Skoči na vsebino

Obisk sečoveljskih solin in strunjanskega klifa

V jeseni je čas za naše skupno druženje članov planinskih društev Kamniško-Bistriškega območja. 14. oktobra 2023 smo obiskali kar dva krajinska parka, oba povezuje zgodba mediteranskega sonca in pridelave soli.

Najprej smo obiskali center za obiskovalce v Krajinski parku Strunjan, spoznali veliko novega o pinijah, ki so del čudovitega strunjanskega drevoreda, pomahali pticam v morski laguni – stjuži in se podali mimo križa nad prepadne stene strunjanskega klifa, sestopili v mesečev zaliv in si ogledali flišne stene tudi od blizu. Tu so nekateri izkoristil sončen in topel dan tudi za skok v morje.

Po malici in ogledu strunjanske cerkve smo se prepeljali do vhoda v Krajinski park Sečoveljske soline ob reki Dragonji, ki je v tem času res polna rib. Obiskali smo Muzej solinarstva na Fontaniggeah ob kanalu Giassi. Veseli smo bili obširne razlage o solinarskih družinah in življenju na solinah. Postopek pridobivanja soli je že od nekdaj zahtevalo trdo delo in primerno vreme, ki je narekovalo količino požete soli.

Tretji priobalni ogled pa je bil namenjen Vrtu kaktusov. Raznolikost, poreklo in druge zanimivosti teh rastlin nam je predstavila gospa Magda, ki že več desetletij vsakodnevno neguje in skrbi za več kot 1.600 raznovrstnih kaktusov in sukulent.

Čas pred odhodom domov smo izkoristili za prosti potep po Portorožu. Tako smo se lahko do večernega mraka na svoj način poslovili od sonca in morja, kajti že naslednji dan se je zgodil vremenski obrat in je hladna jesen že močno potrkala na vrata.

Izlet je omogočila Planinska zveza Slovenije za člane Planinskih društev Kamniško-Bistriškega območja: PD Bajtar, PD Blagovica, PD Domžale, GRS Kamnik, PD Janez Trdina Mengeš, PD Kamnik, PD Komenda, PD Moravče in PD Onger Trzin.

Organizacijo in vodenje izleta sem prevzela Helena Kermauner, planinska vodnica PD Domžale

Fotografije prispevajo člani pohoda in so zbrane v ALBUMU.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja