Skoči na vsebino

MLADINSKI ODSEK

Mladinski odsek deluje od leta 1956!

načelnik

Mladinski odsek deluje od leta 1956. Od ustanovitve smo del Mladinske komisije Planinske zveze Slovenije.

Utrinke z izletov, taborov, tekmovanj ter aktualne informacije si lahko ogledate tudi na našem Facebook profilu. Za ogled profila ni potrebna registracija – ogled slik je omogočen vsem.

Planinske skupine

Mladinski odsek svojo redno dejavnost izvaja v planinskih skupinah, vsaka starostna skupina pa izvaja celoletni program vsebin. Program za predšolske otroke se imenuje Ciciban planinec, za osnovnošolce Mladi planinec, za srednješolce in študente pa Mladi za mlade. Program planinske skupine vodijo in v sodelovanju z udeleženci izvajajo mentorice planinskih skupin in vodniki Planinske zveze Slovenije. Člani planinskih skupin se srečujejo od enkrat tedensko do enkrat na mesec po eno uro na sestanku planinskega krožka (odvisno od mentorice), najmanj enkrat mesečno pa na izletu, pohodu ali turi.

mentor/ica šola dan/ura
     
Franci Mestek OŠ Toma Brejca  obvestila o izletih
Nina Mulej OŠ Preserje pri Radomljah  obvestila o izletih
Angelina Bolta OŠ Ihan sreda, 16:30 do 17:15
Angelina Bolta OŠ Domžale torek, 16:45 do 17:30

Planinska orientacijska tekmovanja

Tekmujemo v Gorenjsko-dolenjski ligi, ob odlični uvrstitvi pa tudi na Slovenskem planinskem orientacijskem tekmovanju. Znanje in veščine, ki jih ponuja planinska orientacija, so eden najpomembnejših dejavnikov zagotavljanja varnosti v gorah. Planinska orientacija vzpodbuja doživljanje ter raziskovanje gora in navaja na samostojno gibanje v naravi. Planinska orientacijska tekmovanja razvijajo športni duh in omogočajo druženje ter medsebojno spoznavanje udeležencev. Odvijajo se v hribovitih ali gorskih območjih, tekmovalci (ekipa šteje od 3 do 5 članov) pa morajo poleg orientacije obvladati še snov Planinske šole, pokazati praktično gorniško znanje in biti v dobri telesni pripravljenosti.

Slovensko planinsko orientacijsko tekmovanje (SPOT) je največje planinsko tekmovanje v Sloveniji, ki se ga udeležuje okoli 100 od tri do pet članskih ekip, kar pomeni okoli 400 tekmovalcev iz vse Slovenije. Tekmovalci morajo na progah, poleg znanja orientacije in ustrezne telesne pripravljenosti, pokazati tudi znanje iz teoretičnega in praktičnega poznavanja snovi Planinske šole in splošnega planinskega znanja. Bistvo SPOT pa ni samo tekmovalnost, ampak tudi razvijanje tovarištva, medsebojnega poznavanja, spoznavanje pokrajine in upoštevanje načel Častnega kodeksa slovenskih planincev. Zato je orientacija pomembna dopolnilna dejavnost Planinske zveze Slovenije, ki je opredeljena tudi v Statutu Planinske zveze Slovenije.

Ekipe tekmujejo v osmih kategorijah (od A do H) pri čemer bodo ekipe v kategorijah C, D in H pričele tekmovanje v soboto in opravile tri tekme (dve dnevni in eno nočno), preostale ekipe pa bodo tekmovanje začele in končale v nedeljo ter opravile le eno dnevno tekmo.

Na Slovenskem planinskem orientacijskem tekmovanju smo doslej večkrat dosegli vrhunske rezultate: državni prvaki smo bili trikrat v kategoriji C (2000, 2005 in 2006), štirikrat v kategoriji D (2008, 2010, 2011, 2012), trikrat pa smo v kategoriji C osvojili drugo mesto (2002, 2003, 2004), ter dvakrat tretje (2009, 2012).

Gremo skupaj v hribe

Doslej je mladinski odsek Planinskega društva Domžale izdal že deset knjižic. Zadnja je izšla leta 2009. Od leta 2001 ima revija tudi ISSN kodo: 1580-8556.

Program Ciciban planinec

kekec

Seznanjanje z gorništvom lahko začnemo že v najzgodnejšem obdobju, zato je akcija Ciciban planinec namenjena cicibanom in njihovim odraslim spremljevalcem. Uvedena je bila leta 1975 in je del Nacionalnega programa športa v Republiki Sloveniji. Akcijo izvajamo neorganizirano v okviru družinskega gorništva – na družinskih sprehodih in izletih. Udeleženci akcije brezplačno prejmejo Cici dnevnik, v katerega beležijo vtise z izletov in je hkrati njihova članska izkaznica.

 

Program Mladi planinec in gorniška šola

kozel1

Mladinska komisija Planinske zveze Slovenije je akcijo Mladi planinec leta 1969 namenila osnovnošolcem (od približno 7. do 15. leta). Gre za nadaljevanje in nadgradnjo program Ciciban planinec, katere rezultate beležijo v dnevnik Mladega planinca 1 in/ali 2.

Sestavni del  programa je gorniška šola, zbir minimalnega gorniškega znanja, veščin in izkušenj za varnejšo in doživetij polnejše gibanje in bivanje v gorah, ki naj bi ga poznal in obvladal, kasneje pa tudi obnavljal in nadgrajeval vsak obiskovalec gora, še posebej pa član planinskega društva.

 

Program MO 2019

Program mladinskega odseka za šolsko leto 2019/2020 Vodnik Cilj izleta Datum izleta Jernej Južna Ori…

Sodelovanja z vrtci in osnovnimi šolami

Domžalskim vrtcem in šolam ponujamo strokovno pomoč pri izvedbi gorniških vsebin. Pri šolah so to zl…

Mladina in gore

Državno tekmovanje Mladina in gore Gre za uveljavljeno gorniško tekmovanje osnovnošolcev od 6. do 9.…

Gorniški tabori

Gorniški tabori imajo v Domžalah že dolgoletno tradicijo in predstavljajo enega zmed priljubljenejši…


Zadnji prispevki o Mladinskem odseku

Mladinski izlet – s polnim doživetjem zime

Januarski mladinski izlet je tradicionalno sankaško obarvan. A sankanje je običajno pika na i pohodu…

Osvojili smo sončno Čreto

V soboto, 25. novembra je potekal mladinski izlet PD Domžale na Čreto. Obetal se je dober dan, kljub…

Poročilo sobotnega izleta od Strunjana do Pirana

V soboto, 10. 6. 2023, se nas je zbralo 14 mladih pohodnikov in 3 spremljevalci. Odpeljali smo se z …

V »Peklu« nam je bilo prav fletno

Družinski izlet je na deževni dan je uspel! Skupaj 21 udeležencev, ki se nas ni ustrašilo deževne na…

Mladinski izlet po DPS

Pa smo ga le pripeljali do konca, kljub vremenu in zapletom. Lahko bi rekli slab začetek, dober kone…

V rudnik Sitarjevec (namesto v Gore)

V soboto, 15. aprila je potekal planinski izlet za mlade. Ker je bila napoved pretežno deževna (mord…

Z avtobusom in vlakom na Kamen vrhu

V nedeljo, 2. aprila 2023 je potekal družinski planinski izlet na Kamen vrh. Skupaj 5 odraslih in 6 …

Od Svete Trojice do Planinskega doma Ušte

Na sončno sobotno jutro se nas je na pohod odpravilo 14 pohodnikov in 3 spremljevalci. Na poti so na…

Mladinski izlet: od Sv. Trojice do Planinskega doma na Uštah

Mladinski izlet po Domžalski poti spominov (DPS), v soboto, 18. marca 2023 Sveta Trojica (527 m) &#8…

Več prispevkov …