Skoči na vsebino

Pohod po Malem Krasu in Comicijevem grebenu

Kdaj: v nedeljo, 14. aprila 2024

Pot nas bo vodila po Malem Krasu, skozi Beko v dolino Glinščice in po Comicijevem grebenu in Kraškem robu nazaj

Naše izhodišče je sedlo Na Mazarju, od koder se povzpnemo skozi vasico Beka, preko področje Trenka, kjer bomo ugledali dolino potoka Glinščica. Tu se pot strmo spusti v dolino, med tem tudi prečimo mejo z Italijo in prispemo v Italijansko vasico Botač. Od tu nadaljujemo po mulatjeri mimo slapu Sopot do Marijine cerkvice. Sledi strm vzpon na izpostavljen Comicijev greben in 316 m visok vrh grebena Cipo Comici. Nadaljujemo preko sedla Malega Krasa do vrha Malega krasa in začetka Kraškega roba nad dolino Glinščice, ter Tržaškim zalivom. Nekaj časa sledimo Kraškemu robu z izjemnimi razgledi v lepem vremenu in Gornjekonjški steni. Nadaljujemo v smeri 457 m visokega vrha Griže, na katerega se bomo tudi povzpeli, a še prej si bomo ogledali izjemno stare mejne kamne med tremi področji (Botač, Beka in Boljunec). Sledi le še prečenje Poljane in povratek na izhodišče.

Zbirno mesto: parkirišče pri športnem parku Domžale na Kopališki ulici, ob 05:45, odhod ob 06:00!

Opis poti do izhodišča: Po AC LJ – KP se odpeljemo do Ravbarkomande, kjer se ustavimo na kratek postanek za kavo, ter nadaljujemo do odcepa Kozina, kjer tudi zapustimo AC. Nadaljujemo skozi Kozino in Petrinje, kjer v prvem naslednjem križišču skrenemo desno v smeri vasic Ocizla in Beka. Naše izhodišče je pri mlaki Lipa na Mazarju.

Dolžina poti: cca 11 km
Čas Vzpona: cca 2 ure zmerne hoje
Čas Spusta: cca 2,5 ure
Skupaj: cca 6-7 ure (s postanki in malico)
Višinska razlika: 60 m
Skupaj komplet pridobljena višina: cca 650 m
Obvezna varovalna oprema:. Ni potrebna, komplet prve pomoči, DOBRA VOLJA !!!

Zimska oprema: ni potrebna

Planinska oprema: dobri, uhojeni visoki planinski čevlji z nedrsnim podplatom, nahrbtnik, pohodne palice kdor jih uporablja, rezervna in topla zimska oblačila, rokavice in anorak za slučaj dežja ali snega, vreča za umazana oblačila in vreča za SMETI KATERE ODNESEMO S SEBOJ V DOLINO, telefon z napolnjeno baterijo, sončna krema in očala.

Hrana in pijača: iz nahrbtnika, visoko kalorične tablice, čokolada ali sadje, tekočine 2,5 l

Neobvezna oprema: Fotoaparat, dnevniki in knjižice za zbiranje žigov, zemljevid, kompas

TEŽAVNOST in ZAHTEVNOST ture:

Kategorija poti: Nezahtevna in ZAHTEVNA označena in neoznačena pot
Kondicijska zahtevnost: Kondicijsko nezahtevna
Zahtevnost po dolžini poti: Tehnično zahtevna zaradi vzpona na Comicijev greben

Potrebni in priporočeni dokumenti: Planinska izkaznica z nalepko plačane članarine za tekoče leto, osebni dokument ali potni list za prestop meje (Italija), kartico zdravstvenega zavarovanja ZZZS.

Način prevoza: avtobusni prevoz. Zaradi organizacije avtobusnega prevoza naprošam da se prijavite le če ste sigurni, da se boste udeležili izleta. PRIJAVE NA TURO SO OBVEZNE!

TURA JE OMEJENA NA 20 PRIJAVLJENIH.

Cena prevoza: Prispevek udeležencev za prevoz je 15 eur za člane s planinsko izkaznico PZS in plačano članarino za tekoče koledarsko leto, 20 eur za nečlane in člane ki nimajo poravnane članarine za tekoče koledarsko leto, za otroke (P+O) v spremstvu odraslih prispevka ni. Prosim da imate za plačilo drobiž.

Rok za prijave: četrtek 11. aprila 2024
Udeležba smo s prijavo do zasedbe prostih mest!

Prijava udeležbe zaradi logistike s SMS na 041/816 504 ali mail: m.skulj@gmail.com
Pri prijavi navedite telefonsko številko in podatek ali ste član PD !

Obvezne prijave: najkasneje do četrtka, 14. marca 2024, ali do zasedbe prostih mest na SMS 041 816 504 oz. email m.skulj@gmail.com.

Vodja izleta: Matjaž Škulj, vodnik PZS

V PRIMERU SLABE VREMENSKE NAPOVEDI TURA ODPADE! V tem primeru vas obvestimo. 

Album ogledne ture

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja