Skoči na vsebino

Brezniške peči


Podrobnosti dogodka

  • Date:
  • Kategorije:

Ko se peljemo na izhodišče očakov Julijskih Alp ali Karavank se nam pogled verjetno vedno ustavi na Brezniških pečeh. Ne toliko zaradi njih samih, kakor zaradi zanimive kapelice, ki to ni, tik pod z gozdom poraslim grebenom. Pogled pa privablja tudi markantni Stol, zato nič čudnega, da je greben Brezniških peči (po krivici) spregledan. Že res, da Brezniške peči pri Žirovnici sramežljivo prebadajo savsko ravnino, a že kmalu postanejo samozavestnejše. Ali drugače povedano – omenjeni greben predstavlja začetek mogočnih in Domžalčanom tako ljubih Kamniško-Savinjskih Alp. In to na stičišču treh slovenskih alpskih gorstev. Od Karavank in Julijcev jih ločujeta dva vodotoka. Na drugem bregu Save Dolinke se hvalisajo Julijci, čez potok Završnica pa na peči z vrha gledajo Karavanke. Da ne dolgovezimo – tura, ki kaj obeta. Zanimivo, relativno osamljeno pot, poglede na vsa tri naša gorstva in zanimive vpoglede v polpreteklo zgodovino. Pot nas bo vodila večinoma po z gozdom poraslem grebenu. Pot ni markirana, a je vseeno dobro uhojena in tehnično lahka. Kljub temu bo na nekaterih mestih potrebno stopiti na skalo ali premagati strmejše odseke – tudi s pomočjo redkih klinov. Sestopili bomo po dnu doline Završnice – doline v kateri smo z eno nogo v Kamniških in z drugo v Karavankah. Dokaj majhni višinski razliki navkljub, si bomo za turo vzeli okoli 8 ur. V tem času bomo prehodili greben, si večkrat odpočili, se naužili razgledov in tudi kaj novega spoznali. Načrtovana tura je fizično zahtevna. Primerna je le za gornike z dobro psihofizično kondicijo. V kolikor ste v dvomih se pred prijavo posvetujte z vodjo izleta – kontaktni podatki so navedeni spodaj.
ZBOR v soboto, 22. maja 2021, ob 7.00 na parkirišču pred društveno pisarno v Domžalah (Kopališka cesta 4), povratek v popoldanskih urah. PREVOZ je načrtovan z osebnimi avtomobili. V primeru večjega števila udeležencev, se lahko na zbornem mestu razdelimo tako, da se bomo na pot odpravili s čim manj avtomobili. Stroške prevoza si nato delimo. OPREMA na nas in v nahrbtniku: udobna oblačila za hojo, kapa, rokavice, pulover, jakna (anorak), obutev primerna za hojo po skalah in gozdu zaščita proti soncu, malica in pijača.  

Udeleženci izleta morajo imeti obvezno poravnano članarino PZS za leto 2021!

  Predviden potek ture bo izpeljan le v primernem vremenu. Vodja izleta si pridržuje pravico do spremembe poti in cilja, prestavitve izleta oz. v najslabšem primeru njegove odpovedi, v kolikor bo smatral, da so razmere na terenu neustrezne oz. (pre)nevarne za varno izpeljan potek ture.   Izlet bo vodil Matej Ogorevc, vodnik PZS. Prav tako je na voljo za vse DODATNE INFORMACIJE na elektronskem naslovu mogorevc@gmail.com oz. na telefonski številki 041 483 924. PRIJAVE izključno preko elektronskega obrazca (https://bit.ly/3tGPXSp) do četrtka, 20. maja do 20. ure oz. do zapolnitve prostih mest (15).  

Vabljeni!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja