Skoči na vsebino

Prireditev ob 70 letnici Domžalskega doma

Vsa desetletja je že društveno življenje prepleteno s planinskim domom na Veliki planini. Na prireditvi, ki je bila 8. oktobra 2023, so se zbrali prostovoljci društva, ki s svojim delom pomagajo ohranjati Domžalski planinski dom na Veliki planini
 

Jubilejno prireditev smo pričeli s pesmijo Oj, Triglav, moj dom, ki so jo odpeli pevci Moškega pevskega zbora Janko Kersnik iz Lukovice. Program prireditve je s spremnimi besedili opremila in s čutnim pristopom do planine in njenih obiskovalcev, povezovala Ajda Sokler. Prebrala je tudi zapis s seje Upravnega odbora Planinskega društva Domžale, ki sega nazaj v leto 1973, pa bi lahko tudi danes zapisali enako modrost in razmišljanje o idealizmu naših članov.

Odnos človeka do gora se spreminja. Naloga sedanjosti in prihodnosti pa je, da spremembe doumemo in da smo jim kos. Če svet danes misli, da se da vse kupiti, s tehniko vse doseči, z razumom vse dojeti, mu moramo dopovedati, da to ni res, da bo takemu naziranju sledilo razočaranje, ki ga bo treba preboleti. Če bomo znali in zmogli sodobnemu svetu to dopovedati, mu kazati pot v gore, ga prepričati, da je za telesno in duhovno ravnovesje planinstvo potrebno, bomo svojemu delu vtisnili značaj pomembne splošnosti tudi za prihodnje čase in tako storili svojo človeško in družbeno dolžnost.

Ob tej priložnosti je bila v prenovljeni predavalnici Doma odprta tudi stalna fotografska razstava o podobah in življenju z Domžalskim domom skozi njegovo 70 letno zgodovino. Na razstavi so prvič zbrana in dokumentirana vsa dosedanja obdobja, vsi napori in desetletja vztrajanje našega društva pri ohranitvi poslanstva te planinske postojanke. 
 
Ob 70 letnici Doma pa smo izdali tudi nove razglednice z zimsko in letno podobo Domžalskega doma. Vsi udeleženci prireditve pa so prejeli tudi jubilejno razglednico, tiskano na les.
 
Pri ohranjanju in vzdrževanju Doma na nadmorski višini 1534 m nam v zadnjem desetletju pomaga Občina Domžale. Županja Renata Kosec je pozdravila vse prisotne ter podala zahvalo in pohvalo društvu za razvoj in skrb za Domžalski planinski dom na Veliki planini.
 
Prireditve so se udeležili trije nekdanji predsedniki: Janko Vodlan, Jernej Južna in Peter Primožič, ki so z malce nostalgije in ohranjenega navdušenja obnovili spomine na dogodke povezane z Domžalskim domom. Nazadnje je prisotne pozdravila še predsednica Planinskega društva Domžale, Helena Kermauner.
 
Po doživeto zapetih pesmih Moškega pevskega zbora Janko Kersnik iz Lukovice, je sledil še slavnostni del.
 
Zahvale Planinskega društva Domžale so prejeli:
Ivan Železnik, Janez Medvešek, Jernej Grad, Štefan Primožič, Polona Kosec, Vinko Maleš, Helena Kermauner ter Pašne skupnosti Mala, Velika in Gojška planina, Planinsko društvo Bajtar, Planinska zveza Slovenije, Občina Kamnik in Občina Domžale.
 
Priznanja Planinske zveze Slovenije, zlati častni znak so prejeli: Ekipa Turizma Ovijač, Jernej Grad in Moški pevski zbor Janko Kersnik iz Lukovice.
 
Druženje smo zaključili z ogledom postavljene razstave ter ob skupnem kosilu v jedilnici Doma.
 
Več fotografij v ALBUMU dogodka.
 
(na naslovni sliki: Peter Primožič, Alenka Ziernfeld Miklič, Jernej Južna, Janko Vodlan, Helena Kermauner)
 
 
Zapis o naši 70 letnici – Med pastirsko dediščino in sodobnim turizmom – pa so objavili tudi na portalu domzalec.si ter portalu Lukovica, moja občina.
 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja