Skoči na vsebino

Potovanje z vlakom je prijetno

Poročilo za izlet – pohod: Krško – Grmada – Brestanica

11. marca 2023, nekaj po 6.00 uri smo se na sobotno jutro zbrali na železniški postaji v Domžalah (14 udeležencev), v Ljubljani pa sta se nam pridružili še dve udeleženki, ena od njiju je bilo mlado dekle iz Ukrajine, ki že pol leta živi v Sloveniji.

Skupno število pohodnikov je bilo torej 16. V sobotah je vozni red vlakov precej okrnjen, nam pa je bil kljub temu naklonjen. Za presedanje z vlaka v smer Krško smo imeli na razpolago le nekaj minut. Udeleženci so si bili enotnega mnenja glede uporabe vlaka za prevoz – potovanje z vlakom je prijetno, iz »prvega nadstropja« se nam je vso pot ponujal odličen razgled skozi panoramsko okno, in poceni, saj je večina udeležencev lahko uporabila kartico za brezplačen prevoz. Tega dne so vse železniške povezave delovale točno, pa tudi rdeče upokojenske karte, ki smo jih imeli večina.

S postaje v Krškem smo se pričeli vzpenjati proti vinorodnemu področju Sremič in po slabih dveh urah prišli do planinskega doma. Od tu je bil lep pogled na dolino Save, Gorjancem in Krškemu gričevju.  Po krajšem počitku pa smo nadaljevali po »Poti trapistov« do cerkvice Sv. Mohorja in se po strmi in dokaj blatni poti spustili v Brestanico in s pogledom zajeli plinsko elektrarno in vstopili v zanimivo romarsko cerkev.

Udeleženka ga. Rus nam je še razkazala Brestanico in predstavila najatraktivnejše znamenitosti, ker pa nas je priganjal čas, si vseh nismo utegnili ogledati. Ob 13.23 smo vstopili na vlak proti Ljubljani in nekaj po 16.00 uri prispeli v Domžale.

Za vse pohodnike, tudi najmlajšega 9-letnega Miho, je bil izlet v vinorodne kraje z lepimi razgledi prijetna izkušnja za prve pomladne dni. Naklonjeno nam je bilo tudi vreme.

Lili Jazbec, Milan Jazbec

več fotografij v Albumu

foto udeleženci pohoda

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja