Skoči na vsebino

Domžalski dom na Veliki planini in njegova 70-letnica

Spoštovani člani in ostali ljubitelji gora!

V letu 1948 je bila izgradnja doma dodeljena Planinskemu društvu Domžale, ki je nov planinski dom poimenovalo Dom na Veliki planini. Pobudnik izgradnje planinskega doma je bilo Slovensko planinsko društvo, predhodnik današnje Planinske zveze Slovenije.

Gradnja doma je potekala med leti 1951 do 1953. Dom je bil zgrajen po načrtih inž. Franceta Škofica iz Domžal, ki je bil v času gradnje tudi predsednik društva. Svečana otvoritev Doma je bila ob prisotnosti številnih obiskovalcev 9. avgusta 1953. V vseh desetletjih Planinsko društvo Domžale vlaga sredstva in ogromno prostovoljnega dela v prenove in obnove Domžalskega doma na Mali planini, kakor so ga preimenovali ob njegovi 50-letnici.

Letos torej obeležujemo 70-letnico doma!

Ob tej priložnosti želimo ponovno zbrati in razstaviti fotografije ali predmete, povezane z našim planinskim domom. Morda doma hranite kakšno fotografijo, na kateri je Domžalski dom ali člani društva na delovni akciji? Morda imate kakšne predmete, povezane s pestrim dogajanjem na Veliki planini oziroma na Domžalskem domu?

Vabimo vas, da za nekaj mesecev odstopite svoje spomine in soustvarite Razstavo ob 70-letnici Domžalskega doma na Veliki planini, ki bo postavljena v spodnjih prostorih Domžalskega doma v poletnih mesecih leta 2023.

Če imate kakšne predmete in fotografije, ki bi bile zanimive za razstavo, nam prosim javite na mail pd.domzale@gmail.com, vsaj do konca februarja. Z veseljem se dogovorimo za prevzem in hrambo do razstave. Predmeti bodo razstavljeni z navedbo vašega imena.

Verjamemo, da bomo skupaj zbrali in prikazali življenje našega planinskega doma v častitljivem obdobju 70 let. Veselimo se z vami in nestrpno pričakujemo vaš odziv.

Helena Kermauner
predsednica društva

Priložena je razglednica kot promocija Doma na Veliki planini pred njegovo gradnjo. Fotografijo nam je odstopil Ivan Železnik.

2 komentarja na “Domžalski dom na Veliki planini in njegova 70-letnica”

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja