Skoči na vsebino

Obiskali smo rimske obrambne zidove

17. februarja 2024, se nas je 32 udeležencev zbralo na parkirišču pri Športnem parku v Domžalah. Avtobus s šoferjem Igorjem je bil točen in kmalu smo izstopili na odcepu  za Zaplano. Zložno smo se vzpenjali ob ostankih Rimskega zapornega zidu, ki je najdaljši rimski spomenik v Sloveniji in del obrambnih zidov s stražnimi stolpi, ki so potekali od Soče do Reke. Med nami je bilo tudi pet otrok, ki so z radovednostjo občudovali lesene figure ob poti. Vrnili smo se po isti poti, nato pa odpeljali mimo Kalc in se ustavili pri poznorimski trdnjavi Lanišče.

Po gozdnih poteh smo dosegli razgledišče s pogledom na Logatec in proti Planinskemu polju in nadaljevali do poraščenega vrha Srnjak (919 m). Vrnili smo se do avtobusa in se po cesti proti Colu odpeljali do rimske utrdbe Ad Pirum (Hrušica). Z našim pričakovanjem, da bomo v Gostilni pri Stari pošti dobili okrepčilo in pijačo ni bilo nič, saj je bila zaprta. Tako je tudi ogled muzeja odpadel. Naredili pa smo kratek obhod okoli zidov, si prebrali in ogledali risbe na panojih in se nato odpeljali do Kalc na zasluženo kavo in  pijačo.

Na pohodu smo se seznanili z obsežnostjo obrambnih zapornih zidov v Sloveniji, kar nam daje ideje za nadaljnje obiske še ostalih lokacij. Opravili smo okoli 850 m višinske razlike in kar nekaj ur hoje. Bili smo raznolika skupina  od otrok do starejših, zato smo se večkrat ustavili in poklepetali.

V Domžale smo se vrnili okoli pete ure in nekateri smo odhiteli še na ogled gorniških filmov.

zapisal: Milan Jazbec, vodnik PZS

foto: Ivan Leskovšek

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja