Skoči na vsebino

Dežju smo se izognili na Dolenjskem

Dežju smo se na otroškem planinskem izletu izognili na Dolenjskem, saj smo opravili krožno pot v okolici Velikih Lašč.

Prvotni cilj planinskega izleta za osnovnošolce je bila Molička peč na Dleskovški planoti. Zaradi slabe vremenske napovedi smo se odločili, da se zapeljemo južneje, med valovito dolenjsko pokrajino. Čeprav je to območje znano po velikih možeh slovenske literarne zgodovine, smo velikolaško kulturno pot pustili za kdaj drugič. Naša pot je vodila na dva vrhova nad dobrepoljsko dolino, Kamen vrh in Grmado.

Pot je iz Velikih Lašč krožna, dolga dobrih 10 km, tehnično lahka in primerna za otroke osnovnošolske starosti. Tudi naša skupina z 22 otroki ni imela težav, čeprav smo se kar nahodili. A vse skupaj cca 400 m vzpona pomeni predvsem dolžinski kot višinski izziv.

Pretežno je pot potekala po gozdu, kjer pa se odkrije marsikatera zanimivost. Zaradi kraškega terena je bila ena od teh skorajda kamniti gozd in škraplje. Del poti, predvsem od Grmade proti Laščam pa je potekal skozi ali obrobja travnikov in pašnikov. Čeprav je Grmada nekoliko višja, je Kamen vrh malenkost bolj razgleden. Tik pod obema vrhovoma sta manjši koči. Pod Kamnov vrhom je v okviru planinskega društva, a odprta le ob nedelja. A ob koči je lesena brunarica, ki je nam je ponudila zavetje in možnost, da smo v rahlem rosenju pojedli malico na suhem. Kočo na Grmadi pa upravlja turistično društvo, kjer pa smo se tudi nekoliko pogreli in se oskrbeli z dodatno pijačo, saj so nekateri ugotovili, da jo imajo premalo s seboj. Namreč za celodnevni izlet mora biti tekočine najmanj en liter, po možnosti še kaj več.

Nekoliko smo bili počasnejši zaradi težav z obutvijo enega od udeležencev, kar se je odražalo na žuljih in bolečini ob hoji. Tako, da smo pot končali v Gornjih Retnjah, dobre pol ure pred Laščami. Sicer pa smo imeli kar srečo z vremenom. V času hoje je trikrat začelo malo deževati, a takoj, ko smo si nadeli pelerine in odprli dežnike, je dež prenehal. Ko pa smo z avtobusom štartali nazaj proti Domžalam, se je dobesedno usulo. Tako je bila rahla utrujenost še toliko slajša, ker smo se suhi vračali nazaj.

Dušan Prašnikar

Fotografije iz pohoda so v ALBUMU

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja