Skoči na vsebino

To so Haloze!

V nedeljo, 11. septembra 2022, s​mo imeli društveni pohod po Halozah z vodnikom Jernejem Gradom, ki te kraje, ljudi ter običaje kar dobro pozna. Takole je opisal izveden pohod:

Ko smo prispeli na Videm na štart nam je moja sestrična prinesla za dobrodošlico krofe. Po eni uri hoje v hrib in med vinogradi smo prispeli v Varejo do mojega znanca, ki nam je pripravil haloške specialitete za pokušino. Nekaj teh so pohodniki tudi​​​ kupili za domov.


Ko smo nadaljevali pohod, smo na začetku Dravcev videli viseti zastavo PZS. S tem so nas ustavili člani PD Haloze in nas povabili na pokušino njihovih dobrot. Med malico, ki smo jo imeli na koncu Dravcev pri vpisni knjigi, nas je obiskala domačinka in prinesla nekaj za odžejat. Sledil je ​še ​ogled kmečkega muzeja. 


Po dobri uri hoje med grički nas na koncu Repišča ustavi​l​ starejši par, ki nas n​i​ spusti​l​ naprej. ​Prinesla sta vino in ogromno potice ter šarkelj. Dobrote so pekli prejšnji dan za tekmovanje v peki potic. Nato sta nam razkazala še staro prešo ter njuno zidanico.


Sledil je še spust v dolino in vzpon na Belavšek, kjer smo z vrha že videli naš cilj. Ko smo ga dosegli, nam je moj znanec ponovno prinesel nekaj za odžejat ter narezek. Vsi s​mo se​ že spraš​evali, zakaj smo sploh malicali.


To so ​Haloze, tudi dežela klopotcev. Škoda, da nas je bilo na pohodu samo 22. ​

 

Najlepša hvala vsem domačinom za njihovo neizmerno gostoljubnost. Zato so Haloze res nekaj posebnega!

Fotografije v ALBUMU so prispevali udeleženci pohoda

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja