Skoči na vsebino

Osvojili smo sončno Čreto

V soboto, 25. novembra je potekal mladinski izlet PD Domžale na Čreto. Obetal se je dober dan, kljub megleno-oblačnemu jutru ob čakanju na avtobus. Pogosto je vzhodno od Trojan vremenska slika povsem druga in tudi tokrat je bilo.

Skupno 28 otrok in 4 vodniki/mentorji smo se na pot podali iz središča Vranskega. Že od vznožja so se nam kazala južna gozdnato-skalnata pobočja Črete. Prvi postanek z kratko malico, ker nekateri niso uspeli doma pojesti zajtrka, smo naredili na manjši uravnavi nad Vranskim. Kljub temperaturam blizu ničle, nas je grelo prijetno sonce. Sledil je vzpon po večinoma gozdnatim delom. Ker je listje že odpadlo, smo imeli skozi krošnje pogosto pogled na sijoči poligon Centra AMZS na Vranskem. Na enem od postankov nas je celo presenetilo nekaj malih snežink! Kratek postanek smo naredili tudi pri zapuščeni hiši malo pod vrhom. Zanimiv je bil predvsem hišni vodnjak, ki smo ga tudi stestirali in povlekli nekaj vode in njega.

Na Čreti smo šli kar mimo koče vse do grebena, kje stoji cerkev sv. Matere Božje in od koder se delno pogled odpre na Savinjski stran proti Goltem, Uršlji gori in Raduhi. Pri spustu nazaj do doma se je naša kača zelo raztegnila, saj so bili nekateri motivirani čim prej priti, drugi pa so po strmem klancu šlo svoj normalen tempo.
Dom na Čreti nam je ponudil toplo zavetje, čeprav nekaj najbolj vztrajnih so malico pojedli kar na pred koče, kjer jih je grelo novembrsko sonce. V domu pa smo imeli posebno pogostitev, saj so imeli na voljo tudi palačinke, ki jih je kar nekaj otrok slastno pojedlo. No, tudi gobova juha je bila odlična.

Povratek v dolino je potekal bistveno hitreje kot vzpon. Zato smo imeli še čas malo nad Vranskim naredili kratek počitek z občudovanjem drevesa, obdanega z bršljanom in se šli bans. Veselih obrazov smo se za konec izleta zapeljali na domačo stran Trojan.

Dušan Prašnikar

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja