Skoči na vsebino

Po sledeh vodomca – vabimo na popoldanski izlet

POPOLDANSKI IZLET –  Naravoslovna učna pot »PO SLEDEH VODOMCA« in ogled Vodomčevega gaja v vasi Cerovo pri Grosupljem

Datum izleta: četrtek, 23. 6. 2022

Pot: večinoma poti poteka po gozdnih poteh z zmerno strmino. Nezahtevna, markirana pot.

Zbor: ob 16.30 uri na parkirišču v vaškem jedru Cerovo.

Navodila za pot: po avtocesti, izvoz Grosuplje zahod. Slediti tablam za Turjak. V Ponovi vasi pri kapelici zaviti levo, nato slediti tablam Vodomčev gaj oz. Cerovo. Avto pustite na urejenem brezplačnem parkirišču v vaškem jedru Cerovo. Tu se bomo zbrali in se podali novim doživetjem naproti po makadamski poti do Vodomčevega gaja (5 min).

Prevoz: z osebnimi avtomobili.

Trajanje: 4,5 ur, približno do 21.00.

Oprema: pohodni čevlji, zaščita pred komarji in klopi (obvezna!).

Malica: iz nahrbtnika. Ne pozabite na dovolj pijače, še posebej, če bo dan vroč.

Dokumenti in ostala oprema: osebni dokument, foto aparat… po želji.

Vstopnina: odrasli 10 €, otroci 8 €.

Na pohod bomo tokrat odšli šele popoldne. Ni se bati, da bi nas ujela noč, saj so junijski dnevi najdaljši v letu. Otroci pa bodo zagotovo hvaležni, če bodo lahko šli v postelje malo kasneje. Upam, da vas bodo nova spoznanja in doživetja vsaj toliko navdušila in prevzela, kot so naju.

Najprej se bomo sprehodili do Vodomčevega gaja, kjer gnezdi majhen, toda izjemno barvit in zanimiv ptiček z vzdevkom »kralj ribičev«. V gaju bomo dobili mnogo odgovorov, med njimi tudi koliko uši poje pikapolonica v enem dnevu, na kakšen način smrdokavra zavaruje svoje mladičev in koliko lahko jež prepešači v eni sami noči. O tem in še čem nam bo pripovedovala domačinka, vodnica Marija Kavšek. Nato pa se bomo sprehodili po 5 km dolgi učni poti, opremljenimi z dvaindvajsetimi tablami s slikami in opisi na tem področju živečih ptic. Ena od posebnosti učne poti sta tudi tabli, ki omogočata poslušanje oglašanja posamezne ptice. Na poti so postavljene gnezdilnice za plavčka, plezalčka, veliko in čopasto sinico, za sovo kozačo ter pegasto in lesno sovo, videli pa bomo tudi gnezdišča za netopirje. Na tej poti bomo morda srečali tudi Podlomarje, pravljično gozdno ljudstvo, dolgo časa nevidno za človeško oko, ki pa se od časa do časa prikažejo v okolici jezerca, kjer izvira Podlomščica in kjer stoji lisjakova koča. Tu bo čas za malico, zato si kaj okusnega za prigriznit le vzemite s seboj. Od tu naprej se po kraškem gozdnem terenu pot dviguje do Županove jame in do Tabora Cerovo, enega redkih, še ohranjenih protiturških taborov. Tokrat bomo ogled Županove jame in Tabor Cerovo izpustili. Morda pa poskrbimo za kakšno presenečenje?

Vodnika: Lili Jazbec, Milan Jazbec, vodnika PZS.

Prijave na 041 315 156 ali  lili.jazbec1@gmail.com do torka, 21. junija 2022.

Lep planinski pozdrav!
Lili in Milan Jazbec

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja