Skoči na vsebino

Vabimo na pohod: Bohorski slapovi

Veliki Javornik 1.023 m in Bohorski slapovi

V nedeljo, 13. novembra 2022

Zbirno mesto: parkirišče v športnem parku Domžale na Kopališki ulici, ob 05.30, odhod ob 05:45!

Izhodišče: Jablance pri Senovem N46 02 26.6, E15 25 50.2 ob 07:00 uri.

Vzpon:  

Bohor je pogorje, ki predstavlja južno mejo pokrajine Kozjansko. Poteka v smeri zahod-vzhod, v tem vrstnem redu pa ga sestavljajo vrhovi Hom (614 m), najvišji vrh – Veliki Javornik (1024 m), Oslica (860 m), Vetrnik (708 m), Bredič (694 m) in Kozjak (625 m). Marsikdo ne ve, da Bohor v svojih nedrjih skriva potoka Blanščica in Stranjski potok, na katerih se nahajajo v kanjonih štirje slapovi, od katerih najbolj izstopata Bojanca in Pekel. Ob njih se bomo povzpeli na greben Bohorja in osvojili vrhove Skalica, Mali in Veliki Javornik, Veliki Koprivnik, ter ob poti še ohranjeno partizansko tiskarno iz časov NOB. Za zaključek si ogledamo še Petrovo skalo ter se posladkamo v Koči na Bohorju.

Glede na zmožnosti, želje in po dogovoru se lahko potek ture prilagaja ali spreminja.

Dolžina poti: cca 18 km

Čas vzpona: cca 06:00 ur zmerne hoje

Čas spusta: cca 01:00 ura

Skupaj: cca 8 – 9 ur (s postanki in malico)

Višinska razlika: 850 m

Skupaj komplet pridobljena višina: cca 1.450 m

Obvezna varovalna oprema: ni potrebna, komplet prve pomoči, DOBRA VOLJA!

Planinska oprema: 

Naglavna svetilka z rezervno baterijo, uhojeni  planinski čevlji z DOBRIM NEDRSEČIM podplatom, ker je v kanjonu potoka teren izjemno spolzek, nahrbtnik, pohodne palice, kdor jih uporablja, rezervna in topla oblačila, rokavice in anorak za slučaj dežja (potrebno je predvidevati da se lahko temp. spustijo do ledišča), vreča za umazana oblačila in vreča za SMETI, KATERE ODNESEMO S SEBOJ V DOLINO, telefon z napolnjeno baterijo, sončna krema in očala.

Hrana in pijača: iz nahrbtnika, visoko kalorične tablice ali čokolada ali sadje, tekočine 1,5 l, topel obrok po želji v domu na Bohorju.

Neobvezna oprema: 

Fotoaparat, dnevniki in knjižice za zbiranje žigov (koča na Bohorju je v nekaterih knjižicah SPP, tudi v razširjeni SPP), zemljevid, kompas.

TEŽAVNOST in ZAHTEVNOST ture

Kategorija poti: Zahtevna označena in neoznačena pot

Kondicijska zahtevnost: Kondicijsko zahtevna zaradi vzponov in dolžine

Tehnična zahtevnost: Tehnično zahtevna zaradi vzpona po zavarovani neoznačeni poti

Potrebni in priporočeni dokumenti: Planinska izkaznica z nalepko plačane članarine za tekoče leto, osebni dokument, kartica zdravstvenega zavarovanja.

Način prevoza: Glede na število prijavljenih se bomo dogovorili glede prevoza. V primeru več kot 15 prijavljenih bo organiziran avtobusni prevoz, drugače gremo z osebnimi vozili.

Cena prevoza: Prispevek udeležencev za avtobusni prevoz je 15 eur za člane s planinsko izkaznico PZS, 20 eur za ostale, za otroke (P+O) v spremstvu odraslih prispevka ni.

Zaradi visokih cen avtobusnega prevoza je zaželeno, da se na turo z avtobusnim prevozom prijavite ko ste prepričani, da se boste ture tudi udeležili, saj odpovedi tik pred turo močno povečajo strošek prevoza, ki bremeni tako društvo kot udeležence.

Rok za prijave: Sreda 10. novembra 2022

Udeležba samo s obvezno predhodno prijavo na SMS – 041/816 504 ali na mail: m.skulj@gmail.com.

V PRIMERU SLABE VREMENSKE NAPOVEDI ALI SNEGA, TURA ODPADE !

Pohod bosta vodila: Matjaž Škulj in  Robi Farkaš, vodnika PZS

Album ogledne ture

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja