Skoči na vsebino

Markacisti v 2022 – Velika planina

Poti na Veliko planino so za markaciste PD Domžale nadvse pomembne. Na njih se vsako leto znajde več ljudi, vedno več je tudi turistov, neizkušenih planincev, za katere morajo biti poti bolj nadelane, bolj označene. Turizem na Veliki planini je v največjem pogonu, tako v letnem času, kot tudi pozimi. 

Zato smo v letu 2022 kar nekaj časa posvetili tem potem. K sreči se ni zgodilo kaj večjega, kak podor, snegolom ali vetrolom, glede tega je bilo leto kar mirno. A še zdaleč nismo naredili vsega, kar bi radi oziroma kar bi bilo potrebno. Za to bomo namenili tudi dovolj časa v 2023.

Vse se začne že pozimi, čeprav takrat večjih del seveda ni. So pa manjša dela, odstranjevanja, pregledi, čiščenje, saj se vedno najde kaj utrujenega, podrtega.

Pozimi ali zgodaj spomladi je tudi čas, ko izpod snega pokukajo smeti. Več obiska pomeni tudi več težav, jasno. Kako bolje izkoristit meglen dan?

Potem pa na vrsto že pridejo prvi pregledi in prva načrtovanja. Včasih na prvi pogled povsem nerešljivo, hudo nevarno.

Letos smo pravi čas poskrbeli za smerne tablice in kar nekaj se jih je znašlo na poteh okoli Velike planine.

Tudi pripravniki za markaciste morajo že delat prva dela.

Kmalu pa pride tudi čas za prve daljše akcije, kjer je treba s sabo tovorit kar nekaj opreme!

A so potem tudi poti malo bolj nadelane! Na videz nerešljivi in nevarni problemi dajo lahko na koncu učinkovite, varne in dovolj udobne rešitve.

Tudi kakšna stopnica se lahko naredi, da se bližnjica spravi v red in se pohodnike spelje po eni poti, ne pa da razrijejo pol hriba.

Topli dnevi kar kličejo po markiranju – v 2022 smo obnovili vse pristope na Veliko planino.

Uredili smo tudi nekaj starih smernih tablic da so na drevesih malo lepše in v pravi smeri.

Odvodnjavanje – ena bolj pomembnih stvari. Obstoječi kanali se radi zasujejo in so potrebni osvežitve. Ko po hribu navzdol prileti dovolj vode, smo markacisti precej hvaležni za tak kanal. Drugače se pot hitro poslovi…

Na poteh na Veliko planino nas torej lahko velikokrat srečate. Velikokrat na delu, velikokrat na poti, ko gremo na delovni obisk v Domžalski dom.

Če opazite kakšno pomanjkljivost ali podrto drevo, pa kar – pošljite nam sliko na društven email!

 

 

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja