Skoči na vsebino

V »Peklu« nam je bilo prav fletno

Družinski izlet je na deževni dan je uspel! Skupaj 21 udeležencev, ki se nas ni ustrašilo deževne napovedi, nas je preživelo prijetno dopoldne v Krajinskem parku Ponikovski kras. In za nameček dežja niti ni bilo veliko, po poti je sicer rahlo deževalo, po ogledu jame pa je peklenšček ocenil, da smo bili v jami radovedni in navdušeni, tako da smo izlet zaključili brez dežnih kapelj.

Prvi del izleta je potekal po Gozdni in geološki učni poti. Za cca 2 km gozdne poti z 120 m vzpona smo potrebovali 1h15min. Pot je sicer možno prehoditi v manj kot pol ure. A na skupno desetih postajah smo se pogovorili o najrazličnejših značilnostih gozda in tamkajšnjega kraškega okolja. Vodnik Matjaž je poskrbel, da na je tudi na začelju naše kolone potekalo vse v redu. No, glede na kratko pot tudi ni bilo težav s hojo ali utrujenostjo.

Ne glede na vse zanimivosti na poti pa je bilo glavno pričakovanje mlajših udeležencev jama. Peklenšček pri vhodu nas je vabil, da nas sprejme v svoje podzemlje. No, dejansko nas je po jami odvodil prijazen vodnik, ki nam je predstavil zanimivosti jame in po vrhu dodal še kako zabavno prigodo in zgodbo. V prvem, spodnjem delu poti smo hodili ob potoku Ponikvica (ko pa zapusti peklensko ozračje, teče kot Peklenščica).

Zaradi dežja smo imeli v jami plus in minus. Pa ne v temperaturi. Plus je bil, da smo vmes doživeli pravo prho, dokaz, da skozi apnenec voda naredi svoje poti. Minus pa, da smo zaradi močnega toka marsikje slabše slišali vodnika. Kljub temu, da nismo odnesli vse znanost jame, pa je bilo doživetje vrhunsko. Ravno prav dolga jama ponuja celo paleto jamskih značilnosti, od stalaktitov, stalagmitov, celo stalagmata (kapniškega stebra), špagetov, zaves, orgel, ponvic in ostalih najrazličnejših sigastih podob.

Zadovoljni nad dobro izkoriščenim nedeljskim dopoldnevom smo se odpeljali vsak proti svojemu kosilu. 

Slike v ALBUMU.

Dušan Prašnikar, vodja izleta

1 komentar na “V »Peklu« nam je bilo prav fletno”

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja