Skoči na vsebino

Pohod po DPS, 2023, II. del: Kolovec – Trojane

V letu 2022 smo markacisti PD Domžale prvič načrtno v enem letu obdelali Domžalsko pot spominov, pot, ki jo imamo v skrbništvu in katere del tudi vzdržujemo.

S tem nadaljujemo tudi v letu 2023, prvi pohod smo že opravili. V še treh pohodih bomo prehodili celotno traso v obratni smeri urinega kazalca.

Lepo vabljeni tudi ostali pohodniki, da se pridružite markacistom pri obhodu po DPS. Drugi pohod bo to nedeljo, 12. marca 2023, prehodili bomo del DPS od Kolovca do Trojan.

Dobimo se v nedeljo zjutraj, ob 6:30, na parkirišču v športnem parku na Kopališki v Domžalah, oziroma 6.50 na križišču za zadnjo hišo v Kolovcu na poti proti Lukovi bolnici. Do Kolovca se bomo odpeljali razporejeni po čim manj avtomobilih. Predviden prihod na Trojane je po okoli desetih urah hoje, torej okoli 17. ure. Od tam bo poskrbljeno za prevoz nazaj v Domžale. Prijava ni potrebna.

Začnemo na križišču v Kolovcu in najprej po novih mostičkih skušamo najti izmikajočo se Lukovo bolnico. Nato se povzpnemo na Dupeljne in nekaj časa občudujemo razglede nad Črnim grabnom, medtem ko malce zoprno drgnemo asfalt. A ni vse slabo, spoznali bomo kje raste kostanj, Obrše, Trnovče, obe cerkvi v Podgori, nobene cerkve v Zlatem polju, nato nekaj časa tlačimo ceste občine Kamnik skozi Pšajnovico in Laseno. Še Češnjice, Selce in Gabrje in spet smo nazaj v gozdovih in v okolici najvišjega dela DPS – Špilka. Sledi samo še prekrasen, a vseeno dolg greben Šipka (kjer se je vedno možno kvalitetno izgubiti) mimo Lipovca dol do Trojan in zasluženih krofov ali kremšnit. Tam preverimo ali še imajo štempiljko in naredimo analizo pohoda.

Če imate svoje (nedokončane) dnevnike poti DPS, jih seveda vzemite s seboj, novi bodo tudi na voljo.

Čeprav se nam zdi, da snega več ni, pa je severna stran Špilka lahko še precej zoprna, zato priporočam male derezice, če bo sneg pa pridejo prav tudi gamaše. Tudi naglavna lučka naj ne manjka v nahrbtniku, sicer je dan že daljši, a kljub temu. Na poti na žalost ni več nobene okrepčevalnice, zato vzemite s seboj dovolj hrane in pijače.

Kot vedno velja pri markacistih: če imate čas in veselje, se vidimo!

Aleš Kermauner

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja