Vodniški odsek

Tošč

V vodniškem odseku je 12 aktivnih članov, ki so usposobljeni za vodenje različnih oblik gorniške dejavnosti, zlasti izletov, pohodov, tur, turnih smukov, plezalnih vzponov, planinskih orientacijskih tekmovanj in taborov.

Ustanovni zbor vodniškega odseka je bil 29. 1. 2003, udeležilo pa se ga je devet ustanovnih članov in trije gostje. Seveda pa izletniška in pohodniška dejavnost ni nekaj novega, ampak je bila v različnih organizacijskih oblikah v društvenem delu prisotna od same ustanovitve društva v letu 1948. Vodniški odsek je povezan z Vodniško komisijo Planinske zveze Slovenije.

Luka Skočir, tel.: 031 254 597

Kategorije vodenja so naslednje

 • A kategorija (lahke kopne ture),
 • B kategorija (zahtevne kopne ture),
 • C kategorija (zelo zahtevne kopne ture),
 • D kategorija (lahke snežne ture),
 • G kategorija (lahki turni smuki),
 • E kategorija (zahtevne snežne ture) in
 • IPV (inštruktor planinske vzgoje).
ime kategorija
Jernej Grad A, B, D
Lili Jazbec A, B, IPV
Milan Jazbec A, B, C, D
Jernej Južna A, B
Helena Kermauner A, D
Klemen Kogovšek A*
Matej Ogorevc A, B, D, G*, IPV
Borut Peršolja A, B, D, IPV
Dušan Prašnikar A, B, D
Luka Skočir A, B, D, G
Matjaž Škulj A
Miha Vidali A
*pripravnik/pripravnica
Člani vodniškega odseka se sestajajo občasno v društvenih prostorih.

Program v letu 2019:

datum cilj vodnik
20.1. Domžale-Gobavica-Rašica-Dobeno LZ Helena Kermauner
27. 1. Turni smuka za začetnike TS Matej Ogorevc
17. 3. Kamniti lovec TS Luka Skočir
16. 3. DPS: Mengeš-Rašica-Domžale** LK Borut Peršolja
30. 3. Sv. Primož D Lili Jazbec
13. 4. DPS: Domžale-Trojica-Murovica-Moravče** LK Borut Peršolja
14. 4. Sv. Trojica LK Matjaž Škulj
21. 4. Visoki Kurji vrh ZK Luka Skočir
28. 4. Lovrenška jezera LK Matjaž Škulj
5. 5. Istra (Grožnjan z okolico)* LK Helena Kermauner
12. 5. Žusem D Dušan Prašnikar
19. 5. Dovška Baba* LK Jernej Grad
25. 5. Slivnica D Lili Jazbec
26. 5. Golaki LK Matjaž Škulj
16. 6. Goli vrh* L Jernej Grad
23. 6. Vivodnik, Menina LK Matjaž Škulj
14. 7. Kamniški vrh ZK Helena Kermauner
27. 7.; 3. 8.; 10. 8.; 25. 8. Otroška planinska pot D Borut Peršolja
25. 8. Izleti ob Dnevu domžalskih planincev vodniki PDD
1. 9. Donačka gora* LK Jernej Grad
8. 9. Konjski vrh (Karnijske Alpe) L Dušan Prašnikar
15. 9. Nad dolino Vrata ZK Luka Skočir
6. 10. Planina nad Vrhniko LK Dušan Prašnikar
12. 10. DPS: Moravče-Limbarska gora-Golčaj-Trojane** LK Borut Peršolja
20. 10. (Ne)znano pod Kamniškim sedlom ZK Matej Ogorevc
3. 11. Dolina Glinščice* LK Helena Kermauner
9. 11. Iskanje zaklada ob Kamniški Bistrici D Lili Jazbec
10. 11. DPS:Trojane-Špilk-Lukova bolnica-Radomlje** LK Borut Peršolja


Opombe:
DPS: Domžalska pot spominov, LZ – lahek zimski izlet TS – turni smuk, LK – lahek kopen izlet, ZK – zahtevan kopna tura, D – družinski izlet,

* organiziran avtobusni prevoz za 10 €  oz. 15 €, ** javni prevoz

 

Pošljite e-pošto na info[afna]pdd.si in vas bomo dodali na seznam prejemnikov e-obvestil o vseh društvenih akcijah.

 

Prijave

Planinsko društvo Domžale si pridržujejo pravico do spremembe ali odpovedi programa. Prijave sprejema vodja in društvena pisarna. Akcije vodniškega odseka potekajo z osebnim prevozom. Udeleženci vodenih dejavnosti morajo biti ustrezno telesno pripravljeni in opremljeni ter upoštevati navodila organizatorja in vodje. Vodja ima pravico in dolžnost pred izletom zavrniti udeleženca, ki ni ustrezno opremljen. Vodja ima pravico in dolžnost med izletom zavrniti polnoletnega udeleženca, ki ne upošteva navodil za varnejše gibanje, ogroža druge udeležence in ravna v nasprotju s primeri dobre prakse.

Način prijave:

 1. Deset dni pred akcijo je v društveni pisarni v času uradnih ur dostopen podrobnejši razpis akcije iz letnega programa društva. Obvestilo je sočasno objavljeno tudi na društveni spletni strani. Po pošti ali e-pošti ga prejmejo vsi, ki se prijavijo na društveni seznam za obveščanje.
 2. Razpis obsega: ime in priimek ter usposobljenost vodje, datum, cilj, opis poti, podatek o tehnični zahtevnosti poti, čas izvedbe, zborno mesto in čas odhoda, mesto in čas prihoda, način prevoza, zahtevana in priporočljiva osebna in tehnična oprema, postopek prijavljanja in cena, ki velja pri določenem številu prijavljenih.
 3. Iz različnih razlogov lahko pride do sprememb v programu.
 4. Praviloma prijave potekajo po telefonu, e-pošti in po pošti. Kadar je v razpisu posebej navedeno, je možna tudi prijava v društveni pisarni. Ob prijavi je obvezno plačilo cene na poslovni račun društva: 02300-0016704870, ki je odprt pri NLB d. d., Enota Domžale, Ljubljanska cesta 62, SI – 1230 Domžale. Kot namen nakazila napišite šifro stroškovnega mesta 47410.
 5. Vsi udeleženci morajo biti nezgodno zavarovani, kar dokazujejo z veljavno člansko izkaznico.

 

 

Vabilo: Družinski izlet na Slivnico

objavljeno ob 24. Maj 2019 v Prikaz, Vodniški odsek | ni koment.

Vabilo: Družinski izlet na Slivnico

DRUŽINSKI IZLET NA SLIVNICO Vabimo vas na družinski izlet na Slivnico (1114 m), kjer so se včasih zbirale čarovnice. Morda katero od njih srečamo tudi mi? Kdaj: Dobimo se v soboto, 8. junija 2019 ob 8:00 v Domžalah, parkirišče za Restavracijo Park (bivša restavracija Repovž), Kopališka cesta 3. Prevoz: lastni avtomobili. Planinska oprema: uhojeni planinski čevlji, nahrbtnik, pohodne palice – kdor jih uporablja, rezervna in topla oblačila, dežnik, rokavice in anorak za slučaj dežja, vreča za umazana oblačila in vreča za smeti, katere odnesemo s seboj v dolino, dobra volja. Hrana in pijača: sendvič, sadje, dovolj tekočine ; sicer pa bo planinska koča odprta. Neobvezna oprema: Fotoaparat, planinski dnevniki, zemljevid, kompas Čas hoje – vzpon na vrh: sicer 1.20 min, ker pa je izlet namenjen otrokom, ura ne bo naš gospodar in bomo zagotovo za vzpon na vrh rabili najmanj 2 uri. Kategorija poti: Nezahtevna označena pot Kondicijska zahtevnost: nezahtevna Potrebni in priporočeni dokumenti: planinska izkaznica z nalepko plačane članarine za tekoče, osebni dokument, kartica zdravstvenega zavarovanja. Opozorilo: Z udeležbo na turi vsak udeleženec na podlagi podatkov razpisa potrjuje, da fizično, zdravstveno in tehnično izpolnjuje pogoje za uspešen potek in zaključek ture, da bo upošteval plan ture, častni planinski kodeks PZS, da s svojim ravnanjem ne bo povzročal nevarnosti sebi in udeležencem ter da bo upošteval navodila vodnika. Prav tako ni zaželeno oddaljevanje od skupine brez vednosti vodnika ali ostalih udeležencev. V primeru izredno slabe vremenske napovedi bo izlet odpovedan. Vodnika: Lili in Milan Jazbec, vodnika PZS Udeležba samo s prijavo! Rok za prijave: 7. junija 2019 Prijave na: lili.jazbec1@gmail.com, 041 315 156 Vabljeni! Lep planinski...

read more

Poročilo: Slovenske gorice

objavljeno ob 23. Maj 2019 v Vodniški odsek | ni koment.

Poročilo: Slovenske gorice

V nedeljo, 19.5.2019, smo se v zgodnjih jutranjih urah, odpeljali v Slovenske gorice. V upanju, da bo vreme vzdržalo, smo prvi del poti začeli v Negovi in nadaljevali do Treh kraljev, kjer smo imeli prvi počitek in tudi malico. Pot nas je vodila čez zelene gričke do Svete Trojice, kjer smo imeli daljši postanek. Ogledali smo si cerkev s tremi zvoniki in vinsko klet. Po kavi in prijetnem klepetu smo se odpravili po prometnici, kjer nas je krstil dež, do vasi Zavrh, kjer je Maistrov stolp. Dolga pot je bila okronana s prelepim pogledom na gorice, na njene čudovite mehke gričke polne življenja. Ugotovili smo, da smo naredili skoraj 24 km in kar malo utrujeni smo prispeli do avtobusa v vasi Selce, kjer smo doživeli prijetno dobrodošlico in pogostitev, ki jo je pripravil Jernejev stric. Glasen klepet se zaradi dobrega vina in hrane kar ni hotel končati. Sama sem bila ena od glavnih ”srak”, ki ji je vino razvezalo jezik. Dobro voljo smo odnesli tudi na pot proti domu, saj nam pogovora o pohodu ni zmanjkalo. Na koncu smo srečno prispeli v Domžale. Stopinja je vtkana v zeleno deželo, v skrite poti, v srčni utrip pohodnika… Vsakič znova iščem poti, ki vabijo s svojo lepoto v svet tišine in miru – , kjer nobena misel več ne vodi mojega koraka. Zapisala: Marija Dodič Slike pa v ALBUMu!  – prosimo, dodajte še...

read more

Vabilo: Izlet po Slovenskih goricah

objavljeno ob 9. Maj 2019 v Vodniški odsek | ni koment.

Vabilo: Izlet po Slovenskih goricah

​Slovenske gorice nekateri imenujejo tudi skriti biser Slovenije. ​Izlet bo v nedeljo, 19. maja 201​9​. Dobimo se ob ​6.30 na makadamskem parkirišču za blagovnico Vele / Tuš v Domžalah. Z avtobusom se bomo ​odpeljali do Slovenskih goric. Našo pot po gričevnati pokrajini bomo pričeli v Negovi (rojstna vas Ivana Krambergerja). Pot nas bo vodila mimo Treh kraljev do Svete Trojice – do leta 1992 se je naselje  imenovalo Gradišče v Slovenskih goricah. Največja znamenitost kraja je cerkev s tremi zvoniki, ki je tudi znana romarska točka. ​Če bo mogoče, si bomo v kraju ogledali tudi vinsko klet. Pot bomo nadaljevali do Zavrha, kjer je postavljen Maistrov stolp. Stolp leži v občini Lenart, z njega je izjemen razgled po okolici vse od Pohorja, Kozjaka, Boča, Donačke gore in vrhov sosednje Hrvaške pa vse do madžarskih ravnin. ​V bližnji vasi Selce nas bo čakal avtobus, ki nas bo odpeljal nazaj domov. Predviden povratek v Domžale je​ po 18. uri. Pot je lahka in primerna za vse pohodnike. ​Skupne hoje s postanki bo​ od 6 do 7 ur, zato je obvezna dobra pohodniška obutev, dovolj tekočine ter malica iz nahrbtnika.​ ​ Prispevek udeležencev je 10 EUR za člane PZS in 15 EUR za ostale, za otroke (P+O) v spremstvu obeh staršev, prispevka ni. Možno bo tudi poravnati članarino za vse, ki bi to želeli storiti ob tej priložnosti. Prijave sprejema Jernej Grad, vodnik PZS, na tel. 031 264 740, do zapolnitve mest na avtobusu (35 sedežev), oziroma do četrtka, ​16. maja 2019. Vabljeni! foto: wikipedija...

read more

Vabilo: Družinski izlet na Žusem

objavljeno ob 4. Maj 2019 v Vodniški odsek | ni koment.

Vabilo: Družinski izlet na Žusem

Pohod je prestavljen na 26. maj 2019. Družinski izlet na Žusem in stolp ljubezni je namenjen in prilagojen družinam z mlajšimi otroki. Izlet bo v nedeljo, 26. maja 2019, v okviru Vodniškega odseka Planinskega društva Domžale. Zbirno mesto: Gorica pri Slivnici, parkirišče avtobusne postaje, ob 9.00. Vožnja z lastnimi osebnimi vozili. Opis: Podali se bomo na Kozjansko, ki slovi po razgibani pokrajini, vinogradih in sadovnjakih. Od leta 2015 pa v deželo jabolka vabi tudi stolp ljubezni na vrhu Žusma. 25,9 m visoki leseni stolp ponuja ob lepem vremenu pogled vse do Triglava, če ne pravega, pa vsaj štajerskega. Ob povratku v dolino bo možnost, da se v dolino spustimo po grajski učni poti, ki poteka mimo Žusma. Povratek: v popoldanskih urah Težavnost: Pot je lahka, skupno hoje 3-4 ure otroškega tempa. Oprema: udobni pohodni čevlji, primerno velik nahrbtnik, udobna pohodna oblačila, zaščitna oprema proti morebitnemu mrazu ali soncu. Prehrana: Pijača in hrana iz nahrbtnika (planinske koče na poti ni, na vrhu pri stolpu je možno naročiti pijačo). Cena: Prijavnine ni, vožnjo si uredi vsaka družina oz. udeleženci po svoje. Glede morebitnega združevanja v avtih, lahko kontaktirate vodjo izleta. Prijave: na e-naslov dusan.prasnikar@gmail.com ali na mobilni telefon 031 694 134 do sobote, 25.5.2019 zvečer. Na ta kontakta dobite tudi vsa dodatna pojasnila. Vodja: Dušan Prašnikar, vodnik Planinske zveze...

read more

Vabilo: Pohod po Pohorju od Kop do Rogle

objavljeno ob 25. Apr 2019 v Vodniški odsek | ni koment.

Vabilo: Pohod po Pohorju od Kop do Rogle

Pohod je prestavljen na 26. maj 2019!  Vabimo vas na pohod po Pohorju od Kop do Rogle čez Ribniško Pohorje in Lovrenška jezera. Dobimo se v nedeljo, 26. maja 2019 ob 6:00 v Domžalah, parkirišče za Restavracijo Park (bivša restavracija Repovž) na Kopališka cesta 3. Odhod avtobusa: ob 6:15. Opis poti do izhodišča: Avtocesto LJ-CE zapustimo v Arji vasi in se usmerimo v Velenje. Tam v centru pri skakalnicah zavijemo desno proti Slovenj Gradcu, ter v Slovenj Gradcu ponovno desno naprej proti smučišču Kope (držite se usmerjevalnih tabel za smučišče Kope). Parkiramo na velikem parkirišču ob Grmovškovem domu. Cena prevoza: člani s plačano članarino za leto 2019 10 €, nečlani 15 €, otroci do 15 leta v spremstvu staršev, brezplačno. Planinska oprema: dobri, uhojeni planinski čevlji, nahrbtnik, pohodne palice kdor jih uporablja, rezervna in topla oblačila, rokavice in anorak za slučaj dežja, vreča za umazana oblačila in vreča za smeti, katere odnesemo s seboj v dolino, telefon z napolnjeno baterijo, sončna krema in očala. Hrana in pijača: iz nahrbtnika, visoko kalorične tablice ali čokolada ali sadje, tekočine 1 l.(med potjo so studenci pri katerih se da obnoviti zalogo tekočine), topel obrok v Ribniški koči. Po dogovoru se po turi ustavimo nekje na večerjo. Neobvezna oprema: Fotoaparat, dnevniki in knjižice za zbiranje žigov (Slovenska transverzala – Slovenska planinska pot), zemljevid, kompas Izhodišče Kope N46 30 07.4˝ E15 12 36.6˝ob 8:00 uri Dolžina poti: cca 16,6 km Skupaj: cca 7:45 ure (z postanki in malico) Kategorija poti:Nezahtevna označena pot Kondicijska zahtevnost: Kondicijsko deloma zahtevna zaradi dolžine poti. Potrebni in priporočeni dokumenti: Planinska izkaznica z nalepko plačane članarine za tekoče, osebni dokument, kartico zdravstvenega zavarovanja. V primeru izredno slabe vremenske napovedi bo tura odpovedana. Opozorilo: Z udeležbo na turi, vsak udeleženec, na podlagi podatkov razpisa potrjuje da fizično, zdravstveno in tehnično izpolnjuje pogoje za uspešen potek in zaključek ture, da bo upošteval plan ture, častni planinski kodeks PZS, da s svojim ravnanjem ne bo povzročal nevarnosti sebi, udeležencem ture in da bo uporabljal varovalno opremo na mestih kjer obstaja nevarnost padca, padajočega kamenja, zdrsa in ostalih nevarnosti v planinah, ter kjer je zato predvidena in priporočena ali jo zahteva vodnik! Prav tako ni zaželeno oddaljevanje od skupine brez vednosti vodnika ali ostalih udeležencev ture in dogovora. Glede situacije na terenu ali vremenskih sprememb se lahko spremeni tudi potek ture. Udeležba samo s prijavo do zasedbe prostih mest! Prijava udeležbe zaradi logistike na 041/816 504 ali m.skulj@gmail.com. Rok za prijave: 21. maj 2019 Vodnik: Matjaž Škulj, vodnik...

read more

Vabilo na pohod po Istri: Grožnjan z okolico

objavljeno ob 24. Apr 2019 v Vodniški odsek | ni koment.

Vabilo na pohod po Istri: Grožnjan z okolico

Pohod je zaradi vremenskih razmer odpovedan! Pohod je zaradi deževne vremenske napovedi prestavljen na naslednjo nedeljo, 12. maja 2019. Prednost pri ponovni prijavi imajo že prijavljeni tega tedna in pa člani PD Domžale. Dobimo se v nedeljo, 5. maja  12. maja ob 7:00 v Domžalah, na Kopališki cesti 3, na parkirišču za Restavracijo Park. Z avtobusom se odpeljemo v bližino Grožnjana v hrvaški Istri. Dan bo namenjen spoznavanju (Porečanke) Parenzane, nekdanje železniške proge med Trstom in Porečem, ki je obratovala med letoma 1902 in 1935. Trasa je sedaj čudovito obnovljena in namenjena rekreacijski osi po osrčju Istre. Naš pohod bo potekal večinoma po trasi Parenzane, del poti pa bomo prehodili tudi po IPP (Istrski planinski poti), vse dokler ne bomo prišli do Grožnjana. Grožnjan je čudovito ohranjeno srednjeveško mestece, ki mu številni umetniki s svojimi galerijami dajejo pridih čarobnosti. Zato si bomo vzeli nekaj več časa za prosti ogled in spoznavanje kamnitih ulic mesta. Skupne hoje s krajšimi postanki bo za približno tri do štiri ure, zato je obvezna dobra pohodniška obutev ter dovolj tekočine in malica iz nahrbtnika. Predviden povratek v Domžale je po 19. uri. Obvezno imejte s sabo veljaven osebni dokument (potni list ali osebno izkaznico) za prestop državne meje! Prispevek udeležencev je 10 EUR za člane PZS s plačano članarino za tekoče leto in 15 EUR za ostale, za otroke (P+O) v spremstvu obeh staršev, prispevka ni. Možno bo tudi poravnati članarino za vse, ki bi to želeli storiti ob tej priložnosti. Prijave so obvezne do četrtka, 2. maja 9. maja ali do zasedbe mest na avtobusu, pri Heleni Kermauner, vodnici PZS na tel.: 041 731...

read more

Poročilo: Južni konec DPS

objavljeno ob 24. Apr 2019 v Vodniški odsek | ni koment.

Poročilo: Južni konec DPS

Poročilo z izleta po Domžalski poti spominov Izlet je bil v soboto, 13. aprila 2019. Od 16 pisno prijavljenih udeleženk in udeležencev se nas je na zbornem mestu dejansko zbralo deset (z mano vred). Vse udeleženke so imele ali prejele brezplačni dnevnik žigov Domžalske poti spominov. Iz Domžal smo se z rednim avtobusom ob 6.26 odpeljali do Moravč (379 m). Z avtobusne postaje smo krenili sprva po pločniku, zatem po cesti skozi Češnjice pri Moravčah do Podbrda, od tam pa levo po planinski poti skozi gozd in po blatnem kolovozu/gozdni vlaki do Planinskega doma na Uštah – Žerenku (658 m). Od tam smo nadaljevali po cesti do prelaza Grmače (587 m) in naprej do Katarije, mimo svetega Miklavža, po planinski poti do enega od grebenskih vrhov Ciclja (819 m). Sledil je spust (vmes kratek odmor za malico) do prevala pri kmetiji Buven (690 m) in vzpon na Murovico (740 m). Sledil je spust do Konfina (535 m) in hoja po asfaltu do okrepčevalnice na Zavrhu (daljši počitek in malica). Pod vrhom Svete Trojice (obisk pomnika padlega bombnika – 2. 4. 1944) in po novo označeni poti čez Reber in Brezov laz ter mimo Judeževe domačije do Okla (465 m). Po poti do Dobovelj, od tam po cesti do Brda, mimo Konjeniškega centra do Tabora nad Ihanom (377 m). Ogled cerkve sv. Kunigunde z vzponom v zvonik. Od tam rahel vzpon do Velikega vrha/Križentavra (419 m) in do prevala na cesti Zaboršt–Gorjuša (vmes se nam je pridružil načelnik markacijskega odseka) . Spust do podhoda pod avtocesto in južno od Tičnice do ceste Podrečje–Zaboršt. Prečkamo cesto, se povzpnemo na Šumberk in končamo pot pri spomeniku talcev pri Mostnarjevi brvi na Kamniški Bistrici. Zadovoljno utrujeni smo se razšli natanko ob 15.30, kot je bilo napovedano v razpisu. Hoje je bilo za sedem ur, vsega skupaj pa za osem ur in pol. Udeleženke so hodile odlično, temu primerno je bilo tudi razpoloženje. Tole so njihovi vtisi: »Kar hitro sem se spojila z naravo. Topla zelena barva odganjajoče trave, otip nežnih mladih bukovih listov, negovan gozd poln podrasti, nenavadne kamnine, razgledi po bližnjih vrhovih, spomini in zahvala žrtvam, ki so izbojevali svobodo … Vse mi ostaja za naslednjič.« (Irena) »Bilo je zelo fino in dobra družba. Se priporočam še za kak izlet!« (Mojca) »Verjetno sem bila edina, ki doslej še ni prehodila niti delčka te poti. Kljub mokroti in v oblake skritih razgledov je bila hoja zanimiva. Seveda z dobrim vodenjem in zanimivo družbo.« (Francka) Večina jih je izrazila željo za sodelovanje tudi na prihodnjih dveh izletih, ki jih po Domžalski poti spominov načrtujem za letos (naslednji je 12. 10. in zadnji novembra – 10. 11.). Polovica poti je za nami, obiskali smo sedem kontrolnih točk Domžalske poti spominov: 7 Moravče, 6 Planinski dom na Uštah, 5 Cicelj, 4 Sveta Trojica – Okrepčevalnica na Zavrhu, 3 Oklo nad Ihanom, 2 Tabor nad Ihanom in 1 Domžale. Vodja izleta Borut Peršolja, inštruktor planinske vzgoje foto: Alojz...

read more

Poročilo: Škocjanski zatok

objavljeno ob 18. Apr 2019 v Varstvo gorske narave, Vodniški odsek | ni koment.

Poročilo: Škocjanski zatok

Izlet v Škocjanski zatok pri Kopru je potekal v organizaciji PD Blagovica za celoten MDO KB območja. Prosto po obiskovalcih: čarobni otok narave sredi urbanega okolja! Fotografije Helena Giacomelli.  ...

read more

VO vabi: Domžalska pot spominov

objavljeno ob 9. Apr 2019 v Vodniški odsek | ni koment.

VO vabi: Domžalska pot spominov

Domžalska pot spominov JUŽNI KONEC: IZ MORAVČ V DOMŽALE sobota, 13. april 2019 S KORAKOM DO MIRU IN DOŽIVETJA! »Noge na tleh zasedejo zelo malo prostora. Po vsem tistem prostoru, ki ga ne zasedejo, lahko hodim s pogledom. Med hojo ne počnem drugega, razen hoje same. To, da nimam drugega opravila, mi omogoča najti čisto občutenje biti, ponovno odkriti preprosto radost obstajanja, prav tisto, ki prežema na primer otroštvo. Hočem reči, da je hoditi otroško lahko; čuditi se dnevu, kakršen je, sončni svetlobi, veličastju dreves, modrini neba. Za to ne potrebujemo nikakršnih izkušenj, nikakršne gorniške usposobljenosti. Ravno zaradi tega se je treba paziti tistih, ki hodijo preveč in predaleč, saj so že vse videli in samo še primerjajo. Večni otrok je tisti, ki ni še nikoli videl česa tako lepega, kajti on ne primerja. Oklo ali Sveta Trojica? Oklo in Sveta Trojica!« Borut Peršolja: Netipični potopis ali prvi dan štiridnevne hoje po Domžalski poti spominov Zbor in vrnitev Zbor je na avtobusni postaji Domžale ob 6.15 (avtobus za Moravče odpelje ob 6.26). Cena vozovnice, ki jo plačate pri vozniku na avtobusu, je za odraslega 2,3 €. V center Domžal se bomo vrnili do 15.30. V primeru slabega vremena Izlet bo tudi v primeru deževnega vremena (s plohami). V primeru daljšega, močnejšega deževja bo izlet prestavljen na kasnejši datum. Morebitna odpoved bo objavljena v četrtek, 11. 4. 2019 ob 20. uri na blogu Razgledi (http://borut.blog.siol.net/). Opis izleta Iz Domžal z avtobusom do Moravč (izstop: končna postaja v Moravčah, 379 m). Z avtobusne postaje po cesti do Podbrda, od tam na planinsko pot in skozi gozd do Planinskega doma na Uštah – Žerenku (658 m). Od tam po cesti do Katarije in spust čez Reber do Velike vasi. Po cesti (hodimo po originalni trasi Domžalske poti spominov) mimo spomenika do Križevske vasi in Zagorice pri Dolskem (možnost ogleda rojstna hiše Jurija Vege). Nadaljujemo do Vrha pri Dolskem, kjer zavijemo na strmo pot, po kateri dosežemo rob, ki nas povede do vrha Murovice (740 m). Sledi spust do Konfina in hoja po asfaltu do cerkve na Sveti Trojici (obisk groba Daneta Zajca). Spust do Rožičeve domačije in iz Žej vzpon na Oklo. Po kolovozu do Dobovelj, od tam pa po cesti do Brda, od koder mimo Konjeniškega centra do Tabora nad Ihanom (377 m). Od tam ob Križentavru do prevala na cesti Zaboršt–Dob, naprej do podhoda pod avtocesto in mimo Tičnice do ceste Podrečje–Zaboršt. Prečkamo cesto, se povzpnemo na Šumberk in končamo pot pri Mostnarjevi brvi na Kamniški Bistrici. Hoje je za dobrih sedem ur. Obiskali bomo sedem kontrolnih točk Domžalske poti spominov 1 (brezplačni dnevnik žigov bo na voljo pri vodji izleta): 7 Moravče, 6 Planinski dom na Uštah, 5 Križevska vas, 4 Sveta Trojica – Rožičeva domačija, 3 Oklo nad Ihanom, 2 Tabor nad Ihanom in 1 Domžale. Daljše odseke poti bomo hodili v tišini. Vsak dan spomina se ponavlja na isti način: živeti mirno, živeti za mir. Vabljeni tudi na preostala dva izleta v okviru katerih bomo skupaj prehodili celotno Domžalsko pot. Zahtevnost izleta Izlet poteka po planinskih poteh z oznako lahko, po gozdnih cestah in kolovozih, deloma po asfaltu. Primerno za starejše otroke in mladostnike, odrasle in starejše. Glede morebitnih zdravstvenih omejitev me prosim diskretno opozorite na zbornem mestu. Osebna oprema na izletu Gojzarji, nahrbtnik, vetrovka/jakna, dolge hlače, pulover, rezervna oblačila, kapa,...

read more

Poročilo: Sv. Trojica

objavljeno ob 9. Apr 2019 v Vodniški odsek | ni koment.

Poročilo: Sv. Trojica

Zgodaj zjutraj se nas v Domžalah zbere skupina planincev, kateri se odpravimo proti Primorski. V Ljubljani poberemo še del skupine ter se odpeljemo proti Postojni in Pivki. Kot je pri meni običaj smo tudi tokrat bili “pisana” družba iz večih koncev Slovenije (Domžal, Ljubljane, Vrhnike, Gorenjske in Štajerske), le Dolenjci so tokrat malo “zaštrajkali”, primorci so nam pa za konec pripravili veliko presenečenje. Skratka, naš avtobus počasi po urniku “pridrdra” do vasi Petelinje pred Pivko, kjer skrenemo levo in se peljemo še slabih 2 km do Slovenske vasi, kjer zapustimo naš bus in se usmerimo mimo ekomuzeja Pivških jezer proti Petelinjskemu jezeru. Tu se nam priključi še družinica s prijaznim štirinožcem ki so prišli z lastnim prevozom. Gozdna pot nas vodi mimo praznega Petelinjskega jezera, ki bi v tem času moral biti poln, vendar je suša terjala svoj davek. Po slabem kilometru pridemo do pašnika Vlačno, katerega je potrebno prečkati. Tukaj naj opozorim, da tabla pred njem ni šala in da je potrebno biti previden, saj se na njemu pase govedo ki je velikokrat izredno vedoželjno in lahko tudi agresivno, tokrat so na srečo bili na drugem koncu. Po prečkanju pašnika ki je mimogrede tudi veliko rastišče kosmatinca, pridemo na na vojaško območje ki pa ni več v uporabi in ni velike nevarnosti da bi zašli v težave. Pot nas vodi najprej skozi smrekove in borove gozdove, ki v vršnjem delu preidejo v Sevski bukov gozd, ter počasi prisopihamo na sam vrh na katerem je spomenik, smerna tabla in prelepa obnovljena cerkev katere nastanek sega v 17. stoletje. Sveta Trojica leži na meji med Notranjsko in Primorsko, ter z nje pogled sega vse do Julijcev, Karavank, Javornikov, Čičarije, Snežnika, Učke, ter trnovske planote. Zanimivost Svete Trojice je tudi da je poleg vseh Svetih trojic ki jih ni malo v Sloveniji, ta tista “ta prava” Krpanova, torej tista pod katero se je Martin Krpan iz vasi Zavrh odpravljal na svoje takšne in drugačne pohode (mimogrede – vasice Zavrh ni več, po pričevanju domačina pa na pobočjih pod Trojico še vedno obstajajo sledovi in ostanki te vasi). Po okrepčilu, ogledu in fotografiranju okolice in po skupinski fotografiji se po isti poti odpravimo v dolino. Jezero se med tem časom še ni napolnilo, kosmatinci pa so se odprli in pokazali svoje prelepe rumene venčke. Pašnik smo ponovno previdno prečkali, ter se spustili do jezera. Malo pred izhodiščem nas počasi ujame rahel dež, ki pa nam ne pokvari vzdušja in veselja. Pri ekomuzeju pa nas pričaka še veliko presenečenje v obliki pogostitve naše primorske hribovske prijateljice ki praznuje okroglo obletnico. Ob dobri hrani in pijači tako počasi z vožnjo domov zaključimo prekrasno izkoriščen dan v izjemni družbi in na turi ki je potekala popolnoma po načrtih in brez kakršnih koli težav, skratka skupina ki bi si jo želel vsak vodnik na svojih pohodih, z obilo smeha, veselja, hudomušnosti in pa tudi resnih tem. Zato izrekam zahvalo vsem udeležencem in udeleženkam za prelep dan, prav tako pa tudi Robiju za pomoč na turi, pravzaprav Robi, take bi morale biti vse ture, ko praktično kot vodnika nimava razen sledenja poti nikakršnega dela kot le sodelovanja v veselju udeležencev in fotografiranju. foto: Matjaž Škulj, Milena, Silva in Robi Slike pa v ALBUMu. Matjaž Škulj, vodnik...

read more