Skoči na vsebino

Tečaj varnega gibanja po zahtevnih poteh je uspešno pod streho

PD Domžale je v soboto, 20. aprila 2024 skupaj s PD Vitanje izvedlo enodnevni tečaj gibanja po zahtevnih poteh. Po skupnem srečanju 15 tečajnikov in 5 vodnikov smo prvi del tečaja izvedli na prijetni uravnavi, dobrih 5 minut od parkirišča pri kampu Tura pod Gradiško turo.

Za ogrevanje smo dobesedno naredili še ogrevanje. V dveh skupinah smo preko pogovora in v praksi obdelali teme načrtovanja ture in nesreče v gorah ter oprema za zahtevne poti in osnovni vozli in uporaba. Sledil je teoretični del hoje po zavarovanih poteh in potem še preko improviziranega dela poti preizkus naučenega. Ker so se kljub jutranji jasnini  pričeli kopičit oblaki, ni bilo nič kaj daljšega odmora in smo kar odkorakali Gradiški turi naproti.

Po zavarovani Furlanovi poti smo v petih malih skupinah v praksi preizkusili gibanje po zahtevni poti. Morda je bil povsem začetni del še najtežji, potem pa je šlo nadaljevanje zelo dobro in praktično vsem v užitek. Na vmesni ploščadi smo si veselih obrazev podelili prve občutke o »plezariji«. Tudi preostanek poti je potekal v veselju in predvsem varno. Glede na dobre občutke smo se odpravili še do Ottmarjeve poti. Ker je bistveno težja, predvsem v prvem delu, se je po njej podalo le dobra polovica udeležencev. Za dodatno varnost smo poskrbeli še za dodatno varovanje v prvem delu, ki je tudi malenkost previsen.

Zaključek z analizo smo vsi skupaj opravili v kampovskem baru. Udeleženci so pridobili znanje, nekateri prve izkušnje, nekateri dodatno samozavest, nekateri odgovor glede zahtevnosti in trenutnih sposobnostih, vsi skupaj pa so bili zadovoljni za izpolnjen dal z novimi izkušnjami. Vodniki pa prav tako zadovoljni, da smo omogočili predati znanje in varno izkušnjo gibanja po zahtevnih poteh.

 

Dušan Prašnikar

 

Foto: Luka Skočir, Milan Obreza, Dušan Prašnikar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja