Skoči na vsebino

Slovenija spada med biotsko pestrejše države v Evropi

V teh dneh obeležujemo kar tri pomembne dneve, povezane z naravo – evropski dan Nature 2000 (21. maj), mednarodni dan biotske raznovrstnosti (22. maj) in evropski dan parkov (24. maj).

Slovenija spada med najbolj biotsko pestre države v Evropi. Naša država največji delež območij Nature 2000 med vsemi državami članicami EU, saj obsegajo dobrih 37 odstotkov površine države. Zavarovana območja pa v Sloveniji zavzemajo 14 odstotkov površine.

Leta 1992 je bila sklenjena Konvencija o biotski raznovrstnosti (KBR, v angleščini). Program Združenih narodov (ZN) za okolje (United Nations Environment Programme – UNEP, v angleščini) je 22. maj razglasil za mednarodni dan biotske raznovrstnosti v spomin na začetek veljavnosti KBR. Ta dan je priložnost za razmislek o tem, kako bi povečali razumevanje in ozaveščenost o vprašanjih biotske raznovrstnosti. Slovenija ta dan obeležuje od leta 1996, ko je postala pogodbenica KBR.

Evropski dan parkov je spominski dan za zavarovana območja po Evropi, ki ga je leta 1999 uvedla zveza EUROPARC, da bi proslavila zavarovana območja po vsej Evropi. Praznuje ustanovitev prvih narodnih parkov v Evropi – sklop devetih parkov, ustanovljenih na Švedskem  leta 1909.

 

V zvezi EUROPARC razmišljajo: »Kaj bi bili brez narave? Je del samega našega bitja. Od nje smo odvisni za naše duševno in fizično zdravje, proizvodnjo hrane, zrak, ki ga dihamo… Vendar sta naš odnos do nje in ravnanje z naravo v neravnovesju. Posledično ne izgubljamo le naravnih območij, ampak tudi občutek pripadnosti. Zato je čas, da premislimo, naravo obnovimo in se ponovno povežemo z njo! Prav to vas prosimo, da naredite na evropski dan parkov.«

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja