Mladinski odsek

Krn

Mladinski odsek deluje od leta 1956 in je leta 2011 praznoval 55. letnico delovanja. Od ustanovitve smo del Mladinske komisije Planinske zveze Slovenije.

Utrinke z izletov, taborov, tekmovanj ter aktualne informacije si lahko ogledate tudi na našem Facebook profilu. Za ogled profila ni potrebna registracija – ogled slik je omogočen vsem.

Program mladinskega odseka za šolsko leto 2019/20:

Vodnik Cilj izleta Datum izleta
Jernej Južna Orientacijski pohod 19.10.2019
Dušan Prašnikar Stojna nad Kočevjem 16. 11. 2019
Miha Vidali Izlet v neznano 21. 12. 2019
Matej Ogorevc Notranjski sneg 18. 01. 2020
Luka Skočir 29. 02. 2020
Kaja Peršolja Jurčičeva pot 21. 03. 2020
Blaž Erjavc 18. 04. 2020
Marcel Kogovšek 23. 05. 2020
Klemen Kogovšek Morski izlet 20. 06. 2020


Planinske skupine

Mladinski odsek svojo redno dejavnost izvaja v planinskih skupinah, vsaka starostna skupina pa izvaja celoletni program vsebin. Program za predšolske otroke se imenuje Ciciban planinec, za osnovnošolce Mladi planinec, za srednješolce in študente pa Mladi za mlade. Program planinske skupine vodijo in v sodelovanju z udeleženci izvajajo mentorice planinskih skupin in vodniki Planinske zveze Slovenije. Člani planinskih skupin se srečujejo od enkrat tedensko do enkrat na mesec po eno uro na sestanku planinskega krožka (odvisno od mentorice), najmanj enkrat mesečno pa na izletu, pohodu ali turi.

mentor/ica šola dan/ura
Marija Petarka OŠ Venclja Perka Domžale  srečanja pred izletom
Franci Mestek OŠ Toma Brejca  obvestila o izletih
Klara Mestek OŠ Preserje pri Radomljah  obvestila o izletih
Angelina Bolta OŠ Ihan sreda, 16:30 do 17:15
Angelina Bolta OŠ Domžale torek, 16:45 do 17:30
Klara Mestek, tel: 068 186 921
V mladinskem odseku je 10 aktivnih odraslih članov in članic
Vsak torek pred izletom od 19.30 do 20.30 ure v društvenih prostorih.

Gorniški tabor

Gorniški tabori imajo v Domžalah že dolgoletno tradicijo in predstavljajo enega zmed priljubljenejših načinov preživljanja počitniških dni. Tabori potekajo na eni lokaciji v šotorih ali planinski koči. Občasno pa tudi ali pa v obliki pohodniških taborov, kar pomeni, da so otroci na poti več dni in obiskujejo vrhove med več različnimi kočami.

Foto utrinki z naših taborov:

Planinska orientacija

Planinska orientacijska tekmovanja:

Tekmujemo v Gorenjsko-dolenjski ligi, ob odlični uvrstitvi pa tudi na Slovenskem planinskem orientacijskem tekmovanju. Znanje in veščine, ki jih ponuja planinska orientacija, so eden najpomembnejših dejavnikov zagotavljanja varnosti v gorah. Planinska orientacija vzpodbuja doživljanje ter raziskovanje gora in navaja na samostojno gibanje v naravi. Planinska orientacijska tekmovanja razvijajo športni duh in omogočajo druženje ter medsebojno spoznavanje udeležencev. Odvijajo se v hribovitih ali gorskih območjih, tekmovalci (ekipa šteje od 3 do 5 članov) pa morajo poleg orientacije obvladati še snov Planinske šole, pokazati praktično gorniško znanje in biti v dobri telesni pripravljenosti.

Slovensko planinsko orientacijsko tekmovanje (SPOT) je največje planinsko tekmovanje v Sloveniji, ki se ga udeležuje okoli 100 od tri do pet članskih ekip, kar pomeni okoli 400 tekmovalcev iz vse Slovenije. Tekmovalci morajo na progah, poleg znanja orientacije in ustrezne telesne pripravljenosti, pokazati tudi znanje iz teoretičnega in praktičnega poznavanja snovi Planinske šole in splošnega planinskega znanja. Bistvo SPOT pa ni samo tekmovalnost, ampak tudi razvijanje tovarištva, medsebojnega poznavanja, spoznavanje pokrajine in upoštevanje načel Častnega kodeksa slovenskih planincev. Zato je orientacija pomembna dopolnilna dejavnost Planinske zveze Slovenije, ki je opredeljena tudi v Statutu Planinske zveze Slovenije.

Ekipe tekmujejo v osmih kategorijah (od A do H) pri čemer bodo ekipe v kategorijah C, D in H pričele tekmovanje v soboto in opravile tri tekme (dve dnevni in eno nočno), preostale ekipe pa bodo tekmovanje začele in končale v nedeljo ter opravile le eno dnevno tekmo.

Na Slovenskem planinskem orientacijskem tekmovanju smo doslej večkrat dosegli vrhunske rezultate: državni prvaki smo bili trikrat v kategoriji C (2000, 2005 in 2006), štirikrat v kategoriji D (2008, 2010, 2011, 2012), trikrat pa smo v kategoriji C osvojili drugo mesto (2002, 2003, 2004), ter dvakrat tretje (2009, 2012).

Program Ciciban planinec

kekec

Seznanjanje z gorništvom lahko začnemo že v najzgodnejšem obdobju, zato je akcija Ciciban planinec namenjena cicibanom in njihovim odraslim spremljevalcem. Uvedena je bila leta 1975 in je del Nacionalnega programa športa v Republiki Sloveniji. Akcijo izvajamo neorganizirano v okviru družinskega gorništva – na družinskih sprehodih in izletih. Udeleženci akcije brezplačno prejmejo Cici dnevnik, v katerega beležijo vtise z izletov in je hkrati njihova članska izkaznica.

Program Mladi planinec in gorniška šola

kozel1

Mladinska komisija Planinske zveze Slovenije je akcijo Mladi planinec leta 1969 namenila osnovnošolcem (od približno 7. do 15. leta). Gre za nadaljevanje in nadgradnjo program Ciciban planinec, katere rezultate beležijo v dnevnik Mladega planinca 1 in/ali 2.

Sestavni del  programa je gorniška šola, zbir minimalnega gorniškega znanja, veščin in izkušenj za varnejšo in doživetij polnejše gibanje in bivanje v gorah, ki naj bi ga poznal in obvladal, kasneje pa tudi obnavljal in nadgrajeval vsak obiskovalec gora, še posebej pa član planinskega društva.

Državno tekmovanje Mladina in gore

Gre za uveljavljeno gorniško tekmovanje osnovnošolcev od 6. do 9. razreda, nekaj let tudi že tekmovanje srednješolcev. Namenjeno je spoznavanju in druženju mladih iz vse Slovenije in preverjanju naučenega teoretičnega in praktičnega gorniškega znanja, pridobljenih izkušenj ter osvojenih veščin štiri članskih ekip. Ekipe se najprej pomerijo na izbirnem regijskem tekmovanju, tretjina najboljših ekip pa se uvrsti v finalni del državnega tekmovanja, ki že tradicionalno poteka v januarju. Večkrat so vidno vlogo imeli tudi igrajo naši mladi člani.

Državno tekmovanje Mladina in gore je izšlo iz dejavnosti našega odseka in je bilo prvič izvedeno prav v Domžalah leta 1989. Prvo srečanje planinskih skupin z različnih osnovnih šol, ki so delovale v okviru mladinskega odseka Planinskega društva Domžale, je bilo na ravni občine Domžale leta 1982.

Sodelovanje z vrtci in osnovnimi šolami

Domžalskim vrtcem in šolam ponujamo strokovno pomoč pri izvedbi gorniških vsebin. Pri šolah so to zlasti športni dnevi z gorniško vsebino.

Za vrtce:

PredaseljŽagana peč

Za osnovne šole:

Program gorniške dejavnosti,  Predstavitev gorništva

Koželjeva pot (Stahovica – Kamniška Bistrica)

Kamniška Bistrica (5. razred) , Velika planina (6. razred) 

NANOS – za otrokeNANOS – za starše

Gremo skupaj v hribe

Doslej je mladinski odsek Planinskega društva Domžale izdal že deset knjižic. Zadnja je izšla leta 2009. Od leta 2001 ima revija tudi ISSN kodo: 1580-8556.

Odpoved plezalnih vadb in planinskih izletov

objavljeno ob 15. Okt 2020 v Alpinistični odsek, člani, Članstvo, Mladinski odsek, Prikaz, Splošno, Športno plezalni odsek, Vodniški odsek | ni koment.

Odpoved plezalnih vadb in planinskih izletov

Danes, v četrtek, 15. oktobra 2020, so bile objavljene spremembe in dopolnitve treh vladnih odlokov, ki omejujejo zbiranje ljudi zaradi COVID-19 in začnejo veljati že jutri, v petek, 15. oktobra 2020. Ker je prehajanje iz Osrednjeslovenske regije prepovedano, moramo žal odpovedati planirane aktivnosti: Družinski izlet na Lipnik, planinski izlet na Stegovnik in Ruš in plezalni vikend v Kotečniku. Prav tako je z vladnim odlokom prepovedano izvajanje skupinskih športno rekreativnih dejavnosti v zaprtih športnih objektih od sobote, 17.10.2020. Do nadaljnjega (oz. za minimalno 14 dni) torej odpadejo vse plezalne vadbe za otroke in odrasle.  Starši boste dodatne informacije glede vadbe otrok dobili na elektronski naslov, spremembe pa bomo sproti objavljali tudi na spletni strani. Želimo vam veliko užitkov in varnih korakov pri raziskovanju skritih kotičkov v regiji. Upamo, da se kmalu vidimo na naših skupnih aktivnostih. Vir slike: Prirodoslovni muzej...

read more

Suhi čez nevihtne pasti poletnega mladinskega pohodnega tabora

objavljeno ob 9. Sep 2020 v Gorniški tabori, Izleti MO, Mladinski odsek | ni koment.

Suhi čez nevihtne pasti poletnega mladinskega pohodnega tabora

Nekoliko pozno pišem poročilo. Mi niti ni treba priznati, to prizna že pogled na koledar. Bi si pa mislil, da bi v skoraj mesecu dni, odkar smo se vrnili, že pozabil kakšno podrobnost. V štirih dneh jih je bilo res precej, a vse do zadnje nepozabljive. Kot je nepozabljivo dejstvo, da smo na planinskih poteh res uživali, če tudi so bili nahrbtniki težki in četudi so grozeče popoldanske nevihte velevale hitrejšo hojo ali pa manj zanimivih postankov. Pa jih je res primanjkovalo? 6. julij: Pripravljam razpis. Ne vem, kam bi šli. Rešitev? Bodo udeleženci sami povedali, kam bi šli. Zakaj pa ne? Naj malo razmišljajo do sestanka. 7. avgust: Nekaj se nas zbere v društveni sobici. Štiri punce, Jernej in jaz. No, Lili tudi, le da se oglaša iz telefona, saj počitnikuje na morju. Še dobro, da nas je korona strenirala v takem načinu komuniciranja. Vprašam punce, kam bi šle. Vse tiho. Vprašam ponovno. Še kar tiho. Potem gremo pa na Krn. Lepo je v tistih koncih, pa bolj malo zajl. Punce niso nič kaj vajene hoje in plezanja po (zelo) zahtevnih planinskih poteh, še manj s težkim nahrbtnikom na plečih, zato se odločim, da se tehnično zahtevnim odsekom raje ognimo. Se pa ne bomo luknjam, spomenikom in ostalim stvarnim in nestvarnim pričevalcev ere, ki je tem koncem vladala med 20. in 40. desetletjem prejšnjega stoletja. Uro in pol tako modrujemo kaj potrebujemo s seboj – nahrbtnik in gojzarje, seveda. Pa malico, pijačo, topla in rezervna oblačila in takšna, ki ščitijo pred dežjem. Pa zobno ščetko, sončna očala in kremo, wc papir, prvo pomoč in še kaj. Na kakšni poti? Takšni: Soča-Pl. Za skalo-Koča pod Bogatinom-Vratca-Krnsko jezero-Krn-Batognica in Vrh nad Peski-Jezero v Lužnici-Planina Kuhinja-Mrzli vrh-Tolmin. 12. avgust: Nahrbtnik je poln čez rob in še malo več. A večjo težavo imam z vremensko napovedjo. V skladu s topoletnimi vremenskimi razmerami, nas bo, kot napovedujejo vremenske napovedi, vsak dan lovila vsaj ploha, če že ne nevihta. Pozno zvečer se le odločim, da zaradi navedenega, trentarsko izhodišče zamenjam za bohinjskega. Če je bilo dobro za avstro-ogrske pobe, bo dobro tudi za nas. Pot si bomo tako skrajšali za tretjino, pa tudi začeli bomo debelo uro in pol prej. 13. avgust: Ob četrt na šest že stojim na domžalski železniški postaji. Čez četrt ure se mi pridruži še peterica deklet in še 15 minut kasneje že sedimo na vlaku. Sprva na tistemu proti Ljubljani, nato na Gorenjcu in naposled še na Bohinjcu. V Bohinjski Bistrici presedemo na avtobus, ki nas pripelje na prvi cilj – ki je pravzaprav start. Ukanc. Obujemo gojzarje in mahnemo proti Savici. Starejša trojica (Neža, Katarina in sam), si tam privoščimo opojni kavni napitek, mlajši del šesterice (Leia, Ana in Lili) pa nič. So pa zato vse dobile poduk o medvojnem bohinjskem obdobju – o ozkotirni železnici, mulatjeri na Komno, sistemu žičnic in še kaj. Zgodbe se povedo, kava spije. Ne ostane nam drugega, kot da stopimo na pot. Leii se težak nahrbtnik hitro upre, zato ji ga ostali nekoliko spraznimo. Potem gre tudi njej bolje od nog. Pomalicamo pri bremzi. Ne moremo mimo Jame ob poti na Komno, ne da bi poiskali njen konec. Še nekaj ovinkov ali trije ducati minut in že sedimo pred Kočo pod Bogatinom. Pomalicamo, nakar nas ploha prepodi v notranjost. Iz firbca preverim...

read more

Družinski gorniški tabor je bil – Kratko, vendar sladko.

objavljeno ob 2. Sep 2020 v Gorniški tabori, Mladinski odsek | ni koment.

Družinski gorniški tabor je bil – Kratko, vendar sladko.

Tako bi lahko strnili Družinski gorniški tabor na Mali planini, ki smo ga uspeli izvesti v slabih dveh dneh zadnjega vikenda v avgustu. Prijavljene so bile štiri družine, dovolj, da smo tabor organizirali. Ne glede na slabo vremensko napoved, smo se odločili tabor izpeljati, le da smo ga po skupni odločitvi zaradi res slabe napovedi za nedeljo, zaključili že v soboto pred večerom. Dve družini sta bili prvič na Veliki planini, zato so tako otroci kot tudi starši z navdušenjem spoznavali vse posebnosti tega enkratnega okolja. A boljšo prostorsko predstavo smo dobili šele v soboto sredi dneva, ko se je megla (in tudi sprva zelo močan veter) umaknila. Da vremenski pogoji ne bodo vplivali na naše dobro razpoloženje, se je pokazalo že s ploho, ki nas je zajela ob prihodu na parkirišče in začetku hoje prvi dan. Za nagrado smo v soboto popoldan uživali v božanju sončnih žarkov na povratku s planine. Ne glede na to, da so bile krave naše spremljevalke, ki so nam tudi v megli sporočale svojo gospodarnost na planini, pa smo videli tudi nekatere ostale živali, ki krojijo življenje planine, pa četudi so zelo male. Osem radoživih fantov, starih med štiri in devet let, je poskrbelo, da nekoliko starejša sneguljčica ni imela ravno tihega spoznavanja planine. A vedoželjnost vseh nas je lahkotno peljala k odkrivanju planine in njenih značilnosti, ki so tudi ob otroški planinski poti. Kamnita vrata delujejo privlačno in pravljično za otroško razigranost, izvir Curle pa nas zaradi ograde ni sprejel čisto blizu, zato pa je bilo užitek se povaljati na mehki pašni travi. Predvsem otroci so v Preskarjevi bajti presenetljivo odprtih ušes in ust poslušali in predvsem veliko spraševali še več o pastirskem življenju. Ker nam veter ni omogočal, da bi uživali v prasketanju tabornega ognja, smo pa vsaj izpeljali krajši nočni pohod in vmes brez lučk izostrili čutila, čeprav z oblačnim pokrovom, ki je preprečeval poglede onkraj zemeljske oble. Kljub temu, da nas je večina že spala v planinski koči, pa je to posebno doživetje, ki je vsakič znova lepa izkušnja. Domžalski dom na Mali planini nam ni bilo zgolj zavetje, temveč smo uživali v res dobri planinski kulinariki in prijetnem bivanju. Na snidenje naslednje leto zadnji vikend avgusta  😆 Dušan Prašnikar, Vodja...

read more

Družinski gorniški tabor na Mali planini

objavljeno ob 7. Avg 2020 v Mladinski odsek | ni koment.

Družinski gorniški tabor na Mali planini

KJE – Domžalski dom na Mali planini (1534 m) KDAJ – Petek, 28. – nedelja, 30. avgust 2020 ZA KOGA – za družine z mlajšimi otroci (ki rade hodijo in spoznavajo zanimive kotičke preko hoje) Priporočljiva je starost otrok, da je že zmožen samostojne hoje 2 uri.   PROGRAM Program bo usmerjen na hojo v gorskem svetu in sočasno spoznavanju njegovih značilnosti ter naravnih posebnosti in kulturne dediščine Velike planine. Hkrati se bomo naučili pripraviti opremo za izlet v gore (ali tudi nižje hribe) ter spoznali še nekatere elemente varne hoje v gore. Časa bo dovolj tako za prosto kot usmerjeno igro ter pravljice za najmlajše in manj mlajše. Po obeh kosilih bo možnost počitka za najmlajše. Glavni poudarki: petek, 28. 8. Skupna hoja od izhodišča po otroški planinski poti mimo Gojške planine do Domžalskega doma. Po večerji družabni večer ob tabornem ognju sobota, 29. 8. Dopoldan izlet do Gradišča, najvišje točke Velike planine, po delu učne poti Po sledeh pastirjev. Popoldan sprehod po Mali planini. Po večerji družabni večer in sprehod z lučkami. nedelja, 30. 8. Dopoldan spoznavanje vzhodnega dela Velike planine z obiskom presenečenja. Popoldan skupni (neobvezno) sestop do parkirišča. Izvedbe izletov in sprehodov bodo skupne z vsemi člani družine. V primeru slabšega vremena bomo program prilagajali razmeram. Kljub morebitnemu dežju, bomo del programa opravili tudi s hojo. Zato naj bo ob slabši vremenski napovedi med opremo tudi dežnik in/ali pelerina. CENA Za odraslo osebo je strošek 65 EUR. Za otroke do 7. leta starosti je strošek 20 EUR, za ostale otroke do 18. let starosti 44 EUR. Članstvo v PZS je za udeležbo na taboru obvezno. (*Članarina B za odraslega stane 28 EUR. Družinska članarina: če sta starša (ali mati samohranilka/oče samohranilec) člana, imajo predšolski in osnovnošolski otroci brezplačno članarino, srednješolci in študenti pa 10 €). Članarino je možno plačati preko spleta https://clanarina.pzs.si/ ali ob sredah med 20.00 in 21.00 na Kopališki 4, Domžale.) Cena zajema 2 polna penziona, organizacijo in izvedbo programa ter turistično takso. OPREMA Pohodni čevlji (lahko so tudi nizki, z dobrim podplatom, a ne superge), primerna in udobna oblačila za hojo, rezervna oblačila, pulover in anorak/vetrovka, kapa, rokavice, zaščita pred soncem. Nahrbtnik (priporočljivo, da ima tudi otrok svoj nahrbtnik), plastenka oz. čutara za pijačo, podloga za sedenje na mokrem, suho/sveže sadje in tablice kot vmesni priboljšek za oba dopoldanska izleta, dnevnik mladega planinca oz. za starše članska izkaznica s plačano članarino za 2020, osebni dokument, vrečka za smeti, pisalo, čelna svetilka. Toaletna torbica, lastna brisača, pižama (lastna posteljnina ali spalna vreča ni potrebna), zaščitna maska. ZBIRNO MESTO – Parkirišče Jelšev konfin ob 17.00 (na sedlu Kranjski Rak odcep levo na makadamsko cesto in na Rakovnih ravneh zopet odcep na levo). Območje Velike planine je na novo urejeno z režimom parkiranja, pri čemer je strošek dnevnega parkiranja za osebno vozilo 7 EUR, ki se poravna bodisi pri informatorju na Rakovnih ravneh ali preko SMS. ROK PRIJAV Prijavni obrazec pošljite do srede, 19. avgust 2020 oz. do zapolnitve mest na e-naslov dusan.prasnikar@gmail.com.  Prijavnica ROK ZA PLAČILO Po roku prijav bo vsaka družina prejela račun, ki se ga poravna do 26. 8. 2020. SPOZNAVNO SREČANJE V četrtek, 20. 8. 2020 ob 17.00 pri društveni pisarni PD Domžale, Kopališka cesta 4, Domžale. Sprehodili se bomo preko Šumberka, se šli kako spoznavno igro in vam predstavili še kako podrobnejšo informacijo...

read more

Mladinsko štiridnevno planinsko popotovanje | razpis

objavljeno ob 7. Jul 2020 v Izleti MO, Mladinski odsek | ni koment.

Mladinsko štiridnevno planinsko popotovanje | razpis

Letos ne izdamo lokacije in poti letošnjega štiridnevnega planinskega popotovanja. Zakaj? Zato, ker se bomo o naši poti skupaj posvetovali in jo tudi skupaj izbrali. Seveda o posvetovanju z vodstvom planinskega popotovanja. Lahko pa računate na lepe ture v dobri planinski družbi – prijateljev (če še niso bodo postali 😉), cvetočega cvetja, zvedavih kozorogov ali plašnih svizcev. Poleg tega nam ne uidejo širni razgledi, zna se najti tudi kakšna »zajla« in čvrsta skala za dober planinski »ošvat«.   DOGODIVŠČINA JE NAMENJENA tebi, njemu, njej in nam, vodnikom. Tudi mi se imamo fino v vaši družbi. 🙂 Sicer pa osnovnošolcem od vključno sedmega razreda naprej, veseli bomo pa tudi srednješolcev in starejše mladine. Fantov in deklet, seveda. Kljub pestremu starostnemu razponu bomo poskrbeli, da bomo vsi celi in polni doživetij prispeli na cilj posameznih etap. Številne planinske poti, ena lepša od druge, nam bodo omogočile, da tudi za mlajše in tiste z nekaj manj kondicije najdemo pravi prehod med »jutranjo« in »večerno« kočo. Vseeno pa je potrebno imeti nekaj kondicije. Na poti bomo namreč od jutra do popoldneva. Že res, da so v ta čas všteti počitki in malice, ampak vseeno bo potrebno hoditi tudi do 8 ur na dan. A naj vas to ne ustraši, toliko hodimo tudi na čisto normalnih turah na normalnih taborih.   KDAJ … prav vsak dan med 13. in 16. avgustom 2020. Točna ura odhoda in zborno mesto bosta še določena, udeleženci pa boste o njima pravočasno obveščeni na obveznem sestanku, ki bo potekal v torek, 28. julija 2020 v društvenih prostorih (Kopališka 4, Domžale), ob 19. uri. Tam boste izvedeli tudi vse ostale podrobnosti.   PRAZNA VREČA NE STOJI POKONCI in tudi mi ne bomo mogli. Poleg spanja nam bodo zato prijazni oskrbniki postregli zjutraj z zajtrkom, zvečer pa z večerjo. Oboje, pravzaprav vse troje  (spanje, zajtrk, večerja) je že všteto v ceno, za malice na turah in ostale priboljške pa boste morali poskrbeti sami. Tak isto tudi za pijačo. Več o tem tudi na že omenjenem sestanku. Ko smo že ravno pri stroških … Strošek taborjenja znaša 80 €. Račun boste prejeli na v prijavi naveden elektronski naslov po izvedbi tabora. Poleg že omenjenega polpenziona v planinskih kočah zajema tudi strošek organizacije in prevoza do izhodišča in nazaj. Do izhodišča se bomo namreč zapeljali z vlakom ali avtobusom. Tako bo naše popotovanje prijaznejše do okolja.   KAJ IMETI S SEBOJ? Poleg že omenjene malice seveda tudi gibanju po visokogorju primerno opremo in obutev. Na nekaterih delih poti pa bo za našo zaščito morda potrebno na glavo namestiti tudi čelado, na telo pa plezalni pas in samovarovalni komplet. Če nimaš svojega, se ne boj –  imamo dovolj svojih, društvenih, ki jih bomo z veseljem posodili. Pozabiti pa ne gre niti na »posteljnino«, saj ti jo v nekaterih kočah lahko dodatno zaračunajo. Priporočamo navadno rjuho ali bombažno spalno rjuho. Vsi pa morate imeti poravnano društveno članarino. Če te še nimaš, jo lahko poravnaš v času uradnih ur PD Domžale, ob sredah med 20. in 21. uro v društvenih prostorih. Več o članarini si lahko preberete tudi na spletni strani www.clanarina.pzs.si.   PRIJAVE potekajo izključno preko elektronskega obrazca. Prijavni obrazec bo odprt do zasedbe prostih mest (10) oz. do nedelje, 26. julija 2020 do 24. ure. Po tem datumu prijave ne bodo več možne! Velja pravilo »Kdor prej pride, prej...

read more

Poletne planinske aktivnosti za otroke in mladino

objavljeno ob 2. Jul 2020 v Članstvo, Izleti MO, Mladinski odsek | 2 komentarja

Poletne planinske aktivnosti za otroke in mladino

Vabimo vas, da se nam ponovno pridružitve na mesečnih izletih v mesecu septembru ali pa že tudi v poletnem času, saj načrtujemo izvedbo dveh večdnevnih aktivnosti. V avgustu se bo izvedel večdnevni pohod po Alpah in sicer od 13. od 16. avgusta 2020. Namenjen je starejšim osnovnošolcem in osnovnošolkam ter mladim. Druga načrtovana aktivnost pa je družinski tabor, ki bo potekal med 28. in 30. avgustom na Domžalskem domu na Mali planini. Želimo vam zdrav, dober in varen korak na vaših naslednjih planinskih podvigih! Klara Mestek, načelnica mladinskega odseka PD...

read more

Zadnji izlet v tem šolskem letu

objavljeno ob 30. Jun 2020 v Članstvo, Izleti MO, Mladinski odsek, Planinske poti, Splošno | ni koment.

Zadnji izlet v tem šolskem letu

V soboto 20.6. se je mladinski odsek odpravil na bazen, kar je najbljižje tradicionalnemu morskemu izletu v sklopu “nove realnosti”  brez uporabe avtobusa. Sobotno jutro se je začelo z dežjem in poplavo … klicev staršev, če izlet bo in če bo bazen? Precej bela radarska slika padavin in suhi obeti po Aladinu, skupaj z ogrevanim bazenom, so dali odgovor na oboje DA. Zbora v Domžalah ob dogovorjeni uri z dežniki ob rahlem pršenju se je na koncu zbralo 16 otrok in 6 spremljevalcev: Kaja, Polona, Maja, Angelina, Marcel in Jernej. Pot pod noge in pršenje je kmalu ponehalo, kakšno uro kasneje pa smo na trenutke že zagledali tudi lastno senco. Nekaj počitkov, predstavitev krajša predstavitev Domžal in Kamniške Bistrice – Zelene osi regije  s strani Polone in že smo bili v Kamniku (11h), kjer sta poslovili Maja in Angelina, vsi pa smo si zapomnili avto sredi reke. Sladoled v slaščičarni Toscana in še polurni sprehod čez stari del mesta in že smo prišli do našega cilja (12h), kjer je sledilo kopanje. Minilo je hitro in v vodi je bilo topleje kot zunaj, reševalcu nismo naredili dela, mogoče le kakšen siv las, s petminutno zamudo smo bili pri izhodu, kjer so nas že čakali starši. Zapisal besedilo in prispeval fotografije vodja izleta Jernej Južna Na tem mestu se vsem udeleženkam, udeležencem in staršem zahvaljujemo za prijetno družbo na mesečnih izletih. Vabimo vas, da se nam ponovno pridružitve na mesečnih izletih v mesecu septembru ali pa že tudi v poletnem času, saj načrtujemo izvedbo dveh večdnevnih aktivnosti. V avgustu se bo izvedel večdnevni zahtevnejši pohod po Julijskih Alpah in sicer od 13. od 16. avgusta 2020. Namenjen je starejšim osnovnošolcem in osnovnošolkam ter mladincem. Druga načrtovana aktivnost pa ja družinski tabor, ki bo potekal med 28. in 30. avgustom na Domžalskem domu na Mali planini. Želimo vam zdrav, dober in varen korak na vaših naslednjih planinskih podvigih! Klara Mestek, načelnica...

read more

IZLET NA BAZEN

objavljeno ob 10. Jun 2020 v Članstvo, Gorniški tabori, Izleti MO, Mladinski odsek, Splošno | ni koment.

IZLET NA BAZEN

Tradicionalni izlet na morje smo žal primorani zamenjati za bazen. Tokrat se bomo peš odpravili od Domžal do Kamnika po poti ob Kamniški Bistrici. Pot je dolga približno 14 km, kar nam bo vzelo 3h hoje. Na koncu bomo prah in umazanijo sprali s sebe v kamniškem letnem bazenu. Zbor in povratek V soboto 20. junija 2020 se bomo vsi skupaj zbrali na makadamskem parkirišču pri trgovini Tuš v Domžalah ob 8.00. Povratek tokrat ne bo organiziran, starši vas bodo pobrali na parkirišču ob letnem bazenu (Maistrova ulica 15) v Kamniku ob 14.00. Oprema Gojzarji niso potrebni, vseeno pa imejte primerno obutev (superge). Oblečeni bodite temperaturam in vremenu primerno. Nahrbtnik naj ima malico in pijačo, vrečko za smeti, dnevnik Mladega planinca… Nikakor ne pozabite na zaščito proti soncu (kapa s šiltom, sončna očala, krema) in seveda kopalno opremo (brisača, kopalke), dobrodošle so tudi kakšne družabne igre (karte, frizbi, …). Ne pozabite tudi na zaščitno masko za obraz. Slabo vreme V primeru slabega vremena izlet odpade. Cena in prijave Cena izleta je 3€. Prijave na jernej.juzna@gmail.com do torka, 16. junija. Denar za izlet prinesite v soboto na zborno mesto. Vodja izleta Jernej Južna (031 246 201, jernej.juzna@gmail.com), vodnik PZS. Poletje 2020 V avgustu sta načrtovani dve akciji mladinskega odseka. Družinski planinski tabor bo potekal med 28. in 30. avgustom na Domžalskem domu na Mali planini. Kakšna dva tedna prej pa bo organiziran večdnevni zahtevnejši pohod po Julijcih. Za več informacij spremljajte spletno stran. Vabljeni k...

read more

Poročilo: Izlet na Golte

objavljeno ob 3. Mar 2020 v Članstvo, Izleti MO, Mladinski odsek | ni koment.

Poročilo: Izlet na Golte

V tretje nam je le uspelo priti na Golte! V soboto 29.2. se je mladinski odsek odpravil na zimski izlet na Golte. Letošnja zima ni tako radodarna s snegom, kljub temu smo ga našli in se dodobra nalopatkali in okepali. Otroci so nadvse uživali v gazenju snega, dričanju in izdelavi gradu. Vreme nam je bilo naklonjeno, še sonce nas je nekajkrat pozdravilo. Kaj več pa naj povedo slike, saj poznate pregovor: “Slika pove več kot tisoč besed”. Foto: Luka...

read more

Izlet mladinskega odseka na Golte

objavljeno ob 9. Feb 2020 v Izleti MO, Mladinski odsek | ni koment.

Izlet mladinskega odseka na Golte

V tretje gre rado kajneda? Hja… bomo videli. Letošnja zima je tako suhoparna, da o snegu ne duha, ne sluha. Mi se bomo podali na Golte, kjer imajo vsaj umetni sneg. Res je, da je ta namenjen smučarjem in ne pohodnikom, kot bomo mi. Ga bomo pa skupaj menda našli vsaj toliko, da se okepamo in malo poveselimo. Pot bomo pričeli kar se da visoko ☺, odvisno do kam nas bo lahko pripeljal avtobus. Poskušali bomo osvojiti najviši vrh Golt in to je Boskovec (1588m). Če pa nam to ne bo uspelo,se bomo podali po eni od krožnih poti po Golteh. V vsakem primeru pa se ustavimo tudi v Mozirski planinski koči. Zbor in povratek V soboto 29. februarja 2020 se bomo zbrali v Preserjah pri Radomljah ob 7.30 pred šolo, v Domžalah ob 7.45 na makadamskem parkirišču pri trgovini Tuš in malo čez 8.00 pri OŠ Brdo pri Lukovici. Povratek na zborno mesto na Brdo ob 16h, Domžale ob 16.15 in v Preserje pri Radomljah ob 16.30 . Obvezna oprema Gojzarji, nahrbtnik, jakna, udobne dolge hlače, pulover, kapa, rokavice, rezervno perilo, malica in pijača, kos izolacijske podloge za sedenje na tleh (armafleks), vrečka za smeti, dnevnik Mladega planinca, pisalo, dežnik in kakšen evro ali dva za priboljšek v koči. Na avtobusu lahko pustiš tudi torbo še z dodatnimi oblačili za preobleči, če boš premočen od kepanja ☺ Cena in prijave Cena izleta je 10 €. Prijavo prinesi mentorici do torka, 25. februarja ali pa prijavo pošljii na mail vodji izleta. Na izlet vabimo vse osnovnošolske otroke, ne glede na šolo, ki jo obiskujejo. Zaradi Zakona o davčnem potrjevanju računov prinesi denar v soboto na zborno mesto – vodja izleta ga bo pobral na avtobusu. Vodja izleta in informacije: Luka Skočir (031 254 597, luka.skocir@gmail.com), vodnik Planinske zveze...

read more