Skoči na vsebino

Pohod po grebenu Slavnika

V nedeljo, 14. januarja 2024, po krožni poti na Slavnik.

Zbirno mesto: parkirišče pri športnem parku Domžale na Kopališki ulici, ob 06.15, odhod ob 06.30!

Opis poti do izhodišča: Iz Domžal se odpeljemo po AC LJ-KP in jo zapustimo v Kozini, kjer nadaljujemo po stari cesti v smeri Kopra. Po prevoženih 3,2 km od bencinske črpalke v Kozini, pod AC nadvozom skrenemo levo proti vasici Prešnica in se ustavimo na parkirišču Sadjarstva Pečar, Prešnica 71, 6240 Kozina, kjer zapustimo avtobus. Vsi ki se boste pripeljali z lastnim prevozom pa morate pustiti svoje vozilo na organiziranem parkirišču na koncu vasi, ki je oddaljeno 1,2 km od začetka vasi.

Dolžina poti: cca 17 km
Čas Vzpona: cca 04:00 ure zmerne hoje
Čas Spusta: cca 03:00 ure
Skupaj: cca 08:00 ure (s postanki in malico)
Višinska razlika: 550 m
Skupaj komplet pridobljena višina: cca 850 m
Obvezna varovalna oprema:. Ni potrebna, DOBRA VOLJA!
Zimska oprema: pohodniške derezice v primeru novozapadlega snega
Neobvezna oprema: Fotoaparat, dnevniki in knjižice za zbiranje žigov, zemljevid, kompas

Planinska oprema: naglavna svetilka z rezervno baterijo, dobri, uhojeni visoki planinski čevlji, nahrbtnik, pohodne palice kdor jih uporablja, rezervna in topla zimska oblačila, rokavice in anorak za slučaj dežja ali snega, vreča za umazana oblačila in vreča za SMETI KATERE ODNESEMO S SEBOJ V DOLINO, telefon z napolnjeno baterijo, sončna krema in očala.

Hrana in pijača: iz nahrbtnika, visoko kalorične tablice, čokolada ali sadje, tekočine 1,5 l., topel obrok je možen v Tumovi koči na Slavniku, kjer je tudi žig za SPP.

TEŽAVNOST in ZAHTEVNOST ture:
Kategorija poti: Nezahtevna označena in neoznačena pot
Kondicijska zahtevnost: Nezahtevna
Zahtevnost po dolžini poti: Nezahtevna
Potrebni in priporočeni dokumenti: Planinska izkaznica z nalepko plačane članarine ali osebni dokument.

Način prevoza: V primeru dovolj prijavljenih udeležencev bo organiziran avtobusni prevoz. Zaradi organizacije avtobusnega prevoza naprošam, da se prijavite le, če se boste zagotovo udeležili izleta. Cena prevoza: Prispevek udeležencev za prevoz je 15 eur za člane s planinsko izkaznico PZS, 20 eur za ostale, za otroke (P+O) v spremstvu odraslih, prispevka ni.

PRIJAVE NA TURO SO OBVEZNE do četrtka 11. januarja 2024! 
Udeležba samo s prijavo do zasedbe prostih mest! Prijava udeležbe zaradi logistike s SMS na tel. št. 041 816 504 ali mail:  m.skulj@gmail.com. Naprošam, da navedete tudi kontaktno telefonsko številko in podatek ali ste član katerega PD.

Prostovoljni vodnik PZS: Matjaž Škulj

Več o turi:
Vzpon:  
Iz vasi Prešnica se odpravimo pod železniškimi tiri v breg do lovskega doma LD Videž  Kozina pod Glavico, ki je neizrazit in nerazgledni vrh, vendar je z dvorišča doma izjemne pogled na Slovensko Istro in Tržaški zaliv. Nadaljujemo po gozdni cesti do odcepa in se povzpnemo na 737 visok vrh z zanimivim imenom Mišja Šoga (Hrpeljska gora). Pot nas vodi naprej na zelo lepo pašno planino Jegno, kjer z nje pričnemo nekoliko strmejši vzpon na sedlo pod Grmado, na katero se po želji tudi povzpnemo, saj je z nje razgled prav fantastičen. Nadaljujemo do vrha Slavnika in se spustimo v dom na okrepčilo ter naredimo daljšo pavzo.

Spust:
Slavnika se spustimo nazaj mimo Grmade na vzhodno stran grebena preko razglednika in Kali Rebr nazaj v dolino na začetek vasi. Sprehodimo se še skozi izjemno lepo in zanimivo vasico, ter si na koncu nakupimo še tekoče dobrote pri sadjarstvu Pečar, kot so naravni bistri ali nefiltriran sok v steklenicah ali tetrapaku, kis in jabolčna vina Malner cider, ter zaključimo naš krog po grebenu Slavnika, ter se odpravimo domov. Foto album ogledne ture

Glede na zmožnosti, želje in po dogovoru se lahko potek ture prilagaja ali spreminja.

V PRIMERU SLABE VREMENSKE NAPOVEDI TURA ODPADE! (o čemer vas pravočasno obvestimo)

OPOZORILO: Za udeležbo na turi vsak udeleženec na podlagi podatkov razpisa potrjuje, da fizično, zdravstveno in tehnično izpolnjuje pogoje za uspešen potek in zaključek ture, da bo upošteval plan ture, častni planinski kodeks PZS, da s svojim ravnanjem ne bo povzročal nevarnosti sebi, udeležencem ture in da bo uporabljal varovalno opremo na mestih kjer obstaja nevarnost padca, padajočega kamenja, zdrsa in ostalih nevarnosti v planinah, ter kjer je zato predvidena in priporočena ali jo zahteva vodnik! V kolikor ima udeleženec zdravstvene ali kakšne druge težave, ki bi lahko vplivale na potek ture, mora pred turo o tem obvestiti vodjo ture. Prav tako ni zaželeno oddaljevanje od skupine brez vednosti vodnika ali ostalih udeležencev ture in dogovora. Glede situacije na terenu ali vremenskih sprememb se lahko spremeni tudi potek ture.

V PRIMERU KAKRŠNIH KOLI TEŽAV ALI NESREČE UPORABITI KLIC NA ŠTEVILKO 112 ZA POMOČ GRS:

Varen korak in planinski pozdrav!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja