Skoči na vsebino

Pot: Kranjski Rak – Mala planina

Dom
Na Kranjskem Raku (dosežemo ga po asfaltirani cesti s Črnivca ali iz Podvolovljeka) pogledamo veliko informativno tablo na prelazu Volovljek in gremo po cesti proti Veliki planini petdeset metrov. Tam nas smerna table usmeri v levo, strmo navkreber v pobočje Velike griče. Po 30 minutah hoje dosežemo manjšo uravnavo, imenovano Rakove ravni. Po cesti mimo kamnoloma in do prvega ovinka, tu se spet strmo vzpnemo v levo mimo treh počitniških bajt (odpre se lep razgled proti Kranjski rebri in Lepenatki) do stika s planinsko potjo, ki pride s planine Marjanine njive, 1300 m visoko (v bližini je zbiralnik vode). Po uhojeni poti (nekoč je bil to oskrbovalni kolovoz za planinske koče na Mali planini) zložno skozi gozd do roba Gojške planine (pri znamenju se z leve priključi poti iz doline Črne od Jurčka). Desno od pastirskih koč navkreber do žične ograje, kjer se začne pašno območje Male planine. Kratek vzpon do travnate uravnave, ki nas pripelje pod Jarški dom (na desni strani kakšnih 20 m nad nami) od koder po krajši grapi dospemo do izrazitega roba, kjer je bila nekdaj zgornja postaja tovorne žičnice (na tem mestu je elektro transformator). Do Domžalskega doma je manj kot pet minut zložne hoje. Nezahtevna označena pot. 1.30 h.

3 komentarji na “Pot: Kranjski Rak – Mala planina”

  1. Pingback: VELIKA PLANINA: IZ ZGOVORNE DAVNINE V LEŽERNO SODOBNOST « Razgledi

  2. Dobra vecer, pisem iz Hrvatske. Mozete li mi reci gdje (sto motamo upisati u navigaciju) je najblize parkirati da ne moramo puno hodati do Pastirskog naselja? Ne bismo isli gondolom. Samo bismo s dvoje djece ili pjesice do Pastirskog naselja i nazad do auta pa trazimo najkraci put. Pa vas molimo gdje je najbolje parkirati – dolazimo taj dan iz Podcetrteka. Puno hvala

  3. Katarina, za google maps je treba vpisati “Avto Velka” (https://goo.gl/oCKU6f), za druge navigacije pa je to najbrž drugače!

    Od parkirišča za Ušivcem je še najlažje do Velikega stana. Najboljša hrana pa je seveda v Domžalskem domu! 🙂

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja