Skoči na vsebino

Akcije markacistov Planinskega društva Domžale na poteh na Veliki planino

Domžalski markacisti smo skrbniki planinskih poti, ki vodijo na Malo oziroma Veliko planino. Poti je kar nekaj in trudimo se, da so v čim boljšem stanju za planince in vse druge prijatelje planin. Posebej še za nadobudne malčke in mladino, ki se šele spoznavajo z lepotami naše lepe Planine, ki vsem nam nudi veliko užitkov.

Vsako leto, od spomladi naprej, oziroma, ko sneg skopni in so razmere ugodne, začnemo s pregledovanjem poti in preverbo, ali so prehodne, varne. Če so kje padla drevesa, jih je v nadaljevanju potrebno čim prej odstraniti, prav tako je potrebno čiščenje in odstranjevanje zarasle podrasti in obnavljanje obledelih markacij. Preverimo ali je potrebno kje popraviti ali obnoviti obstoječe stopnice, bočne opore poti, smerne tablice in še kaj bi se našlo. Ob takih priložnostih naredimo popis potrebnega materiala za vgradnjo, ki ga nato pripravimo v dolini, prinesemo do posameznega delovišča ter nato vgradimo. To pomeni, da ga pripeljemo čim bližje, potem pa kar na rokah prinesemo do tja. Poleg lesenih stopnic, hlodov za opore in lesenih količkov je v nahrbtnikih seveda potrebno prinesti tudi vse orodje, ki ga potrebujemo za vgradnjo. Od krampov, macol, kladiv, vrtalk, žebljev pa do grabelj. Za dostavo hlodov do točke vgradnje si velikokrat pomagamo z ročnim vitlom, s katerim si olajšamo težaška dela. Prav tako je ročna tirolska žičnica oz. žična drča zelo dobrodošla pri prenašanju peska, ki ga potrebujemo za zasipanje stopnic. Včasih si pomagamo celo s samokolnico.

Zaradi vse pogostejših vetrolomov na tem področju so nam zelo dobrodošle informacije pohodnikov, ki opazijo kakršnekoli težave na poteh na Planino. To nam lahko kadarkoli sporočijo na elektronski naslov PD Domžale.

V lanskem letu smo se markacisti še dodatno številčno okrepili in tako lahko še bolj podrobno preverimo, kakšno je stanje na teh poteh.

Na poti Stahovica – Domžalski dom na Mali planini:

Pot je bila v lanskem letu pregledana večkrat. Čiščenje se po navadi začne že v zgodnji pomladi, saj je bilo kar nekaj snegoloma in vetroloma. V Pasji peči se je lansko pomlad zgodil manjši podor, zato smo severno pot čez Pasjo peč zaprli. Po sanaciji podora smo jo ponovno odprli sredi maja. Pri prvih stopnicah smo naredili še ograjo, razbili par nerodnih skal in vgradili pet stopnic na sitnem, strmem predelu. Zaradi vandalizma smo morali zamenjati dve poškodovani smerni tablici tik pod vršno planoto. V obdobju od delovne akcije pri Domžalskem domu meseca maja naprej smo popravljali določene segmente uničene poti z nadelavo bočnih opor, stopnic. Na koncu poletja pa smo od Sv. Primoža do Pasje peči celo pot še povsem na novo označili.

Na poti je ostalo še dovolj dela v naslednjem letu, ureditev smernih tablic, obnova klopi pri Mickini bajti, manjka tudi še kakšna stopnica za varnejšo pot.

Na poti Krivčevo – Gojška planina – Domžalski dom na Mali planini:

Pod Jelševim konfinom je bilo po snegolomu v lanskem letu razrezanih in odmaknjenih par dreves. Pot je bila večkrat pregledana, a le delno očiščena. V letošnjem letu, meseca marca, je bila pot ponovno pregledana, na novo sta bili postavljeni dve smerni tablici. Na Jelševem konfinu je bila narejena strehica na informativni tabli Otroške planinske poti. Prav tako so bile v celoti obnovljene markacije in pot očiščena.

Na poti Podkrajnik – Kisovec:

Pot je bila v preteklosti nekajkrat pregledana in očiščena. Na poti je sicer manj obiska, ker je Dom na Kisovcu še vedno zaprt, pa tudi parkiranje na planini Kisovec je oteženo. V letošnjem marcu so bile na celotni poti obnovljene markacije in ter očiščena pot z zaraslo podrastjo. Odstranjena so bila tudi manjša podrta drevesa.

Na poti Podvolovljek – Gojška planina:

Pot je bila večkrat pregledana in očiščena, konec poletja pa smo se domenili, da jo v predelu Krivčeva voda – Jefino korito temeljito obnovimo.

Zaradi pojava več novih poti, ki so jih naredile množice ljudi od Krivčeve vode do Jefinega korita, je bilo potrebno popraviti obstoječo planinsko pot in jo tudi primerno označiti. Z deli smo začeli že v lanskem poletju, ko je bilo potrebno že zelo razširjeno pot na novo opredeliti in jo na gosto pomarkirati. V jeseni smo začeli z vgradnjo stopnic in bočnimi oporami. Obnovili smo smerne table in markacije. Zavarovali smo nevarna območja in uredili pot prijazno uporabnikom. Vsega skupaj smo imeli 7 delovnih akcij.

Dela še trajajo, predvidena dela so planirana za to jesen, če bodo vremenske razmere ugodne. Potrebno je vgraditi še nekaj stopnic in bočnih opor.

Dela nam tako na področju Velike planine nikakor ne zmanjka, narava tako ali drugače poskrbi, da nam nikoli ni dolgčas!

Srečno na poteh!

Polonica Kosec, markacistka, Planinsko društvo Domžale

poročilo je objavljeno tudi v Modrih novicah, 17. 10. 2022

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja