Skoči na vsebino

Ograja na Homškem hribu

Dve leti nazaj smo markacisti Planinskega društva Domžale uredili pot s parkirišča pod Sv. Marijo na Homškem hribu navzdol proti Piklu oz. Kamniški Bistrici. Teren je bil takrat strm, večkrat blaten kot ne, zlizan in večinoma zelo težko neprehoden. Stopnice, ki smo jih naredili, so težavo blatnega spusta lepo rešile. Kmalu zatem se je ta odsek planinske poti uporabil tudi za Homško učno pot in nazadnje tudi za pravljični Vilinski Homec.

Poti tako vedno večkrat uporabljajo starejši in otroci, stopnice so rešile blato, strmine same pa seveda ne morejo. Zato se je kmalu porodila ideja o ograji, ki bi omilila napore pri premagovanju stopnic.

Markacisti imamo v zadnjih letih (ne)srečo z vremenom – snega v dolini hitro zmanjka in tako za nas tudi zimski meseci vedno bolj postajajo delovni meseci. A tako se delo vsaj lepo porazdeli po vsem letu, kar nam je celo bolj všeč kot nekoč, ko smo morali vse narediti v poletnih mesecih.

Ker smo imeli les še od lanskega leta na zalogi, je lahko ograja iz ideje hitro prešla v realnost. Večina dela je bilo sicer potrebnega za pripravo samega lesa, saj smo ves les skrbno izbrali in še skrbneje obdelali. Za samo postavitev pa smo nato z dovolj pridnimi rokami porabili le vikend dela.

Markacisti smo zavezani naravi in se ji vedno prilagajamo, največkrat skušamo uporabiti vse tisto, kar nam nudi sama. Tako je ograja v celoti zelo dober in nazoren prikaz trajnostno naravnanega objekta, ki se brez težav vklopi v naravo. Vsi uporabljeni materiali so skrbno izbrani, tehnika izvedbe pa zagotavlja dolgoletni rok uporabe. Macesen, ki je rasel visoko v hribih ter žgana robinija sta zagotovilo za to.

Ograja bo kmalu posivela in bo postala enake barve kot so že stopnice. S tem se bo objekt v celoti tudi vizualno povezal in se popolnoma zlil z naravo.

Markacisti Planinskega društva Domžale smo prepričani, da bo objekt dolgo služil svojemu namenu z res minimalnim vzdrževanjem ter da bo v pomoč in veselje vsem pohodnikom, sprehajalcem in naključnim obiskovalcem.

Aleš Kermauner, načelnik markacijskega odseka

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja