Skoči na vsebino

Vabilo | Izlet po poteh Rimskega zidu

V soboto, 17. februarja 2024, gremo na planinsko – zgodovinsko obarvan izlet. Ogledali si bomo dele najdaljšega rimskega spomenika pri nas in sicer ostanke Rimskega zapornega zidu (Claustra Alpium Iuliarum), ki so ga Rimljani zgradili pred vdori barbarskih ljudstev z vzhoda.

Izlet bo razdeljen na posamezne odseke, ki so med seboj lokacijsko oddaljeni. Do posameznih izhodišč se bomo prepeljali z avtobusom.

Zaporni zid pri Zaplani (med Vrhniko in Logatcem) imenovan tudi Ajdovski zid je opremljen s tematskimi tablami in lesenimi kipi vojakov. Dolžina poti je 2 km z višinsko razliko 260 m. Pohod bo trajal približno dve uri, vzpon in sestop potekata po isti trasi.

Od tu se bomo prepeljali skozi Logatec in Kalce po trasi stare rimske ceste proti Colu. Ustavili se bomo pri rimski trdnjavi Lanišče, oddaljeni nekaj 100 m s ceste in si jo ogledali. Nadaljevali bomo proti razgledišču in vrhu Srnjak in sledili obrambni liniji zgrajeni med obema velikima vojnama. Višinska razlika je okoli 300 m. Vrnili se bomo po isti poti.

Odpeljali se bomo še do Hrušice (ad Pirum), kjer nas čaka približno 4 km dolga arheološka pot ob ostankih obrambnega zidu v trajanju okoli 2 uri. V gostišču pri Stari pošti bomo kaj več izvedeli o tem prehodu proti Vipavski dolini in Ogleju. Če bo gostišče odprto, bo možnost tudi za okrepčilo.

Izlet je nezahteven (lahek) in primeren za starejše in otroke. Potrebna je pazljivost pri hoji po kraškem svetu.
Skupni čas: vzpon 3,5 do 4 ure, sestop 3 ure.
Oprema: dobri planinski čevlji, pohodne palice, nahrbtnik s toplimi rezervnimi oblačili, kapa, rokavice, v primeru snega pa male derezice.
Hrana in pijača: iz nahrbtnika, predvsem dovolj tekočine in lahke kalorične hrane.
Dokumenti in ostala oprema: osebni dokument, zemljevid, mobitel, foto aparat… po želji.

Zbor: ob 8.00 uri na Kopališki cesti, na parkirišču v športnem parku Domžale.

Prevoz: Z avtobusom, če bo prijavljenih dovolj udeležencev. Če bo premalo prijav za avtobus, bo izlet izveden z osebnimi avtomobili.
Cena prevoza: prispevek 15 EUR za člana s plačano članarino, 20 EUR za ostale, za otroke (P+O) v spremstvu odraslih prispevka ni. Število udeležencev: do 20

Prijave za izlet so obvezne do 15. februarja 2024, oziroma do zasedbe prostih mest na tel: 031 621 366 ali mail:  badger.milan55@gmail.com

V primeru slabe vremenske napovedi izlet odpade, o čemer boste pravočasno obveščeni.

Izlet bo vodil vodnik PZS: Milan Jazbec

Lepo vabljeni!

Poskus digitalne rekonstrukcije trdnjave Ad Pirum (poskus rekonstrukcije: P. Kos, Narodni muzej Slovenije; grafika: I. Dolinar)
Poskus digitalne rekonstrukcije Ajdovskega zidu nad Vrhniko (poskus rekonstrukcije: P. Kos, Narodni muzej Slovenije; grafika: I. Dolinar)
Vir: https://claustra.org/

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja