Skoči na vsebino

Visoki Kurji vrh | razpis ture

Visoki Kurji vrh je manj znani vrh med Belco in Srednjim vrhom. Iz doline ga sicer ne vidimo, kar pa ne pomeni, da nima česa pokazati. Prav nasprotno, Visoki Kurji vrh je razglednik in pol. Od mogočnih in samotnih vršacev Martuljkove skupine ga loči le Sava Dolinka.

Našo tokratno pot bomo začeli v Belci. In že kar takoj zagrizli v klanec. Teh na tokratni turi res ne bo manjkalo. Strmina je velika in ne popušča do vrha. K sreči pa so z leti stari jagri spretno uhodili stezo, ki strmine premaguje s precej manjšim naklonom. Res pa, da zato naredi kak ovinek in kilometer več. A prav vsi odtehtajo grizenje kolen. Da na trenutke pozabimo na vse napora vzpona, skrbijo tudi številne razgledne točke. Enkrat se nam bo pogled odprl proti mogočni sosedi Kepi, spet drugič na Julijce na drugi strani Zgornjesavske doline, in na vrhu končno tudi proti obmejnemu grebenu Karavank. Z nekaj sreče nas bo grelo jesensko sonce, radostile pa številne jesenske barve. Za uživanje v njih bo dovolj časa, saj se bomo iz dolinskega gozda povzpeli na sam rob drevesne meje.

Pot nas bo vodila večinoma po neoznačeni strmi gozdni stezi. Za tokratno hojo si bomo morali vzeli okoli 8 ur, nekaj časa bodo dodali še počitki in uživanje v razgledih in spoznavanju osamljenih okoliških gora. Za tokratni gorski potep si zato vzemite kar cel dan. Da bi med vzponom srečali kakšnega planinca, ne gre preveč računati. Ta del Karavank je že tako malo obiskan, Visoki Kurji vrh pa sploh spada med manj obljudene vrhove. Tokratna tura je zatorej res tura za prave gorske sladokusce.

ZBOR v soboto, 15. oktobra 2022, ob 7. uri na parkirišču v športnem parku Domžale (za bazenom oz. pred barom Krpan pub), povratek v poznih popoldanskih urah.

PREVOZ je načrtovan z osebnimi avtomobili. V primeru večjega števila udeležencev, se bomo na zbornem mestu razdelimo tako, da se bomo na pot odpravili s čim manj avtomobili. Stroške prevoza si nato delimo.

Avtomobile bomo parkirali v Belci, v dolino pa sestopili v Gozd Martuljku, nakar nam bo hojo do parkirišča skrajšal lokalni avtobus, ki ustavi skoraj tik ob parkirišču.

OPREMA: udobna oblačila za hojo, kapa, rokavice, pulover, jakna (anorak), obutev primerna za hojo po slabo uhojeni gozdni stezi, malica in pijača.

Udeleženci izleta morajo imeti obvezno poravnano članarino PZS za leto 2022!

Predviden potek ture bo izpeljan le v primernem vremenu. Vodja izleta si pridržuje pravico do spremembe poti in cilja, prestavitve izleta oz. v najslabšem primeru njegove odpovedi, v kolikor bo smatral, da so razmere na terenu neustrezne oz. (pre)nevarne za varno izpeljan potek ture.

ZAHTEVNOST TURE: Načrtovana tura je fizično zahtevna. Primerna je le za gornike z dobro psihofizično kondicijo.

VODSTVO, INFORMACIJE IN PRIJAVE: Izlet bo vodil Matej Ogorevc, vodnik PZS. Prav tako je na voljo za vse dodatne informacije na elektronskem naslovu mogorevc@gmail.com oz. na telefonski številki 041 483 924.

Prijave izključno preko elektronskega obrazca (https://bit.ly/3Ekha67) do četrtka, 13. oktobra do 20. ure oz. do zapolnitve prostih mest (10).

 

Vabljeni!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja