Skoči na vsebino

Vabimo | Lisec in Kozje robe

Lisec je manj znani vrh pod grebenom Bohinjsko-tolminskih gora. Iz doline ga sicer vidimo in če zanj vemo, tudi težko zgrešimo. A ker se za njem v nebo dvigujejo precej bolj znani očaki med Bohinjem in Baško grapo, ga vseeno hitro spregledamo.

Našo tokratno pot bomo začeli v Bohinjski Bistrici. Tam se bomo najprej usmerili proti Orožnovi koči na Planini za Liscem pod Črno prstjo, ki stoji na mestu prve planinske koče Slovenskega planinskega društva. Ta je sicer že relativno kmalu po otvoritvi doživela klavrn konec. Vrnimo se k Liscu … nanj od koče vodi precej dobro uhojena neoznačena steza, ki nas pripelje na izredno razgleden travnat vrh. Iz njega vidimo skoraj cel Bohinj! Med potjo pa nam tokratni najvišji cilj postreže tudi z izredno pestrim rastjem. To se sicer v najlepši podobi pokaže šele v začetku meseca julija, a tudi junij je barvit in pester.

Kozje robe, tudi Kozji rob, je greben, ki Lisec povezuje z glavnim grebenom Bohinjsko-tolminskih gora. Gre za tehnično lahek in izredno razgleden greben, ki pa vseeno postreže z globokimi pogledi. Za vrtoglave zato ni primeren. Zaključi se s škrbino, v kateri bomo naleteli na planinsko pot, ki nas bo pripeljala najprej do Planine Osredki, potem pa do senožeti Repar, kjer bomo skrenili z markirane poti in poiskali turistično pot do bučečega in izredno markantnega izvira Bohinjske Bistrice. Od tam do izhodišča ni več daleč.

Pot nas bo vodila deloma po gozdu, deloma po sredogorskih travnatih pobočjih. Za tokratno hojo si bomo morali vzeli okoli 8 ur, nekaj časa bodo dodali še počitki, ki jih bomo posvetili okrepčilu pri koči, uživanju v razgledih in spoznavanju manj poznanih bohinjskih koncev. Za tokratni gorski potep si zato vzemite kar cel dan.

ZBOR IN POVRATEK
Zbor v soboto, 8. junija 2024, ob 6. uri na parkirišču v športnem parku Domžale (za bazenom oz. pred barom Krpan pub), povratek v poznih popoldanskih urah.

PREVOZ
Prevoz je načrtovan z osebnimi avtomobili. V primeru večjega števila udeležencev, se bomo na zbornem mestu razdelili tako, da se bomo na pot odpravili s čim manj avtomobili. Stroške prevoza si nato delimo.

OPREMA
Udobna oblačila za hojo, kapa, rokavice, pulover, jakna (anorak), obutev primerna za hojo po gozdu in travah, zaščita proti soncu, malica in pijača.

VREME IN OSTALE NEVŠEČNOSTI
Predviden potek ture bo izpeljan le v primernem vremenu. Vodja izleta si pridržuje pravico do spremembe poti in cilja, prestavitve izleta oz. v najslabšem primeru njegove odpovedi, v kolikor bo smatral, da so razmere na terenu neustrezne oz. (pre)nevarne za varno izpeljan potek ture.

ZAHTEVNOST TURE
Načrtovana tura je fizično zahtevna. Primerna je le za gornike z dobro psihofizično kondicijo.

VODSTVO, INFORMACIJE IN PRIJAVE
Izlet bo vodil Matej Ogorevc, vodnik PZS. Prav tako je na voljo za vse dodatne informacije na elektronskem naslovu mogorevc@gmail.com oz. na telefonski številki 041 483 924.

Prijave izključno preko elektronskega obrazca (https://bit.ly/3wbWwAS) do četrtka, 6. junija 2024 do 20. ure oz. do zapolnitve prostih mest (10).

Vabljeni!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja