Skoči na vsebino

Kršičevec 1.091 m in Bele stene 863 m

Pohod bo v nedeljo, 12. februarja 2023.

Zbirno mesto: parkirišče pri športnem parku Domžale na Kopališki ulici, ob 05:45, odhod ob 06:00! Postanek za kavo 20 min na bencinskem servisu na Ravbarkomandi.

Opis poti do izhodišča: pot nas bo peljala po AC LJ-KP do Postojne, kjer skrenemo v smeri Pivke. V Pivki na naslednjem križišču za krožnim prometom zavijemo levo proti Knežaku, a le do vasice Parje (od križišča v Pivki cca 2,8 km). Tu zavijemo levo proti vasici Palčje in tam na sredi vasi desno proti Juriščam, kjer na začetku vasi na desni strani vidimo pokopališče in večje parkirišče.

Vzpon: opis vzpona na hribi.net: Bele stene,  Kršičevec   

Spust: po krožni poti pristopa

Dolžina poti: cca 14,2 km

Čas vzpona: cca 04:00 ur zmerne hoje

Čas spusta: cca 4:00 ur

Skupaj: cca 8 ur (s postanki in malico).

Višinska razlika: 413 m

Skupaj komplet pridobljena višina: cca 785 m

Obvezna varovalna oprema: komplet prve pomoči, DOBRA VOLJA !!!

Planinska oprema: naglavna svetilka z rezervno baterijo, dobri, uhojeni visoki planinski čevlji, nahrbtnik, pohodne palice, kdor jih uporablja, rezervna in topla zimska oblačila, rokavice in anorak za slučaj dežja ali snega, vreča za umazana oblačila in vreča za SMETI KATERE ODNESEMO S SEBOJ V DOLINO, telefon z napolnjeno baterijo, sončna krema in očala.

Hrana in pijača: iz nahrbtnika, visoko kalorične tablice ali čokolada ali sadje, tekočine 2 l,

Neobvezna oprema: fotoaparat, dnevniki in knjižice za zbiranje žigov, zemljevid, kompas.

TEŽAVNOST in ZAHTEVNOST ture

Kategorija poti: nezahtevna označena in neoznačena pot

Kondicijska zahtevnost: kondicijsko zahtevna zaradi zimskih razmer

Zahtevnost po dolžini poti: tehnično ni zahtevna

Način prevoza: v primeru dovolj prijavljenih udeležencev bo organiziran avtobusni prevoz. Zaradi organizacije avtobusnega prevoza naprošam, da se prijavite le če ste sigurni, da se boste udeležili izleta. PRIJAVE NA TURO SO OBVEZNE!

Cena prevoza: prispevek udeležencev z avtobusnim prevozom je 15 eur za člane s planinsko izkaznico PZS, 20 eur za ostale, za otroke (P+O) v spremstvu odraslih prispevka ni, v primeru prevoza z lastnimi prevoznimi sredstvi, si strošek prevoza udeleženci porazdelijo med seboj po dogovoru z voznikom.

Rok za prijave: četrtek, 9. februar 2023

Udeležba samo s predhodno prijavo na SMS – 041/816 504 ali na mail: m.skulj@gmail.com.

Pohod bo vodil: Matjaž Škulj, vodnik PZS

Vabljeni!


Bele Stene 863 m: Pot na vrh je lahka, večinoma se držimo gozdnih kolovozov, zadnjih nekaj minut hoje pa si utiramo pot skozi precej gosto podrastje. Na Belih stenah se pod nami odpre razgled na svojstveno notranjsko pokrajino. Obsežni pašniki posuti s posamičnim grmičevjem se počasi zaraščajo, marsikje pa so se že povsem umaknili gozdu. Med krožnim povratkom hodimo mimo številnih ograd znotraj katerih se poleti pase drobnica in govedo. Čreda konj, ki poleg velike kali radovedno pogleduje proti nam daje vtis, da gre za divje živali, a nas električni pastir opominja, da temu ni tako. Nahajamo se na robu velike divjine, obsežnih gozdov Javornikov in Snežnika, kjer je zaščita domačih živali pred medvedom in volkovi nujna. To je naravno okolje za Kraškega ovčarja, starodavno slovensko pastirsko pasmo. Nanj nas opozarjajo posamezni napisi, da se v čredi nahaja pes. Srečanje z njim znotraj ograde utegne biti precej neprijetno. Od vrhov se z Belih sten odpre razgled predvsem na Kršičevec, v ozadju pa preko gozdnatih vrhov kuka Snežnik. Krožna pot na izhodišče nas vodi mimo jame in spodmola. Nahajata se drug poleg drugega nedaleč stran od vrha razglednih Belih sten in skupaj tvorita zanimivo igro narave, ki je že sama po sebi vredna obiska. Na vrhu se nahaja vpisna skrinjica (vir: vnaravi.si).

Kršičevec 1.091 m: Kršičevec je manj poznana gora, ki se nahaja vzhodno od vasi Jurišče v Pivški kotlini. S travnatega vrha na katerem se nahaja vpisna skrinjica z žigom in le nekoliko nižje še razgledna plošča, se nam odpre lep razgled po večjem delu Slovenije. Ob lepem vremenu lahko tako vidimo Vremščico, italijanske Dolomite, Nanos, Julijske Alpe s Krnom in Triglavom, del Kamniško Savinjskih Alp, Sveto Trojico, Javornike, Snežnik, Učko in Slavnik (vir: Hribi.net).

Album ogledne ture

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja