Skoči na vsebino

Vabimo po brezpotnem grebenu Čemšeniške planine, 1.204 m

Datum: v nedeljo, 5. novembra 2023

Zbirno mesto: parkirišče v športnem parku Domžale na Kopališki ulici, ob 07:15, odhod ob 07:30!  Izhodišče bodo Ovčje jame pri Šentgotardu N46 11 21.3 E14 55 21.4 ob 08:00 uri.

Opis poti do izhodišča: Iz Domžal se peljemo po AC skozi Trojanske predore in na izvozu Trojane skrenemo iz AC, ter se usmerimo proti Izlakam do križišča magistralke Trojane – Izlake, kjer zavijemo desno in se povzpnemo do vasice V Zideh. Tu zavijemo desno do Šentgotarda, ki ga prečimo v smeri Jelenka, a nadaljujemo le nekaj 100 m naprej od križišča za Prvine, do Ovčjih jam, kjer pustimo naša vozila.

Vzpon: Pohod pričnemo pri Ovčjih jamah, dober kilometer od Šentgotarda pri manjšem parkirnem prostoru. Pot nas že takoj usmeri v breg, nad katerim se ponovno priključimo na cesto za Prvine. Po njej nadaljujemo do Lovskega doma LD Čemšenik. Pri domu skrenemo na brezpotje in se povzpnemo na greben, ter na prvi vrh v grebenu, 909 m visoko Plešo. Po lovski stezici in brezpotju nadaljujemo preko vasice Alekš do Prvin in Centra šolskih in obšolskih dejavnosti. Za domom skrenemo ponovno na brezpotje grebena in se povzpnemo do 993m visokega razgledišča Jelenov Rog. Nadaljujemo po istoimenskem grebenu do doma na Čemšeniški planini, kjer si bomo oddahnili in pomalicali. Če bo dom odprt si lahko privoščimo tudi toplo malico ali posladek. Nadaljujemo na severni del grebena in prečimo preko Ržiškega, Tolstega Vrha in preko Grmade do našega najvišjega vrha v grebenu Čemšeniške planine – Črni vrh 1.204 m , kjer sta tudi vpisna knjiga in žig.

Spust: Spustimo pa se po severnem pobočju strmo navzdol na prelaz Presedlje, 742 m, stisnjen med Čemšeniško planino in 959 m visoko Kozico ter Šmarnim grebenom. Od tu se skoraj po ravnini vračamo po gozdni cesti nazaj do izhodišča.

Glede na zmožnosti, želje in po dogovoru se lahko potek ture prilagaja ali spreminja.

Dolžina poti: cca 13,5 km
Čas vzpona: cca 03:30 ur zmerne hoje
Čas spusta: cca 02:30 ur
Skupaj: cca 7 ur (s postanki in malico)
Višinska razlika: 581 m
Skupaj pridobljena višina: 890 m
Obvezna varovalna oprema: Ni potrebna, DOBRA VOLJA!
Zimska oprema: ni potrebna (v primeru manjše količine snega-male derezice)
Planinska oprema:  uhojeni VISOKI planinski čevlji z DOBRIM NEDRSEČIM podplatom, nahrbtnik, pohodne palice kdor jih uporablja, rezervna in topla oblačila, rokavice in anorak za slučaj dežja, vreča za umazana oblačila in vreča za SMETI, KATERE ODNESEMO S SEBOJ V DOLINO, telefon z napolnjeno baterijo, sončna krema in očala.
Hrana in pijača iz nahrbtnika, visoko kalorične tablice, čokolada ali sadje, tekočine 1,5 l., topel obrok po želji v domu dr. Franca Goloba na Čemšeniški planini, če bo odprt.
Neobvezna oprema: Fotoaparat, dnevniki in knjižice za zbiranje žigov, zemljevid, kompas.

TEŽAVNOST in ZAHTEVNOST ture:
Kategorija poti: Nezahtevna označena in neoznačena pot.
Kondicijska zahtevnost: Kondicijsko nezahtevna.
Tehnična zahtevnost: Tehnično nezahtevna.
Potrebni in priporočeni dokumenti: osebni dokument, kartico zdravstvenega zavarovanja.
Način prevoza: Z lastnim prevozom. Naprošam da se prijavite le če ste sigurni, da se boste udeležili izleta. PRIJAVE NA TURO SO OBVEZNE! Način prevoza: z osebnimi vozili
Cena prevoza: Strošek prevoza si udeleženci porazdelijo med seboj po dogovoru z voznikom.
Rok za prijave: petek 03.11.2023
Udeležba samo s predhodno prijavo na SMS – 041/816 504 ali na mail m.skulj@gmail.com.
Pohod bo vodil: Matjaž Škulj, vodnik PZS

Album z ogledne ture

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja