Skoči na vsebino

maPZS – vse poti na telefonu!

Vabimo vas, da si s pomočjo aplikacije maPZS olajšate načrtovanje in izvedbo izletov!

V maPZS je zbranih na tisoče poti, tako planinskih markiranih poti, kot tudi turističnih poti, nemarkiranih poti ali pa samo stez. Aplikacija Planinske zveze Slovenije se po parih letih od izzida vedno bolj uspešno ubada s skoraj nemogočim – obvladovanjem vseh poti v Sloveniji in naši bližini. Vse markirane planinske poti, veliko število turističnih poti, obhodnice, daljinske poti, nemarkirane poti ali pa samo steze, dobro uhojene in tudi komaj vidne, vse to se najde v maPZS. A v maPZS so tudi vse trenutne zapore poti, kar aplikacijo naredi za skoraj obvezen pripomoček.

Celotno infrastrukturo planinskih poti vzdržujejo planinska društva, a tudi sami uporabniki, ki lahko posredujejo svoja opažanja o poteh, napakah, podorih, ali o drugačnem stanju od navedenega. Informacije se zbirajo, pregledajo ter preverijo in če je potreba, ažurirajo na karti. 

Izlet lahko načrtujete na računalniku, nato pa ga imate na razpolago v telefonu, s katerim si pomagate med potjo. Če se odpravljate na območja brez signala, si lahko zemljevid in podatke o izletu vnaprej naložite v telefon. Tako jih boste imeli na razpolago tudi kadar prenos podatkov ni mogoč. maPZS deluje na vseh osebnih računalnikih z najpogostejšimi brskalniki in na pametnih telefonih z operacijskim sistemom Android ali iOS.

Poti si lahko ogledujemo trenutno na treh različnih podlagah: topografska podlaga, ortofoto podlaga in OpenStreetMap podlaga. Zaenkrat dovolj, upamo, da bo v kratkem na voljo še kakšna dodatna podlaga. Podatkov o posamezni poti je vedno dovolj, seveda jih je največ o markiranih poteh, hitro pa vidimo višinski profil, dolžino, predvideni čas hoje in skrbnika poti. Dobite pa lahko še ogromno ostalih podatkov in povezav, same poti pa lahko tudi izvozite in jih prikažete v kaki drugi aplikaciji s svojimi kartami.

Poročanje s terena je sila enostavno, pripeta slika bo nadomestila tisoč besed! Deluje tudi če nimate povezave, poročilo bo poslano avtomatsko, ko se bo povezava ponovno vzpostavila – brez ponovnega posredovanja.

Naj omenimo še filtre, ki se jih je treba malce navaditi, a to le zato, ker je na razpolago res veliko podatkov in pri naprednejši uporabi aplikacije pridejo še kako prav. Drugače pa zna maPZS delovati hitro, enostavno in preprosto tudi brez kakršnih koli dodatnih nastavitev, izbir in odločitev. Vse, kar morate narediti, je, da svoj brskalnik usmerite na https://mapzs.pzs.si/.

Tudi markacisti v PD Domžale upravljamo s PlanGIS sistemom, ki je podlaga za celotno maPZS, ažurno vpisujemo spremembe in se trudimo, da bi bil celoten sistem čimbolj verodostojen! Zato aplikacijo maPZS z veseljem priporočamo vsem pohodnikom, načrtovalcem izletov, ljubiteljem planin in gora ter nenazadnje tudi tistim, ki radi s prstom (digitalnim) rišejo po zemljevidih! Vsem bo maPZS prišla nadvse prav!

A naj vas vse skupaj ne zavede, na terenu se je kljub vsem novodobnim in še tako super pripomočkom še vedno potrebno odločati razumno glede na trenutne razmere in stanje poti. Nobena aplikacija vam tega ne more nadomestiti. Naj vam bo maPZS za načrtovanje, v podporo na izletu in v pomoč pri odločanju, za kaj več pa se zanašajte nase, na svoje znanje in izkušnje.

Za lažjo uporabo aplikacije načrtujemo enourni predstavitveni seminar na sedežu društva. V kolikor bi se seminarja udeležili, nas prosim obvestite do konca januarja na naslov elektronske pošte pd.domzale@gmail.com.

Srečno v gorah!

Aleš Kermauner

Predstavitev maPZS

V sredo, 22. februarja 2023, v pisarni PD Domžale na Kopališki 4, Domžale.

8 komentarjev na “maPZS – vse poti na telefonu!”

    1. ADMIN Aleš, citiram ugotovitev iz prve roke; “na mobilnih napravah proizvajalca Apple (iOS), ob vpisu imena “maPZS” v App Store, omenjene aplikacije ni moč najti”. Konec citata.

      Miha

  1. Miha,

    maPZS je “progressive web application” in kot taka ne potrebuje namestitve iz play/app store-a. Le brskalnik se usmeri na njen naslov.

    Aleš

  2. Jernej, le markacisti lahko vnašajo poti. Zato je morda najbolje gps sled poslat kakšnemu markacistu, ki to potem pregleda, odobri in tudi vnese. Če so to turistične poti, se jih tako označi in še kaj dopiše, drugače pa so le kot steze.
    Aleš

  3. Pozdravljeni
    Na Komenskem Krasu imamo na meji med SLO in Italijo urejene in označene cca 20 km nekdanje granicarske steze. Kako bi lahko to pohodnisko pot vnesli v to aplikacijo.
    Hvala

    Franko

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja