Skoči na vsebino

Pogumno po kanjonu Vrženica

Po dolgem deževnem in hladnem obdobju je končno posijalo sonce. Tako smo 21. maja 2023 pričeli poletje s pohodom, kjer smo se odpravili vse do morja, natančneje do Baške na otoku Krku.
 
35 pohodnikov se je pravočasno prijavilo na zahteven pohod po kanjonu Vrženice. Žal vseh ostalih, ki so klicali kasneje, nismo mogli sprejeti, zato že letos načrtujemo ponovitev pohoda tudi naslednje leto. 
 
Malo pred šesto zjutraj smo bili vsi zbrani in smo se z avtobusom odpeljali do izhodišča. Vožnja je bila dolga, med potjo po otoku Krku pa smo videvali kamnite skulpture, ki ponazarjajo črke hrvaške glagolice. Malo pred deseto smo pričeli naš pohod in kmalu nam je postalo vroče. Vroče in sončno je bilo nato ves dan. Nekateri so se ob postankih tudi kopali, tudi razmeroma mrzla voda jih ni ustavila. 
 
Naša pot se je pričela ob romantičnih zalivih, ki pa niso povsem samevali. Nekaj kopalcev ter zelo veliko pohodnikov se nas je zvrstilo po poti ob res prekrasnih plažah. Poleg naše skupine se je na pot opravila tudi ena italijansko in druga hrvaško govoreča skupina. 
 
Kaj kmalu smo se vsi znašli v kanjonu Vrženica. Kanjon je na posameznih mestih dokaj ozek, zato smo napredovali v skupnem tempu. Z vzajemno pomočjo in sodelovanjem smo premagali kar nekaj kamnitih skokov in tukaj se je pokazala prednost hoje v skupini. Ob izhodu iz kanjona se je bilo potrebno povzpeti še na nasprotni breg, vse do razgledišča na Velo luko, kjer je bil naš prvotno določen cilj. 
 
Daleč pod nami je bila prekrasna plaža, ki nas je vabila, vendar smo se zavedali, da je potrebno za povratek ponovno premagati vse višinske metre. Zato smo se razdelili v dve skupini. Prva, ki se je odločila nadaljevati do morja in druga, ki se je obrnila in šla podrobneje raziskovati mrgare, okrogle kamnite ograde za ovce, posebnih oblik in namembnosti, značilnih samo za pastirje v okolici Baške. 
 
Z enourno razliko smo nato vsi prišli do Baške, kjer je bil končno čas za sladek postanek. Vsi so imeli nekaj prostega časa za posedanje ob morju, v Domžale smo se vrnili malo pred 23 uro. Malce zaspani, utrujeni, pa vendar zadovoljni. 
 
Vodila sva Helena in Matjaž s pomočniki Ivom, Aleksandrom, Andrejem in Alešem.
 
še mnogo, mnogo več fotografij pa je v skupnem ALBUMU.
 
 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja