Skoči na vsebino

Predlog za Športno učno ferato Šumberk

Severni del sten na Šumberku, plezališče “Knezove skale”, že dolgo privablja športne plezalce. Pred leti je bilo ob finančni podpori Občine Domžale prenovljeno in tako ustreza najvišjim standardom in pričakovanjem športnih plezalcev. Predlagana športna učna ferata bi bila nadaljevanje uspešnega projekta in povezana z že obstoječim plezališčem v celoto.

V Sloveniji je pohodništvo že dolgo časa priljubljena prostočasna dejavnost veliko ljudi. Gorništvo, kot del tega, je zastopano v malce manjši meri, a je v skokovitem porastu, še posebej v postkoronskem obdobju. To se opazi tudi pri turistični ponudbi, saj občine in javni zavodi vzdržujejo ter skrbijo za vedno več poti in ostalo infrastrukturo, povezano z gorništvom.

Ena od panog, ki je vsaj deloma športna, je feratarstvo, oziroma vzpenjanje po zavarovanih poteh. Priljubljenost takim potem je v zadnjih letih neverjetno poskočila, kar se seveda pozna tudi pri infrastrukturi. Če je bilo pred desetimi leti v naši deželi le par ferat, jih je zdaj že kar nekaj deset!

Današnje ferate so najrazličnejših težavnosti, z dokaj različnimi pristopi. Nobena pa ni učna ferata v dolini, na enostavno dostopnem kraju, kjer bi zainteresirana javnost lahko naredila prve korake, se preizkusila v uporabi opreme ali podobno. Večina hiti v gore, direktno v težke ferate, kjer se potem na samem mestu učijo, v bistvu pa glede na današnjo obiskanost ferat delajo gnečo ter spravljajo sebe in druge v nevarnost.

Domžale imajo geografsko precejšnjo prednost, saj so pozicionirane nekje na sredini Slovenije, tam, kjer je dostop do mesta hiter in enostaven ter tam, kjer je dostop do hribov, planin in gora še skoraj hitrejši.

Knezove skale so lep primer mestnega plezališča, ki se je dobro prijelo. Že nekaj časa je ugotovljeno, da je področje enostavno dostopno in da je okoli njega na voljo vsa infrastruktura. Plezalci so Knezove skale že vzeli za svoje in jih uporabljajo s precejšnjim veseljem in zavzetostjo. Skoraj sredi mesta, a vseeno dokaj na samem, kjer dejavnost ne moti nikogar.

Učna športna ferata bi sledila svojemu namenu. Zajemala bi vse detajle, ki jih najdemo tudi pri težjih feratah v gorskem svetu. Vendar bi še veliko bolj kot ostale sledila nujni pripravi, varnosti, učnim procesom in analizi opravljene ture.

Predlagatelji pobude, člani društva, verjamejo, da je tak projekt v dobro vseh prebivalcev Domžal in da z njim še dodatno potrjujemo zavezanost Domžal športu. S projektom lahko tudi dosežemo določeno usmerjenost razpršenosti turizma v bližini Kamniške Bistrice in dodatno prispevamo k ohranjanju okolja in samega Šumberka.

Južni, zdaj zaraščeni del stene pod Šumberkom je idealna lokacija za postavitev učnega poligona zavarovane plezalne poti (ferate) z več vidikov:

  • poligon bi bil umeščen tik poleg že obstoječega in stalno obiskovanega plezališča »Knezove skale«;
  • potreba po obstoju tovrstne infrastrukture, ki je v širši okolici tovrstnih skoraj da ni;
  • enostaven dostop, bližina prometne infrastrukture in parkirišč;
  • možnost izvedbe različnih gorniških usposabljanj. Tudi v navezavi z Zavodom za šport in rekreacijo Domžale (bližina sejne sobe) in lokalnimi ponudniki gostinskih storitev (malice, kosila, catering, …);
  • območje je že zdaj v določeni meri relativno degradirano. Gradnja in delovanje tovrstnega objekta ne bi predstavljalo večjih groženj naravnemu okolju in prostoživečim živalim;
  • dodatna atraktivna športna infrastruktura, ki bi dodatno približala gorništvo občanom Domžal in širšega območja.

V letu 2023 sta bili na območju Šumberka in z improviziranim začasnim objektom izvedeni dve usposabljanji Planinske zveze Slovenije. Prvo za vodnike Planinske zveze Slovenije, drugo za Inštruktorje planinske vzgoje. Enostaven dostop, bližina sejne sobe in možnost dostave hrane so pretehtale pri izbiri lokacije. Z zgrajenim učnim poligonom zavarovane plezalne poti, bi lahko tovrstna usposabljanja, predvsem pa usposabljanja planinskih društev, potekala prav v Domžalah, pod Šumberkom. Še večji potencial pa ima objekt kot poligon, na katerem lahko posamezniki mojstrijo svoje znanje.

Glede na zapisano, da bi učni poligon zavarovane plezalne poti koristil tako občanom kot širši slovenski planinski skupnosti je bil podan predlog, da se sredstva iz sklada participativnega proračuna Občine Domžale dodelijo gradnji omenjenega objekta učnega poligona.

V kolikor podpirate idejo, lahko za idejo prispevate svoj glas. Za projektne predloge lahko glasujete vse občanke in občani Občine Domžale, starejši od 16 let.

Več o ostalih predlogih in o načinih glasovanja je navedeno na  spletni strani Občine Domžale, kjer poteka glasovanje za participativni proračun 2024 – 2025.

Glasovanje poteka od petka, 15. marca 2024, do nedelje, 7. aprila 2024.

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja