Skoči na vsebino

Vabimo na Veliko (Koroško) Babo, 2.127 m

Pohod bo v nedeljo, 31. julija 2022.

Zbirno mesto: parkirišče v športnem parku Domžale na Kopališki ulici, ob 03.30, odhod ob 03.45!  Izhodišče bo Ravenska Kočna – Jezersko N46 23 04.6 E14 32 11.3 ob 5.00 uri.

Opis poti do izhodišča: Iz Domžal se odpeljemo preko Mengša in Šenčurja do Kranja, kjer pri Mercator centru skrenemo proti Preddvoru in naprej do Jezerskega. Peljemo se mimo Planšarskega jezera do parkirišča v Ravenski Kočni, kjer bo naše izhodišče.

Vzpon:  

Z izhodišča se usmerimo na melišče pod Skuto in se povzpnemo po zavarovani označeni steni Slovenske smeri do Kranjske koče na Ledinah. Nekaj metrov naprej od koče se odcepimo levo pod ostenje Ledinskega vrha, koder nas skoraj do vrha pot vodi po označeni, zavarovani, a zelo zahtevni smeri. Del te poti je tudi atraktivna »Rudijeva vertikala«.

Spust:

Za pot sestopa se bomo odločili na vrhu glede na izkušenost in število udeležencev: Če bodo udeleženci izkušeni, bomo sestopili po zračnem, označenem, vendar NE varovanem ozkem grebenu na Jenkovo planino in na izhodišče. Na tej poti ne bo možnosti za obnovo zaloge vode.  

Druga možna izbira pa je sestop preko Jezerskega sedla, po dogovoru tudi z obiskom bližnjega Ledinskega vrha in nazaj do koče na Ledinah, kjer se lahko ustavimo na topli obrok, lahko pa si tudi dotočimo vodo. Sledil bo povratek na izhodišče po nekoliko manj zahtevni lovski poti.

Glede na zmožnosti, želje in po dogovoru se lahko potek ture prilagaja ali spreminja.

Dolžina poti: cca 12 km

Čas vzpona: cca 06:00 ur zmerne hoje

Čas spusta: cca 5:00 ur

Skupaj: cca 11 – 12 ur (s postanki in malico).

Višinska razlika: 1.221 m

Obvezna varovalna oprema: čelada, plezalni pas, samovarovalni komplet, (opremo si je mogoče sposoditi na sedežu PDD v sredo ob 19:30 uri), komplet prve pomoči, DOBRA VOLJA!

Planinska oprema: naglavna svetilka z rezervno baterijo, uhojeni VISOKI planinski čevlji z DOBRIM NEDRSEČIM podplatom, nahrbtnik, pohodne palice kdor jih uporablja, rezervna in topla oblačila, rokavice in anorak za slučaj dežja, vreča za umazana oblačila in vreča za SMETI, KATERE ODNESEMO S SEBOJ V DOLINO, telefon z napolnjeno baterijo, sončna krema in očala.

Hrana in pijača: iz nahrbtnika, visoko kalorične tablice ali čokolada ali sadje, tekočine 3,5 l, Pri vzponu je mogoče vodo natočiti na izviru pri koči na Ledinah po 2,5 urah hoje.

Neobvezna oprema: Fotoaparat, dnevniki in knjižice za zbiranje žigov, zemljevid, kompas.

TEŽAVNOST in ZAHTEVNOST ture

Kategorija poti: Zelo zahtevna označena pot

Kondicijska zahtevnost: Kondicijsko zahtevna zaradi dolžine, višine in poletnih temperatur.

Tehnična zahtevnost: zahtevna zaradi izpostavljenih delov in zračenega grebena.

Potrebni in priporočeni dokumenti: Planinska izkaznica z nalepko plačane članarine za tekoče leto, osebni dokument, kartica zdravstvenega zavarovanja.

Način prevoza: z osebnimi vozili

Cena prevoza: Strošek prevoza si udeleženci porazdelijo med seboj po dogovoru z voznikom.

Rok za prijave: petek 29. julija 2022, število udeležencev je omejeno.

Udeležba samo s predhodno prijavo na SMS – 041/816 504 ali na mail m.skulj@gmail.com.

Pohod bo vodil: Matjaž Škulj, vodnik PZS

Album z ogledne ture

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja