Skoči na vsebino

Vabimo na turo na Bovški Gamsovec, 2.392 m

V nedeljo, 14.08.2022, vabimo na turo na Bovški Gamsovec, 2.392 m. 

Zbirno mesto: parkirišče v športnem parku Domžale na Kopališki ulici, ob 03.30, odhod ob 03.45!  Izhodišče v Vratih, N46 24 46.2, E13 50 48.0 ob 05:00 uri.

Opis poti do izhodišča: iz Domžal se odpeljemo preko Mengša do Šenčurja, kjer se priključimo AC LJ-KR do Jesenic, tam AC tudi zapustimo. Nadaljujemo do Mojstrane, kjer skrenemo v dolino Vrat do velikega parkirišča – cena parkiranja po zadnjih informacijah 3,5 evra.

Vzpon:  

Od parkirišča se usmerimo mimo Aljaževega doma v Vratih po dolini Triglavske Bistrice na sedlo Luknja 1.766 m. Tu se usmerimo desno v ostenje Bovškega Gamsovca, kjer nas čaka kar nekaj poplezavanja po zavarovani in označeni planinski poti, do 2.392 m visokega vrha. Sledi spust po podobni poti do Dovških vratc 2.176 m. Če bo čas dopuščal in boste imeli željo, se tu dogovorimo, kdo se povzpne še na bližnji Stenar 2.501 m. Sam vzpon na Stenar, v kolikor ga bomo izvedli, ni zahteven.

Zatem sledi še spust preko mogočnega sedla skozi Sovatno nazaj v dolino Triglavske Bistrice.

Bovški Gamsovec je znan po tem da se na njegovih strminah zadržuje večje število tako gamsov, kot kozorogov, kateri nimajo prav veliko strahu pred opazovalci, vendar kljub vsemu želijo, da se jim ne približujejo preveč, kot le za kako fotografijo. Na njegovih pobočjih se nahajajo tudi porasli travniki z obilico planinskih cvetlic. Bovški Gamsovec zaključuje tudi južni del Kriških podov s prelepim pogledom na njih, okoliške vrhove z Pihavcem, Razorjem, Planjo, Triglavom in ostalimi gorami. 

Glede na zmožnosti, želje in po dogovoru se lahko potek ture prilagaja ali spreminja.

Dolžina poti: cca 16 km

Čas vzpona: cca 07.30 ure zmerne hoje

Čas spusta: cca 4.00 ure

Skupaj: cca 12 – 13 ur (s postanki in malico)

Višinska razlika: 1.447 m

Skupaj komplet pridobljena višina: cca 1.767 m

Obvezna varovalna oprema: čelada, plezalni pas, samovarovalni komplet, (opremo si je mogoče sposoditi na sedežu PDD v sredo ob 19:30 uri), komplet prve pomoči, DOBRA VOLJA!

Planinska oprema: 

naglavna svetilka z rezervno baterijo, uhojeni VISOKI planinski čevlji z DOBRIM NEDRSEČIM podplatom, nahrbtnik, pohodne palice, kdor jih uporablja, rezervna in topla oblačila, rokavice in anorak za slučaj dežja, vreča za umazana oblačila in vreča za SMETI, KATERE ODNESEMO S SEBOJ V DOLINO, telefon z napolnjeno baterijo, sončna krema in očala.

Hrana in pijača: iz nahrbtnika, visoko kalorične tablice ali čokolada ali sadje, tekočine 3,5 l.

Neobvezna oprema: Fotoaparat, dnevniki in knjižice za zbiranje žigov, zemljevid, kompas.

TEŽAVNOST in ZAHTEVNOST ture

Kategorija poti: Zelo zahtevna označena pot

Kondicijska zahtevnost: Kondicijsko zahtevna zaradi dolžine, višine in poletnih temperatur

Tehnična zahtevnost: Zahtevna zaradi izpostavljenih delov

Potrebni in priporočeni dokumenti: Planinska izkaznica z nalepko plačane članarine za tekoče leto, osebni dokument, kartica zdravstvenega zavarovanja

Način prevoza: Z osebnimi vozili

Cena prevoza: Strošek prevoza si udeleženci porazdelijo med seboj po dogovoru z voznikom. Na zbirnem mestu se dogovorimo, kdo bo pripravljen voziti.

Rok za prijave: četrtek 11.08.2022, oz. do popolnitve števila udeležencev! Število udeležencev je zaradi zahtevnosti ture omejeno na 10.

Udeležba samo s obvezno predhodno prijavo na SMS – 041/816 504 ali na mail: m.skulj@gmail.com.

Pohod bosta vodila: Matjaž Škulj in Robi Farkaš, vodnika PZS

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja