Skoči na vsebino

Tolsti vrh, Celjska Grmada in Srebotnik

Datum pohoda: 19. marec 2023
Tudi tokrat smo organizirali skupno turo PD Domžale in PD Vitanje, tokrat po dokaj domačem okolišu PD Vitanja, hišnih vrhovih Celja. Domžalčani smo se iz Domžal odpravili po AC LJ-CE preko Trojan do izvoza Celje center in preko Celja nadaljevali v smeri Laškega ter na koncu Celja le nekaj metrov naprej od sotočja Savinje in Voglajne skrenili levo čez most, ter desno v smeri vasice Zagrad, ter skozi njo do lepo urejenega parkirišča Hudičev graben pri ribogojnici.

Ker sva z Robijem to turo načrtovala po zelo razgibanem terenu, ki vključuje tudi gibanje po zahtevni zavarovani poti soteske potoka Ločnica, imenovani Hudičev graben, je obvezni del današnje opreme vključeval tudi varnostni pas, samovarovalni komplet in čelado.

S parkirišča se takoj poženemo v sotesko, kjer si kaj kmalu oprtamo varovalno opremo in po nekaj kratkih napotkih pod budnim očesom vodnikov odpravimo ob potoku navzgor. Zahteven del je sorazmerno kratek, a ga ni za podcenjevati, saj strmi bregovi soteske poskrbijo za proženje večjih in manjših kamnov, odsotnost sonca in veliko vlage pa za spolzko podlago skal, klinov in skob. Vsekakor smo prečenje vzeli z vso resnostjo in previdnostjo ter ga tako prečili brez težav z obilico uživanja in veselja.

Po izstopu iz soteske opremo pospravimo v nahrbtnike in že hitimo proti našem današnjem najvišjem vrhu 834 m visokem Tolstem vrhu, katerega prav na vrhu krasi tudi globoko brezno. Sledi spust po smučišču, s katerega je izjemen razgled na pogorja (Pohorje, Uršlja gora, Peca, Raduha, KSA, Menina in vse do Trojan) od SV preko severa, SZ do zahoda.

Sprehodimo se mimo Celjske koče in nadaljujemo na 718 m visoko Celjsko Grmado, na kateri stoji kovinski križ in zvonec. Tu se nam odpre pogled na Celjski stari pisker (grad) in Celje z okolico. Sledi povratek do Pečovniške koče, kjer si privoščimo dobro malico. Nadaljujemo del po gozdni cesti in del po dokaj strmem kratkem brezpotju do podnožja markantnega 700 m visokega Srebotnika.

Tu se razdelimo v dve skupini. Skupina bolj veščih se na vrh povzpne po zahtevni poti, ostali pa bolj položni. Srebotnik je vrh, ki je izjemno razgleden na vse strani, še posebej pa je lepo vidna vsa naša današnja prehojena pot. Sestop se vrši po drugi strani hriba mimo Marijine kapelice in nad strugo potoka Bojanski graben v dolino in vasico Zagrad, kjer na parkirišču strnemo vtise , veselje in užitke današnjega pohoda.

Z Robijem sva bila vesela, da sva na zaključku ture lahko videla polno nasmejanih in veselih obrazov, katerim je bil ta pohod v užitek in veselje. Tako tudi zaključimo naše današnje potepanje.

Matjaž Škulj

 več v ALBUMu

foto: udeleženci ture

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja