Skoči na vsebino

Popravilo poti po podoru v Kamniški Beli

Šestindvajsetega februarja 2021 so nas presenetile novice, da se je zgodil velik podor v severni steni Rzenika. To sicer ni bil ne prvi ne edini podor v tem območju. Če pogledamo nedolgo nazaj, se je leta 2014 v severni steni, v območju rumenega pasu, že zgodil podor, ko se je odtrgalo približno 40.000 kubičnih metrov skalovja, vendar se nobena skala ni privalila v dolino. Podor v letu 2021 pa je imel bistveno večje razsežnosti, saj se je odlomilo več kot 800.000 kubičnih metrov skal in grušča. Te skale so prekrile približno 13 hektarjev površine, polovico od tega gozda. Posamezni balvani merijo tudi 15 x 20 m.

Podor v Rzeniku

Po prejemu te informacije je bil takoj opravljen strokovni ogled nastale škode. Ugotovljeno je bilo, da je spodnji del planinske poti popolnoma zasut, zato je PD DOMŽALE nemudoma zaprl obstoječo planinsko pot v območju slapa Orglice do Presedljaja, saj je bilo območje izjemno nevarno.

Podor v Rzeniku, zasutih 13 hektarjev površine

V kasnejšem obdobju se je vseskozi spremljalo dogajanje podora. Ko se je podor dokaj umiril, je bilo dogovorjeno, da se lahko začne sanacija planinske poti. S ponovnim skupnim ogledom s predstavnikom agrarne skupnosti Meščanska korporacija Kamnik, ki je lastnik zemljišča, je bil septembra meseca dogovorjen plan dela. Prav tako smo markacisti dobili dovoljenje za uporabo padlih ter poškodovanih macesnov, ki markacistom služijo za bočne opore in stopnice. Sledila je velika akcija markacistov.

Najprej je bil urejen prehod ob velikem balvanu, ki je priletel najdlje v dolino, nato pa je bil potreben prehod preko grape nekaj sto metrov nižje od že obstoječega, a zasutega prehoda. Tu smo se lotili izdelave bočnih opor v grapo in iz nje. Veliko je bilo potrebno skopati zemljine in kamenja, da so se opore lepo usidrale v teren. V izogib zdrsu jih je bilo potrebno pričvrstiti z lesenimi klini. Sledilo je utrjevanje poti ob oporah z odvečnim materialom (zemljo, kamenjem).

Za prehod gladke skalne zapore smo naredili stopnice.

Še nekaj sto metrov naprej je bilo potrebno pot na novo opredeliti, vse do priključitve na obstoječo in nepoškodovano pot.

Po končanih delih je sledil ponovni pregled celotne poti. Na veliko mestih je bilo potrebno odstraniti padla drevesa, ki so ležala čez pot. Prav tako je bilo potrebno očistiti dele poti, kjer se je ruševje preveč zaraslo.

V zaključni fazi je bilo opravljeno še markiranje nove poti ter obnovitev že obledelih markacij.

Nova pot sedaj pelje okrog balvana in preko grape, narejene so nove bočne opore in stopnice za prehod preko skale. S tem je narejeno približno 500 m popolnoma nove poti, v nadaljevanju pa je v dolžini okoli 500 m koriščena lovska pot do priklopa na našo staro planinsko pot.

V petih večjih in šestih manjših akcijah smo markacisti PD Domžale naredili za 285 človek/ur prostovoljskega dela.

Tako smo že pred sredino septembra ocenili, da je pot spet varno prehodna in da ni več razloga za njeno zaprtje.

Poročilo pripravili Vinko Maleš, Polona Kosec, Aleš Kermauner

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja