Skoči na vsebino

Vrhovi v Krnskem pogorju

03.-04. september 2022 – Vrhovi v Krnskem pogorju: Velika Baba 2.013, Velika Montura 1.958, Bogatin 1.977 in Mahavšček 2.005
 
Tokrat se z Robijem odločiva, da popestriva skupno turo PD Domžale in PD Vitanje z dvodnevnim potepanjem po vrhovih Krnskega pogorja. Zaradi oddaljenosti od izhodišča, se dogovorimo, da se zberemo že petek popoldne v Lepeni, kjer tudi prespimo v tamkajšnjem planinskem domu Dr. Klementa Juga.
 
Zjutraj po zajtrku se odpravimo po zanimivi mulatjeri zatrepa Lepene, stisnjenega med vrhove Debeljaka na desnem in Kaludera ter Črne Prsti na levem grebenu. Kmalu dosežemo Planinski dom pri Krnskih jezerih, kjer pustimo odvečno opremo in se usmerimo na naš prvi vrh 2.013 m visoko Veliko Babo.
 
Pot po dokaj strmem melišču nam nudi izjemen pogled na Krnsko verigo, okoliške vrhove in tudi oba jezera, tako Dupeljsko kot Veliko Krnsko. Kmalu dosežemo vrh, kjer se nam odprejo še razgledi čez skoraj polovico naše domovine, predvsem pa na bližnjo okolico. Spustimo se do sedla pod V. Babo, kjer se manjša skupina usmeri še na 1.958 m visoko Veliko Monturo in se po krožnem delnem brezpotju spusti na Pl. za Lepočami, kjer se nahajajo tako zgodovina I. svetovne vojne, kot ostaline Rapalske meje. Sledi povratek do doma pri Krnskem jezeru, kjer tudi prespimo.
 
Naslednji dan krenemo od doma preko Pl. Duplje, Pl. Doliči na Pl. za Lepočami, ter naprej do Bogatinskega sedla. Tam se usmerimo najprej na 1.977 m visok Bogatin (Mali Bogatin) in preko sedla še na 2.005 m visok Mahavšček (Veliki Bogatin), kateri ima značilnost, da se z vrha vidita oba jezera, tako Bohinjsko, kot Krnsko.
Pogled nam na vrhu seže tako na zahodne Julijce z Kaninskim pogorjem, Viševo in Montaževo skupino na Italijanski strani, oba grebena nad dolino Sedmerih jezer, Mangrt, Jalovec, Prisojnik, Razor, Škrlatica, seveda tudi Triglav, pa spodnje in zgornje Bohinjsko Gorovje, Snežnik, Učka, Tržaški zaliv, KSA, Karavanke, celo Pohorje, Raduho, Olševo in Peco, ter še mnogo drugih vrhov. Sestop do doma vršimo po poti vzpona.
 
Po kratkem predahu, se spustimo v Lepeno, kjer zaključimo naše dvodnevno potepanje po Krnskem hribovju oz. jugo zahodnem delu Julijskih Alp, stisnjenem med reko Sočo in dolino Bohinjskega jezera. Veseli, z lepimi spomini, a rahlo utrujeni, se odpravimo še na sorazmerno dolgo pot do doma.
 
Foto ALBUM: udeleženci ture
 
zapisal: Matjaž Škulj, vodnik PZS

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja