Skoči na vsebino

Pohod z markacisti po DPS 2024, I. del

Pravzaprav bi se moral naslov glasiti: Pohod z markacisti po DPS 2023, III. del, a da ne delamo zmede, bomo začeli znova in vseeno nadaljevali tam, kjer smo v lanskem letu končali.

Markacistom lansko leto ni bilo prav nič naklonjeno, prva polovica leta je nekako še šla, kljub preobilici dela, v drugem delu pa poplave, poškodbe in bolezni, vse skupaj in vse naenkrat!

Zato je za druga dva pohoda zmanjkalo volje, časa in nenazadnje tudi zdravih markacistov … 

Letos torej začenjamo znova, a nadaljujemo tam, kjer smo lani končali, ko smo pregledovali Domžalsko pot spominov v smeri urinega kazalca, obdelali smo Moravče – Domžale in Kolovec – Trojane, manjka nam še Domžale – Kolovec in Trojane – Moravče. To zadnjo si bomo pustili za kakšen bolj pomladni mesec, za morebitno cvetenje rese, takrat je na južni strani trase res prekrasno!

V nedeljo, 28. januarja 2024, bomo torej pregledali del od Domžal do Radomelj. Začnemo ob 7. uri zjutraj pri pisarni PDD, predviden čas hoje je 9 ur, zaključimo ob mraku v Radomljah, za prevoz nazaj v Domžale se bomo organizirali na licu mesta. Prijava ni potrebna!

Najprej bo ob zbujajočem se mestu pod nami pel asfalt do Trzina in tja do gradu Jablje, nato pa ga pustimo za seboj in zagrizemo v hrib čez Dobeno na vrh Rašice. Po dolgem grebenu Rašice se spustimo v dolino v Mengšu, nato pa nas čaka še lep kos poti po polju, od koder je en najlepših razgledov na dobršen del naših Alp. Čeprav ne prav visok, nam bo Homški hrib prav zagotovo spet pognal kri po žilah in nas pripravil na iskanje zadnje tokratne KT v Križkarjevih smrekcah v Radomljah. Ta se vedno znova izmika odkritju!

Višinskih metrov se tokrat ne bo nabralo prav veliko, je pa pot vseeno precej dolga, markacisti tudi ta del jemljemo resno! K sreči imamo tokrat direktno na poti eno gostilno in dve planinski koči, Pri Ručigaju, Planinski dom na Rašici in Mengeško kočo na Gobavici, vse bomo s pridom uporabili. Naglavne lučke so vedno v nahrbtniku, od vremena bo odvisno, kakšna bo pot, ledena ali blatna, januarja kaj drugega na žalost ni mogoče. Če bo dovolj mraza, ne pozabite na derezice, v primeru otoplitve pa na dobro voljo pri premagovanju blata! 

Če imate svoje (nedokončane) dnevnike poti DPS, jih seveda vzemite s seboj, novi bodo pa tudi na voljo. 

Kot vedno velja pri markacistih: če imate čas in veselje, se vidimo!

Aleš Kermauner

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja