Skoči na vsebino

Najlepše je na Veliki planini

Planinsko društvo Domžale že 75 let v svojih vrstah združuje 800 članic in članov, ki iščejo lepoto gora in se hkrati zavedajo odgovornosti do gorskega sveta. Letos praznujejo 70. obletnico Domžalskega doma, ki je med najbolj priljubljenimi domovi na Veliki planini. Ena od vodilnih članic v zadnjem obdobju je Helena Kermauner, predsednica društva, ki svoje poznavanje gora skozi vodene ture prenaša tudi na druge.

Pred petimi leti ste praznovali 70 let Planinskega društva Domžale. Na kaj ste kot predsednica najbolj ponosni?

Planinsko društvo Domžale že od nekdaj združuje ljudi z različnimi interesi na področju planinstva, alpinizma, urejanja planinskih poti, športnega plezanja, varovanja narave in raznih drugih aktivnosti na prostem. Verjamem, da lahko vsakdo od 800 članov društva najde primerno dejavnost, saj se številčnost našega članstva vsako leto povečuje. Organiziramo Alpinistično šolo, izvedemo res veliko vodenih pohodov za različne interesne skupine, 100 otrok letno trenira v Športnoplezalni šoli na Plezalni steni Rodica, v skrbništvu imamo Domžalsko pot spominov. Da ob vsej tej raznolikosti sploh ne omenjam Domžalskega planinskega doma na Veliki planini, ki na tako visoki nadmorski višini terja vsakodnevno pozornost.

Delovanje društva temelji na prostovoljnih dejavnostih članov. Žal je to dobrina, ki se v današnjem času hitro izgublja in vse premalo ceni. Pričakovanja okolice in zakonodajne zahteve pa se iz leta v leto večajo. Ponosna sem, da zmoremo z vsemi omejitvami ohranjati vrednote in poslanstvo planinskega društva.

Koliko časa ste že pri Planinskem društvu Domžale?

K Planinskemu društvu Domžale sem prišla na prigovarjanje članov Športnega društva Krtina. Le tam smo imeli izredno močno in aktivno planinsko sekcijo, želeli pa smo si, da bi naše pohode po visokogorju vodil ali spremljal tudi planinski vodnik PZS. Nazadnje sem prevzela to vlogo in se pred 15 leti začela šolati za plansko vodnico pri Planinski zvezi Slovenije. Planinskemu društvu Domžale, ki mi je omogočilo izpopolnjevanje sem bila zato izjemno hvaležna. Prevzela sem razne naloge v društvu kot članica upravnega odbora.

Kako so potekala praznovanja ob 70. obletnici Domžalskega planinskega doma na Veliki planini?

70-letnico Domžalskega doma smo obeležili z različnimi aktivnostmi. Povsem smo prenovili prostor in opremo spodnje predavalnice v Domu in vanj postavili Fotografsko razstavo o podobah in življenju z Domžalskim domom skozi njegovo 70-letno zgodovino.

Ker so bile razglednice glavni vir podob prejšnjega časa, smo tudi ob 70-letnici izdali tri nove razglednice, in sicer jubilejno razglednico tiskano na les, ter razglednici z zimsko in letno podobo Domžalskega doma in Velike planine.

Načrtovano tradicionalno Srečanje članov in članic Planinskega društva Domžale konec avgusta je žal odpadlo zaradi posledic vremenske ujme. Jubilejno prireditev ob 70-letnici smo imeli v oktobru, na prireditvi je sodeloval Moški pevski zbor Janko Kersnik iz Lukovice, podelili pa smo tudi zahvale prostovoljcem, ki s svojim delom nesebično skrbijo za dobrobit našega Doma.

Kaj se še dogaja v Domžalskem domu?

V prenovljeni predavalnici v Domžalskem domu vsem nudimo prostor za razne izobraževalne delavnice, razstave in druge dogodke. V prostorih imamo tudi stalno enoto Knjižnice pod krošnjami ter zimske in spomladanske vodene pohode po Veliki planini.

Zasledila sem razpis, da menjate oskrbnika. Kakšni so razlogi za zamenjavo?

Dosedanji najemniki, Turizem Ovijač, Lojze, Alenka in Jaka, so bili v Domžalskem domu trinajsto leto, v vseh letnih časih, ko je bil Dom na pol prazen ali ko je pokal po šivih od številnega obiska, upravljanje Doma res ni enostavno. Njihova odločitev, da bodo odslej delovali le še v Črnuškem domu, nas je presenetila tik pred zimo. Da ne bo Domžalski dom zaprt, smo seveda morali iti v iskanje novega oskrbnika in srčno upam, da najdemo predano ekipo, ki bo znala ujeti ritem življenja na planini.

Kakšno je bilo stanje poti, ki jih urejajo markacisti PD Domžale po poplavah? Ali so uspeli že vse urediti?

K sreči večina planinskih poti na Veliko planino, ki jih ima v skrbništvu PD Domžale, ni bilo hudo poškodovanih. Najhuje sta jo skupili dve poti, najbolj obiskano – spodnjo pot čez Pasjo peč – je na nevarnem odseku temeljito odneslo, zato ostaja do sanacije tudi uradno zaprta. Drugo pot, odsek iz Stahovice mimo kapelice, pa je odnesel plaz. Ostale naše poti pa smo že pregledali in toliko uredili, da so ponovno enostavno prehodne in varne.

Kako ste navdušili za hojo v hribe?

Za doživetja z izjemnimi občutki ob obisku gora me je znal navdušiti moj mož Aleš. Pa ne samo mene. Skupaj s štirimi otroki smo pričeli zahajati najprej na družinske izlete, nato pa smo skoraj tedensko iskali nove pravljične in že tudi gorniške poti po širni Sloveniji. Razna družinska slavja nas niso zadržala doma. S torto v nahrbtniku smo šli najprej na Nanos, taka praznovanja rojstnih dni smo ponovili še velikokrat.

Kakšne izkušnje vam je dalo vodenje po gorah?

Vodenje skupin izjemno poveča občutek odgovornosti do vseh udeležencev in izostri organizacijske sposobnosti, predvsem zmožnost predvidevanja vseh bolj ali manj ljubih situacij. Najlepši čas dneva je, ko se vsi skupaj, zadovoljni in polni prijetnih vtisov varno vrnemo domov.

Kateri so vaši priljubljeni izletniški kotički v naši bližnji okolici?

Čudovita narava in izjemna energija, ki te vsakič prevzame z drugačno podobo, vse to ponuja v svoji biti najlepša med vsemi, Velika planina.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja