Skoči na vsebino

Tigrovska pot in Mali Kras

V nedeljo, 17. 3. 2024, organiziram pod okriljem PD Domžale zanimivo turo, po poti katere so poimenovali v spomin predvojni organizaciji TIGR, ki se je borila proti zatiranju Slovencev s strani naraščajočega fašizma v predvojnem obdobju. Ker sama Tigrovska pot ni pretirano dolga, smo naš pohod razširili še na Mali Kras, Kraški Rob in grad Socerb s Sveto jamo. To območje spada v regijo Primorsko – Notranjska, v podregijo Obalno – Kraška in še ožje v podregijo Podgorski Kras, Čičarija in Podgrajsko Podolje. Do tu se iz Domžal pripeljemo po AC LJ-KP do Kozine, kjer zapustimo AC, ter pot nadaljujemo po stari magistralki proti morju skozi vas Petrinje, a le do naslednjega križišča, kjer skrenemo nad tunelom AC Kastelec proti vasici Beka do sedla Na Mazarju, kjer pustimo naš avtobus v bližini mlakuže Lipa na Mazarju.

Nad nami stoji majhna in dokaj zapuščena vasica Beka, desno od nas pa nekoliko bolj poseljena in še živa prikupna vas Ocizla. Od tu se usmerimo v graben Žlebina, kjer se sprehodimo mimo slapu v Žlebini. Pot nadaljujemo v dolino potoka Ocizla, kjer nas dokaj blatna pot pripelje do ostankov Malnarjevega mlina pod Ocizlo. Nadaljujemo do Stopničastega slapu in se tam usmerimo v graben potoka Luza, vse do njenega izvira. Tu se pot konkretno strmo povzpne v vas Ocizla. Zaradi dolžine poti se sprehodimo le skozi njen severozahodni del do lepo obnovljene cerkvice Sv. Marije Magdalene iz 17. stoletja, ter si jo ogledamo. Sledi spust v dolino potoka Griža, ter nadaljevanje poti ob njegovem toku. Tu je začetek doline jam in brezen.

Najprej se sprehodimo mimo 17m globokega brezna O1 Socerb, ter nadaljujemo do razpotja daljše in krajše Tigrovske poti. Sledi 150 m globoka in 2.700 m dolga Ocizeljska jama imenovana tudi Korošca, ki pa je izjemno težko dostopna, ter tudi slabo vidna z roba. Naslednja na vrsti je 940 m dolga in 113 m globoka jama Blažev spodmol, ki ima tudi izhod na drugi strani, in v katero smo se tudi vstopili, vendar ne pregloboko, saj za to nismo bili dovolj dobro opremljeni. Sledi še eno brezno, jama pred slapom, ter slap pred Maletovo jamo, kjer potok Ocizla preko kaskadnega slapu pada in ponikne v Maletovi 120 m dolgi in 29 globoki jami. Nadaljujem do 1.027 m dolge in 73 m globoke Miškotove jame pred katero z naravnega mostu opazujemo kako potok Žlebina zginja v njeno notranjost. Znamenitost te jame je tudi zunanji naravni steber, ki sta ga oblikoval tako Žlebina, kot tudi hudourniški potok z grebena ob visokih vodah, vsak s svoje strani. Nadaljujemo do 46 m dolge in 30 m globoke Jurjeve jame, ter 105m dolgega in 64 m globokega brezna S4 Socerb, predno se vrnemo nazaj na cesto Na Mazarju.

Od tu se usmerimo na Mali kras, čez področje ogromnih pašnikov Žagancev, kjer spotoma preplašimo trop divjih svinj, Zg. Krasa, do 447 m visokega vrha Špeču na Kraškem Robu, od koder se izjemno lepo vidi Tržaški in Koprski zaliv, (ob lepem vremenu vse do Dolomitov) Trst in vasi pod Robom (Doline, Kroglje, Boljunac, predvsem pa Milje, Trst, Križ, Opčine, vse do Nabrežin, gradu Miramare in cerkvice Marija na Vejni). Sprehodimo se še do gradu Socerb iz 14. stoletja, ter do nekaj metrov oddaljene Svete jame, v katero se podamo na dogovorjen individualno vodeni ogled z lokalnim jamarskim vodnikom Mitjem in o kateri poleg njenih naravnih značilnosti izvemo tudi marsikatero hudomušno anekdoto, kot jih poznajo tukajšnji domačini in jamarji. Povratek sledi čez Zgornji Kras in Cesarjevič nazaj Na Mazar, kjer nas na izhodišču že čaka naš voznik avtobusa, ki nas varno odpelje in pripelje nazaj v Domžale.

Da je bil pohod izjemno zanimiv in poučen, po pokrajini, katere večina udeležencev sploh ni poznala, verjetno ni potrebno pisati, dejstvo pa je, da je večina udeležencev odnesla iz tega konca marsikomu neznane Slovenije, zelo pozitivne občutke in spomine. Glede na to, da v teh krajih Kraškega roba in Malega krasa poteka kar nekaj izjemno zanimivih poti, ter se ob njih nahaja ogromno naravnih lepot, se sem še z zagotovostjo vrnemo.

Zapisal: Matjaž Škulj
Foto: udeleženci ture

Fotografije v ALBUMU

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja