Skoči na vsebino

Z obiska pri Planinskem društvu Domžale (v januarju 1966)

zapisi iz arhiva…

Torek zvečer … slaščičarna »Bistrica« ali po domače pri »Lenčku« … okrog 20. ure … zopet se zbirajo planinci … redna seja UO PD Domžale.

V našem listu še nismo pisali o delu tega društva, zato prisluhnimo,  kaj bodo povedali planinci iz Domžal.

Dnevni red: pregled sklepov, delo odseka, gospodarstvo … in že smo sredi burne razprave.

Društvo, ustanovljeno 1949 vključuje danes preko 700 članov, mladincev in pionirjev. Vodi ga 21-članski UO.

  1. Zakaj imate tako številen UO?

Upravljamo in oskrbujemo Dom PD Domžale na Veliki planini in tovorno žičnico Črna – mala planina. V gradnji pa imamo predelavo starega gospodarskega poslopja v depandanso planinskega doma. S predavanji v besedi in sliki, z izleti in drugimi akcijami skušamo pridobiti čimveč novih prijateljev narave in gorske narave posebej, ter jih navdušiti za to najpristopnejšo obliko telesne vzgoje, rekreacije in oddiha, kar vse je dostopno vsem našim ljudem.

  1. Vaši uspehi?

Brez dotacij zgrajen Dom na Veliki planini in tovorna žičnica. Nadalje vzorno urejene poti na našem markacijskem področju, organizirana služba varstva prirode in ne nazadnje že tradicionalna predavanja z barvnimi diapozitivi.

  1. Pa težave?

Vedno manj novih idealistov, nekonkurenčnost planinstva v primerjavi z motorizacijo in odtod težave mladinskega odseka, pa gospodarske skrbi in seveda splošen problem dobrih oskrbnikov planinskih postojank.

  1. Kako pa čutite reformo?

Pričakujemo spremembe v zvezi s poslovanjem planinskih postojank v smeri vključevanja planinstva kot gospodarske veje v turizem. Kar pa zadeva samo administracijo in delovanje naših odsekov, poslujemo po načelih reforme že od ustanovitve, tako, da smo o morebitnih dotacijah samo govorili , morda preveč, morda premalo, kdo bi vedel. Dobili jih nismo!

  1. Kakšni so načrti?

Nadaljevati uspešno delo propagandnega in markacijskega odseka ter odseka za varstvo prirode, poživiti delo z mladino po šolah, na področju gospodarskega odseka pa odvisno od sredstev nadaljevati začeto prezidavo na planini. Kaj več pa najlažje in najhitreje lahko povedo posamezni načelniki odsekov. To pa kdaj drugič… na dnevnem redu je delo gospodarskega odseka … Pa brez zamere, da kar nadaljujemo z delom!

Domžale, Občinski poročevalec, 15. januar 1966

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja