Skoči na vsebino

Plezališče na Rodici prenovljeno, osveženo in urejeno

Že pred časom smo na PD Domžale začeli razmišljati, da je plezališče oz. umetno plezalno steno na Rodici potrebno očediti. Sestavili smo načrt potrebnih opravil – zamenjav, popravil in pleskanja. Ideje so dobile še stroškovni izračun, potem je tudi predsednica Helena dala zeleno luč prenovi. Del smo se lotili v sredini avgusta in tri tedne kasneje je že bila naša stenca na Rodici kot iz škatlice.   Najprej smo zbrali ekipo. Pomirjala nas je misel, da če ne bomo znali sami, bo znal pa Vinko. Prvih nekaj dni je bilo namenjeno pripravi stence na »umazana« dela. Sneli smo vse oprimke, stope in volumne, jih skrbno oprali in pospravili. Odstraniti in odpeljati je bilo potrebno tudi ogromne blazine, ki nas med plezanjem ščitijo pri padcih. Nato smo fantje v roke vzeli brusilne mašine in začeli z brušenjem, ki pa ni bilo tako enostavno kot se zdi, saj stara barva ni želela zapustiti svoje podlage. Punce pa so pridno urejale in barvale lesene volumne, okna in vrata. Ker je brušenje trajalo dlje, kot smo načrtovali, smo vmes začeli menjati poškodovane ali zarjavele navojne matice. Kasneje se je to izkazalo za odlično potezo, saj jih je bilo potrebno zamenjati skoraj 2000. Bili smo na dobri polovici in si že pridelali prve žulje. Sledilo je čiščenje vse na novo pridelane umazanije in tiste, ki se je nabrala čez leto in leta uporabe. Šele zdaj je končno prišlo na vrsto barvanje. Nejcu hvala, da je spet v roke vzel valček in nam strokovno pomagal prebarvati zidove. Laiki pa smo se držali barvanja plezalne površine. Parim dnevom počitka je sledila še vsakoletna akcija »šraufanja grifov«, kjer je več kot 10 plezalcev pridno delalo na tem, da so očiščeni oprimki, stopi in volumni ponovno na steni, blazine pa pod nogami. Uporabnikom naše, zdaj sveže stenco, je ponovno na voljo tudi topla voda za umivanje rok, saj smo poleg vseh že omenjenih del zamenjali tudi manjši bojler in namestili števec porabe vode. Uredili in dodatno zavarovali smo tudi električno napeljavo. Hvala puncam, ki so bolj garale kot fantje, hvala Heliosu za donacijo barv in Servisu šotorov Barbara Orehek Girandon za brezplačno krpanje ponjav blazin. P.S. Stenca ni le bela, pač pa ima dušo za katero smo poskrbeli tisti, ki smo tam pustili svoj znoj 😉 Pridite pogledat!

Zapisal Miha Košir, foto: arhiv PD Domžale

2 komentarja na “Plezališče na Rodici prenovljeno, osveženo in urejeno”

 1. Pozdravljeni!
  Zanima me če ste mogoče že odprti oz ali imale plezanje po skupinah. Zanima me tudi cena.
  Hvala in lep pozdrav
  Marijana Hafner

 2. Pozdravljeni!

  Organiziranega plezanja žal še ne izvajamo. Razlog je v predpisani razdalji med udeleženci vadbe. Prostor je namreč tako majhen, da bi ob predpisani razdalji lahko vadili le trije, praktično pa le dva plezalca.

  Takoj ko bo možna izvedba organizirane vadbe, bomo o tem obvestili vse prijavljene, če bo kaj prostih mest pa tudi javnost preko naše spletne strani.

  Plezalni pozdrav

  Matej,
  načelnik AO PD Domžale

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja