Skoči na vsebino

2. februar: Svetovni dan mokrišč

Letošnji praznik mokrišč poteka pod geslom “Čas je za obnovo mokrišč!”

Mokrišča so eden najbolj ogroženih ekosistemov na Zemlji. Človek je s svojo dejavnostjo in izsuševanjem ogrozil ali v celoti uničil številna mokrišča. Človek se s svojim ravnanjem še vedno ne zaveda pomembnosti neokrnjene narave, saj je od leta 1700 je izginilo več kot 80 % mokrišč. Število rastlinskih in živalskih vrst celinskih mokrišč se je zmanjšalo za 81 %, število vrst obalnih in morskih mokrišč za 36 %.

In kaj so mokrišča? To so področja, kjer voda stoji ves čas ali pa le občasno. Na planinskih poteh se z njimi srečamo v obliki šotišča, poplavnih mokrotnih travnikov ali poplavnih gozdov. Vsekakor pa mokrišča niso samo to! Med njih spadajo še slane lagune, poplavne ravnice rek, mlake in podobno.

Mokrišča omogočajo biotsko raznovrstnost, so vir pitne vode in imajo velik pomen pri blaženju in prilagajanju na podnebne spremembe. Uravnavajo mikroklimo in podnebje, predstavljajo učinkovite ponore in izjemna skladišča ogljika ter blažijo negativne učinke ekstremnih podnebnih pojavov, kot sta suša in poplave.

Izguba in degradacija mokrišč je eden poglavitnih vzrokov za suše, požare, poplave, pomanjkanje pitne vode. Zagotavljajo nam večino sladke vode. Obenem so mokrišča naravne čistilne naprave. Še posebej v sušnih časih je njihova vloga izjemno pomembna: so kot naravne spužve, ki v času suše sproščajo shranjeno vodo. Zaradi zadrževanja vode,  v času večjih količin padavin in visokih vodostajev zmanjšujejo možnost poplav.

 

Viri:

https://www.gov.si/novice/2021-02-01-svetovni-dan-mokrisc-voda-mokrisca-in-zivljenje-nelocljivo-povezani-in-soodvisni-kar-je-kljucno-za-njihovo-delovanje/

https://www.park-goricko.org/go/1258/2585/Svetovni-dan-mokrisc-2023

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja