prijavljenih.
 3. Iz različnih razlogov lahko pride do sprememb v programu.
 4. Praviloma prijave potekajo po telefonu, e-pošti in po pošti. Kadar je v razpisu posebej navedeno, je možna tudi prijava v društveni pisarni. Ob prijavi je obvezno plačilo cene na poslovni račun društva: 02300-0016704870, ki je odprt pri NLB d. d., Enota Domžale, Ljubljanska cesta 62, SI – 1230 Domžale. Kot namen nakazila napišite šifro stroškovnega mesta 47410.
 5. Vsi udeleženci morajo biti nezgodno zavarovani, kar dokazujejo z veljavno člansko izkaznico.

 

 

Odpoved plezalnih vadb in planinskih izletov

objavljeno ob 15. Okt 2020 v Alpinistični odsek, člani, Članstvo, Mladinski odsek, Prikaz, Splošno, Športno plezalni odsek, Vodniški odsek | ni koment.

Odpoved plezalnih vadb in planinskih izletov

Danes, v četrtek, 15. oktobra 2020, so bile objavljene spremembe in dopolnitve treh vladnih odlokov, ki omejujejo zbiranje ljudi zaradi COVID-19 in začnejo veljati že jutri, v petek, 15. oktobra 2020. Ker je prehajanje iz Osrednjeslovenske regije prepovedano, moramo žal odpovedati planirane aktivnosti: Družinski izlet na Lipnik, planinski izlet na Stegovnik in Ruš in plezalni vikend v Kotečniku. Prav tako je z vladnim odlokom prepovedano izvajanje skupinskih športno rekreativnih dejavnosti v zaprtih športnih objektih od sobote, 17.10.2020. Do nadaljnjega (oz. za minimalno 14 dni) torej odpadejo vse plezalne vadbe za otroke in odrasle.  Starši boste dodatne informacije glede vadbe otrok dobili na elektronski naslov, spremembe pa bomo sproti objavljali tudi na spletni strani. Želimo vam veliko užitkov in varnih korakov pri raziskovanju skritih kotičkov v regiji. Upamo, da se kmalu vidimo na naših skupnih aktivnostih. Vir slike: Prirodoslovni muzej...

read more

Vabimo: Pohod ob reki, ki povezuje 2020

objavljeno ob 11. Okt 2020 v Neuvrščeni, Vodniški odsek | ni koment.

Vabimo: Pohod ob reki, ki povezuje 2020

Planinsko društvo Domžale z veseljem ponovno sodeluje na skupnem medobčinskem dogodku in vas lepo vabi na Pohod ob reki, ki povezuje. Celotna pot je dolga 14 kilometrov, potek si lahko ogledate na zemljevidu, na dan pohoda pa bo pot tudi dobro označena. Pot nima izrazitih vzponov oziroma spustov, tako da je primerna za vsakogar. Pohod ob reki, ki povezuje v soboto ODPADE in bo organiziran takoj, ko bodo epidemiološke razmere to ponovno dopuščale.  Pohod bo letos 17. oktobra 2020, s pričetkom ob 7. uri in zaključkom ob 13. uri. O vseh pomembnih zadevah, omejitvah in aktualnem dogajanju spremljajte spletno stran dogodka na https://www.pohodobreki.si! S pohodom torej lahko začnete v Kamniku ali Domžalah, tudi letos pa velja, da se nam lahko pridružite na kateri izmed vmesnih postojank in prehodite le del poti ob Kamniški Bistrici. Če boste začeli v Kamniku, vas bo pot vodila čez stari del mesta, mimo osnovne šole Frana Albrehta do Titanove brvi – od tu se pot vse do Domžal in parka Martina Krpana vije ob reki Kamniški Bistrici oziroma poteka po urejeni pešpoti ob reki. Na izhodiščnih točkah vsak pohodnik dobi brošuro z označenimi postojankami, na katerih prejme žig. Za pohodnike, ki bodo zbrali vse žige, pripravljamo simbolična darila. Organiziran bo tudi prevoz nazaj na izhodiščni točki. Naša stojnica bo tudi letos pri obnovljeni Mostnarjevi brvi pod Šumberkom. Obiščite nas in se prepričajte o številnih aktivnostih društva, od športnega plezanja do alpinistične šole, pohodništva in mladinskih taborov za večje in mlajše otroke. Domžalski dom na Veliki planini ter plezališča na Rodici, pod Šumberkom in na garažni hiši v Domžalah, ponujajo obilo aktivnih doživetij in možnosti sprostitve. Kot markacisti, alpinisti, vodniki in varuhi gorske narave bomo predstavljali naše videnje različnih aktivnosti v gorah. Ker pa je varnost v gorah pomembna, bomo mimoidoče še sproti hitro naučili par uporabnih vozlov, ki v gorah pridejo vedno prav. Vse pohodnike prosimo za dosledno upoštevanje priporočil in ukrepov NIJZ. Spoštujemo sebe in organizatorje Pohoda ob reki, ki povezuje! na pohod ne hodite, če ste bolni; s seboj prinesite zaščitno obrazno masko, ki si jo nadenite, če ne morete zagotavljati medsebojne razdalje 2 metra; vedite se odgovorno do drugih pohodnikov in do sebe; ob vstopu na pohod si bo treba razkužiti roke; ohranjajte medsebojno razdaljo vsaj 2 metra; vsa ustrezna obvestila o ukrepih bodo nameščena tudi na trasi Pohoda ob reki, ki...

read more

Družinski izlet na Lipnik

objavljeno ob 10. Okt 2020 v člani, Vodniški odsek | ni koment.

Družinski izlet na Lipnik

Lipnik – Družinski izlet Planinskega društva Domžale v nedeljo, 18. oktobra 2020. Zbirno mesto: naselje Zazid na jugu Podgorskega Krasa (igrišče ob vasi) ob 9.30 ali parkirišče pred Domom športnih organizacij v Domžalah ob 8.15. Iz Domžal do Zazida je vožnje 1h 15min.  Vožnja z lastnimi osebnimi vozili. Izlet je namenjen in prilagojen družinam z mlajšimi otroki. Družinski izlet na Lipnik v nedeljo ODPADE in bo organiziran takoj, ko bodo epidemiološke razmere to ponovno dopuščale.  Opis: Lipnik je vrh na Podgorskem Krasu, manjši planoti ob meji s Hrvaško. Ob lepem vremenu je zelo dober razglednik v smeri proti Istri, morju in celo proti Dolomitom. Izhodišče je naselje Zazid, pod manj izrazitim delom Kraškega roba. Arhitekturno sicer ni tako zanimivo kot bližnja Podpeč, skozi katero se pripeljemo do Zazida, a vseeno premore nekaj značilnosti istrske arhitekture. V prvem delu poti prečkamo železniško progo Divača – Pulj, potem pa se večji del pot zlagoma dviguje proti planoti, le zadnji del je zopet nekoliko strmejši. Na vrhu stoji križ in vpisna skrinjica. Planota daje podobo odprtosti in samote, saj to območje ni pogosti cilj pohodnikov. A prav gotovo bomo na sami poti odkrili precej motivacijskih elementov v pokrajini, da bodo otroci zlahka prehodili pot. Povratek: v zgodnjih popoldanskih urah. Težavnost: Pot je lahka, skupno bomo naredili cca 400 m vzpona ter 4,5 km v eno smer. Vzpenjali se bomo cca 2 uri, sestop pa bo trajal cca 1,5 ure v normalnem otroškem tempu. Oprema: udobni pohodni čevlji (priporočljivo gojzarji, lahko tudi nizki pohodni čevlji z dobrim oprijemom), primerno velik nahrbtnik, udobna pohodna oblačila, zaščitna oprema proti morebitnemu mrazu ali vetru, maska, dezinfekcijsko sredstvo.  Prehrana in pijača: Iz lastnega nahrbtnika.  Cena: Prijavnine ni, vožnjo si uredi vsaka družina oz. udeleženci s svojim vozilom.  Opozorilo: Prijave so omejene na 10 oseb. Med hojo bomo pazili na primerno medosebno razdaljo.  Prijave: na e-naslov dusan.prasnikar@gmail.com ali na mobilni telefon 031 694 134 do sobote, 17. 10. 2020 do 18h. Na ta kontakta dobite tudi vsa dodatna pojasnila.     Vodja: Dušan Prašnikar, vodnik Planinske zveze...

read more

VO vabi na Stegovnik (1.692m) in Ruš

objavljeno ob 4. Okt 2020 v Vodniški odsek | ni koment.

VO vabi na Stegovnik (1.692m) in Ruš

Vabimo vas na pohod na Stegovnik (1.692 m) in Ruš Dobimo se v nedeljo 18.10.2020 ob 6.30 na parkirišču za Restavracijo Park (bivša restavracija Repovž) in se z lastnimi vozili odpeljemo do Jezerskega. Pohod na Stegovnik v nedeljo ODPADE in bo organiziran takoj, ko bodo epidemiološke razmere to ponovno dopuščale.  Težavnost ture in oprema: Del poti je kategorizirane kot zahtevna planinska pot, zato ni primerna za vse pohodnike. Pot je tehnično zahtevna, potrebna pa je fizična pripravljenost za daljšo hojo po razgibanem terenu. Skupne hoje s krajšimi postanki bo za približno osem ur, zato je obvezna dobra pohodniška obutev, čelada, rezervna oblačila, ter dovolj tekočine in malica iz nahrbtnika. Na poti ne bo možnost toplega obroka, ker na turi ne obiščemo planinskih domov. Stroške prevoza si udeleženci porazdelijo v dogovoru z voznikom. V primeru dežja bo določen drug datum pohoda. Priponka: STEGOVNIK pd (1) obširnejši razpis Prijave so obvezne do srede, 15.10.2020 pri Matjažu Škulju, vodniku PZS na tel.: 041/816 504 po SMS ali na mail: m.skulj@gmail.com. Velja omejitev števila prijav do največ 10...

read more

Poročilo: pohod na Veliko planino

objavljeno ob 23. Sep 2020 v Vodniški odsek | 2 komentarja

Poročilo: pohod na Veliko planino

Na Veliko planino po planinskih poteh! Sobota, 19. septembra 2020, meddruštveni izlet za društva vključena v Kamnobistriško območje. Dogodek je potekal v sklopu Dneva planincev, ki je v 2020 prestavljen z junija na september ter je potekal v razpršeni obliki. Udeležba na našem pohodu ni bila ravno najbolj množična. Širjenje virusa nam je odneslo avtobus in s tem kar nekaj potencialnih udeležencev, nekaj ostalih pa še razne trgatve sredi meseca septembra. A pohod je bil dolg in naporen, pravzaprav tudi manjše število ni vedno tako slabo. Na izhodišče smo se tako podali z lastnimi avtomobili, začeli smo povsem spodaj, na parkirišču pri Calcitu v Stahovici. Dolga je pot do gor, še daljša nato za dol! A ker smo prišli točno s tem namenom, smo se zagnali v prvo asfaltno serpentino kar s preveč žara. Če bi tako nadaljevali, bi nas hitro pob(i)ralo, k sreči smo bili takoj zaustavljeni – na stojnicah dobrodelnega pohoda na Sv. Primoža. Seveda smo bili takoj pripravljeni sodelovati! Pa še nove majice so nam prišle nadvse prav! Na žalost smo bili prezgodnji za kak priboljšek, zavedali pa smo se tudi, da dobrote ne bodo dočakale naše vrnitve. Šmrc… A v akciji smo sodelovali, to pa je tudi najbolj pomembno! Potem smo malce zmanjšali tempo, jutranji hlad smo hitro pregnali in se mimo Sv. Primoža zagnali po Apneni dolini. Pot je mestoma kar strma in naporna, ob nenehnem klepetanju smo imeli nekaj manjših počitkov, večji počitek se nam je nasmehnil šele pri Mickini bajti. Tam smo se lahko posedli in se okrepčali. Čez Pasjo peč je šlo brez težav, na Malo planino pa smo se zagnali po Sapni stezi, kjer smo preizkušali sapo. In res – steza deluje hitro in učinkovito, mimogrede si ob sapo! Ob robu planine se vzpenjamo navzgor in se oglasimo pri velikoplaninskem izviru – Curli, ki je na novo zagrajena. Že nekaj časa pohodnik ne more več do vode, zdaj pa mu ostane le še mala vzpetina s super razgledom. Nato pobaramo Želvo, kako se kaj ima in smo že izgubljeni v razgledih na Kamniške alpe! Tudi krav je na planini še kar nekaj, čeprav so jih že veliko odpeljali, večina pa naj bi zapustila Planino ravno ta vikend. Niso nas motile, mi pa njih tudi ne, le kako fotogenično smo pa le morali malo fotografsko “nadlegovati”. Razgledi so se odpirali, mi pa nadaljevali proti Velikem stanu mimo Vovkove jame navzgor do stana Gradiškovih. Tam so imeli še odprto, s čimer smo sprali s sebe vsaj malo vročine. Hrane že kak teden ni več na voljo. Naslednja točka je bilo Gradišče, najprej prvi – uraden – vrh, nato pa še drugi, skoraj enako visok vrh, kjer so že skoraj postavili rožo vrhov. Z Gradišča so prekrasni razgledi na vse vrhove, pravzaprav bi lahko tam sedeli ure in ure. A se je bilo treba premakniti naprej, po mali potki skozi ruševje do Zelenega roba, ki smo ga tokrat izpustili, saj so ga zavzele krave, in naprej do Sladkega kota. Sladkorne zadeve v hribih tudi pašejo! Sledil je spust v Veliko Vetrnico, na žalost september ni najbolj primeren za opazovanje temperaturnega obrata, rožic ni več veliko. Malo, a globljo, Vetrnico smo izpustili, preveč nas je bilo, stopnice pa mastne. Mimo klopce ljubezni, s katere smo brezkompromisno pregnali dva zaljubljenca, da smo se lahko slikali, smo se spustili direktno do Preskarjevega muzeja. Ker...

read more

Poročilo: od Otočca do Gospodične

objavljeno ob 21. Sep 2020 v Vodniški odsek | ni koment.

Poročilo: od Otočca do Gospodične

6. september 2020, 18 udeležencev, vodil Jernej Grad, vodnik PZS, pomočnik Janez. Razmere na poti: sonce in cviček. Malo nad Otočcem gremo v gozd, malo je rose in gremo proti Tolstem vrhu, kjer je cel hribček poln vinogradov. Pri cerkvi počitek za malico, kjer nas moj prijatelj – domačin Milan – postreže z domačo vinsko kapljico in jegrom. Od tam v soncu naprej, a nas na preizkus spet ustavi njegov sorodnik. Potem počasi čez gričke, mimo zidanic, nato na koncu strm vzpon do Gospodične, kjer nas po kosilu čaka avtobus. Slike pa v...

read more

Po planinskih poteh na Veliko planino

objavljeno ob 4. Sep 2020 v Planinske poti, Vodniški odsek | ni koment.

Po planinskih poteh na Veliko planino

Planinska zveza Slovenije vsako leto organizira DAN PLANINCEV. Letos ne bo skupne prireditve v klasični obliki na eni lokaciji​, ampak bomo Dan planincev 2020, ki bo v soboto, 19. septembra 2020, organizirali kot več različnih dogodkov na različnih lokacijah. Za območje Kamniško Bistrišk​ega območja planinskih društev ​organiz​iramo skupni pohod po planinskih poteh na Veliko planino. ​Zbirališči: V Domžalah, parkirišče na Kopališki cesti ob 6.20; odhod avtobusa do Stahovice ob 6:30. V Stahovici, parkirišče pri Calcitu ob 7.00; odhod vseh pohodnikov na turo ob 7:15. ​Zaključek ture: Rakove ravni, parkirišče pri kamnolomu; odhod avtobusa do Stahovice in Domžal ob 17.00. Pohod bova s  pomočniki na turi vodila Matjaž Škulj in Helena Kermauner, vodnika PZS . Planinska pot iz Stahovice mimo Sv. Primoža, planine Kisovec do pobočij Male planine je tehnično nezahtevna pot. Potrebna je kondicijska vzdržljivost in pripravljenost za večurno hojo. Po prvem postanku sledi pohod po Veliki planini. S simpatičnim pastirjem si bomo ogledali Pastirski stan in izvedeli marsikaj zanimivega. Spustili se bomo tudi v udorniško jamo Vetrnico, ter se povzpeli na najvišji vrh planine – Gradišče 1.666 m. Po malce daljšem postanku v planinskem domu Domžalski dom na Mali planini, se bomo spustili čez Malo planino na Gojško planino do parkirišča na Rakovih Ravneh. Skupno trajanje ture je okvirno 9 ur, ki bo izvedena v primeru stabilnega vremena. V dnevu bomo postopoma premagali višinsko razliko 1.250 m. Potrebna oprema: dobri, uhojeni planinski čevlji, nahrbtnik, rezervna in topla oblačila, kapa, rokavice in anorak, dovolj tekočine in nekaj hrane. Obrok bo možen tudi v planinskem domu.  Za prevoz z avtobusom so obvezne maske. ​Prispevek udeležencev za avtobusni prevoz je 10 eur za člane PZS in 15 eur za ostale, število prijav je omejeno na 50 pohodnikov. ​Za vse pohodnike je obvezna predhodna prijava. V skladu s priporočili NIJZ bomo za zahtevano obdobje hranili vse podatke o prisotnih. Prijave so možne do zasedbe prostih mest pri Heleni Kermauner, prek SMS na telefon 041 731 797 ali mail helena.kermauner@gmail.com Prav prisrčno vabljeni! Luka Skočir načelnik vodniškega odseka pri PDD Jurček Nowakk vodja Meddruštvenega odbora PD...

read more

VO vabi po dolenjskih gričih

objavljeno ob 26. Avg 2020 v Vodniški odsek | ni koment.

VO vabi po dolenjskih gričih

Izlet po dolenjskih gričih V nedeljo 6.9.2020, ob 7h, se dobimo na parkirišču za restavracijo Park v Domžalah. Organiziran bo avtobusni prevoz za 30 oseb do gradu Otočec. Od tu jo mahnemo po cesti in gozdni poti proti Tolstem Vrhu. To je majhen hrib obdan z vinogradi, odličen kraj za počitek. Nadaljevali bomo mimo vasi Gaberje proti Gospodični pod Gorjanci, kjer je naš cilj. Tu najdemo izvir vode, ki nas pomladi (kdor jo pije :)) Nezahtevne hoje bo okrog 5h brez postankov. Potrebna je kondicijska pripravljenost ter vsa običajna planinska oprema. Na domu pri Gospodični si lahko privoščite obrok, da ne bo nahrbtnik pretežak. Povratek v Domžale bo med 17 in 18h. Zaradi Covida 19 bodo veljali naslednji ukrepi: ob vstopu na avtobus bo potrebna zaščitna maska, podpis, ter telefonska številka zaradi eventualnega tveganja prenosa virusa v skupini. Ta dokument moramo hraniti še 14 dni. Med turo pa medsebojna razdalja. Prispevek udeležencev za prevoz je 10 eur za člane PZS in 15 eur za ostale, za otroke (P+O) v spremstvu staršev prispevka ni. Prijavite se lahko popolnoma zdravi do četrtka, 3.9.2020, pri Jerneju Gradu – vodniku PZS, na telefonski št. 031 264 740. V slučaju slabega vremena izlet odpade in se prestavi na poznejši datum. Lepo vabljeni! foto: google...

read more

Poročilo : Grosser Hafner 3.076 m

objavljeno ob 13. Avg 2020 v Vodniški odsek | 1 koment.

Poročilo : Grosser Hafner 3.076 m

Piše: Matajž Škulj, vodnik PZS 08. – 09. avgust 2020 – Grosser Hafner (Avstrija-Visoke Ture) Pred kakim mesecem me pokliče Marjanca iz PD Pohorje Zg. Polskava in me vpraša če bi se pridružili na njihovi turi na Grosser Hafner v Avstriji. Ker sem vedel da bo to za marsikoga prvi tritisočak sem takoj privolil in naredil razpis  za turo. V pičlih nekaj urah smo bili zapolnjeni, saj je v PD Domžale vladalo zelo veliko zanimanja za to turo. Tisti kateri niste uspeli, pa bomo naslednje leto ponovno organizirali to turo. Skratka stekle so priprave, Marjanca je vodila organizacijo, jaz pa logistiko članstva, tako da nas se je nabralo 17 pohodnikov iz skoraj vse Slovenije. Že sredi noči krenejo prvi iz Štajerske in se vzdolž poti pobiramo vse do Gorenjske, kjer tudi prečkamo mejo skozi Karavanški predor in sledimo Turski avtocesti vse do mesta Gmund, kjer skrenemo v dolino reke Malte in do jezu Kölnbrein, kjer pri zanimivem hotelu pustimo naše jeklene konjičke. Izhodišče je na 1.900 m od koder je približno 3 ure hoje, katero pa mi zaradi uživanja v naravi in prelepih pogledov raztegnili na 5 ur. Do koče se pot dvigne za dobrih 400 m , vendar poteka po močvirnatem terenu, saj skoraj izpod vsake skale privre voda na plan. Nekje na sredini poti med izhodiščem in kočo se nahaja prelepa močvirnata planina Krumpenkar, kjer si naredimo daljši počitek in uživanje v naravi. Sledi vzpon na vratca Gamsja glava, kjer je tudi izpostavljena gamsja skala, na kateri je prekrasen pogled na Ankoglovo skupino s Hochalmspitze. Pot se zatem rahlo spusti in prispemo do koče Kattowitzer Hutte 2.320 m, kjer pustimo višek opreme in se odpravimo proti vršnemu grebenu katerega dosežemo na sedlu Marschneid (2768). Od tu poteka pot po dokaj zračnemu in prepadnemu, na nekaterih mestih rahlo nevarnemu grebenu, kjer je potrebna koncentracija brez strahu pred višino. Vendar najini udeleženci to opravijo z odliko. Bolj izpostavljeni in še bolj nevarni deli pa so varovani z vrvjo. Tako se počasi povzpnemo do dela kjer pohodniki gradijo skulpture s tem da ploščate skale postavljajo pokonci in jih je na tisoče. Temu delu pravijo mačje pokopališče in je približno na višini našega Triglava. Kmalu zatem nekateri pohodniki prvič stopijo na višino na kateri še niso bili. Opozoriti moram da je na tej višini že možno izkusiti višinsko bolezen, kar je bilo prisotno na mojem prvem vzponu, zato je priporočljivo napredovati rahlo počasneje. K sreči se pri nas to ni zgodilo in tako tudi dosežemo naš cilj 3.076 m visok vrh Grosser Hafner, na katerem skoraj vsi pohodniki stojijo prvič, večina pa tudi prvič na svojih nogah nad 3.000 m. Sledi obvezno fotografiranje za lepe spomine in “moški sirtaki zgoraj brez na vrhu” ki je tudi zaščitna znamka Benetkove skupine. Zatem je na vrsti še obvezen krst  in pa sestop v dolino. Sestop poteka počasi, saj so z razliko od naših Alp tu kamenine granitne in ni toliko peska na skalah kot dejstvo da so skale večji balvani, dokaj zahtevni za sestopanje in deloma spolzki. Vendar z tem opravimo odlično in že se spustimo proti koči, kjer je po večerji tudi naše prenočišče. Samo spanje v koči ni cenovno drago, malo dražja pa je hrana in pa v kolikor imate svojo hrano in jo jeste v koči, vas bo to stalo...

read more

Poročilo s pohoda na Krvavico

objavljeno ob 4. Avg 2020 v Vodniški odsek | ni koment.

Poročilo s pohoda na Krvavico

Poleti razpisujemo manjše število pohodov. Razlogi so mnogoteri, predvsem zaradi dopustov in odsotnosti tako pohodnikov kot vodnikov. Tokratni poletni pohod pa je skorajda odpadel zaradi dežja, ki se je pojavil nenapovedano in nas zbudil ob 5. uri zjutraj. Pogled na radarsko sliko je razkrival, da bi znala biti nevihta lokalna in da se bo čez uro ali dve že zjasnilo. Ali pa tudi ne. A pohoda kljub jutranjim klicem pohodnikov nisem odpovedala, sem pa razumela vse klice zaradi bojazni, da bo dan deževen in neprimeren za potep. Od prijavljenih 22 udeležencev se nas je zbralo 11, ki smo pogumno krenili na pot. Na Trojanah smo ob prvi kavi počakali, da je prenehalo deževati in se nato s polurno zakasnitvijo podali po predvideni poti. Načrtovano pot smo s postanki v planinskih kočah tudi v celoti izvedli in to brez dežja v naši smeri pohoda. V gozdu je šumelo, nekaj dežnih kapljic, ki so padale iz drevesnih listov nas je osvežilo, vročine ni bilo, le skrivnostne meglice so se z neverjetno hitrostjo podile po dolinah in okoli vrhov. Prva postojanka je bil Čemšeniški dom, druga pa Zajčeva koča. Kakor je bila prva precej obiskana, je druga koča čakala le na nas. Prijazna dežurna oskrbnica Maja, ki nam je za dobrodošlico pripravila potratno potico, nato pa z veseljem postregla in zraven razložila celotno zgodovino društva, obnove domačije, ki je postala njihov planinski dom in oživljanje tradicij v katere vključujejo tudi najmlajše vrtčevske otroke. Ker je večina pohodnikov bila prvič na Krvavici in pri Zajčevi koči, so nas strmina gore, lepota gozdov ter srčnost domačinke očarale. Vrnili smo se srečni, da smo uspeli to nedeljo, 2. avgusta, kljub pretečemu dežju, obrniti v lepo doživetje, ki ga bomo še dolgo ohranili v spominu. Helena   več fotografij pa v...

read more