Skoči na vsebino

Otvoritev stolpa na Rebri

Po letih propadanja lepega a starega in zgaranega lesenega stolpa na 878 m visokem vrhu Reber nad Trojanami, ki je bil že čisto na koncu s svojimi življenjskimi močmi in bi ga že malo močnejši piš vetra podrl, je z današnjim dnem tudi uradno odprt nov stolp z jekleno konstrukcijo, ki bo obenem tudi lažje in dlje kljuboval vsem vremenskim neprilikam, katere so še posebej izrazite na prehodu Gorenjske v Savinjsko kotlino nad prelazom Učak na Trojanah.

Zasluga za postavitev novega stolpa gre predvsem PD Blagovica in občini Lukovica, na katerim povabilo sem se odzval tudi kot predstavnik PD Domžale in prebivalec Črnega Grabna. Pomen stolpa na meji Lukovške občine  in doline stare cestne povezave med Celjem in Ljubljano znanim že iz Rimljanskih časov, še bolj pa Napoleonovih, ko se je zaradi delovanja Rokovnjaških skupin proti Napoleonovih četam, te doline oprijelo ime Črni Graben in je v veljavi še v današnjih dneh, je tako turistično, rekreativno, pohodniško, kot zgodovinsko zelo pomemben.

Na Reber se lahko povzpnemo iz različnih smeri, a najbolj obiskana je z prelaza Učak (prelaz Trojane), kjer na vrhu skrenemo desno v smeri Dolin. Sprva asfaltno cesto zamenja makadam, ki se strmo vzpenja proti vasici Doline. Kmalu ugledamo prvi kamnolom na sedlu pred Dolinami. najbolje je tu pustiti avto in se po levi cesti povzpeti do naslednjega kamnoloma (cca 10 min). tu skrenemo levo v breg in sledimo označbam za Reber in stolp, katerega dosežemo v 15-20 min. Z njega sega razgled na Julijce, KSA, Menino, Čreto, Pohorje, Zasavje, Snežnik, celo Učko in pa seveda dolino Črnega Grabna. Mimo Rebri in nanj vodi kar nekaj označenih in neoznačenih poti, Rokovnjaška, Domžalska pot spominov, Evropska peš pot E6 in še nekaj drugih.

Običajno se na Reber po Južni Rokovnjaški poti odpravim od doma iz Šentvida (cca 28 km) vendar mi tokrat ni zneslo, pa sem se z pločevinkotom odpravil do vasice Borje pri Mlinšah, kjer sem ga pustil in se takoj povzpel na brezpotni greben Škal in nadaljeval po neoznačeni lovski poti. Pot je mestoma zarasla, a dokaj dobro sledljiva. Na nekaj mestih je potrebno za napredovanje uporabiti tudi pomoč rok, saj je na poti nekaj skalnih skokov. Na nekaterih mestih je potrebno biti tudi pazljiv, saj je greben dokaj prepaden, v vlažnem pa tudi nekoliko nevaren zaradi možnosti zdrsa. Na koncu grebena se lovski poti priključi označena pot, vendar skrenem preko nje naprej na greben in dosežem  neizrazit 795 m visok Vrh nad Kolovratom. Spust z njega se konča na križišču kjer označena pot skrene levo na Doline. Tu se povzpnem na naslednji krajši greben Vrh nad Dolinami 776 m, ki pa se zaključi z kamnolomom in prične zadnji vzpon na vrh Rebri, katerega tudi kmalu dosežem. Ravno pravi čas, saj so se povabljeni na otvoritev že pričeli zbirati v večjem številu.

Tokratni gostje so bili tudi skupina slepih in slabovidnih pod mentorstvom Nowakk Jurčka in PZS, ki ravno danes tudi obeležujejo svoj praznik “dan bele palice”. Slavnost se prične z nagovorom županje, Olge Vrankar in zatem še predsednika PD Blagovica, Bojana Pustotnika. Seveda pa ni manjkal tudi blagoslov novega stolpa s strani blagovškega župnika, pesmi otroškega zbora in harmonike. Z vzponom predsednika PD Blagovica in županje pa je bil novi stolp tudi uradno odprt.

Novi stolp je cca 2 m višji od starega in zato bo ob lepem vremenu nudil še lepše razglede na bližnjo in daljno okolico. 

foto ALBUM

zapis: Matjaž Škulj

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja