Skoči na vsebino

Poročilo o pohodu na Kamniškega dedca

Na lepo sončno nedeljo, 15. maja 2022, se veseli hribovci zberemo v Kamniški Bistrici, od koder krenemo navkreber proti spodnji postaji tovorne žičnice za Kamniško sedlo mimo Rokovnjaških jam.

Po prečenju pod Jermanco, kmalu dosežemo razpotje v Klinu, kjer leva označena stezica vodi na Kamniško sedlo, desna neoznačena pa v Repov kot. Od tu na Kamniškega Dedca vodi neoznačena lovska pot, katera je do prehoda čez strugo potoka Sedelšček orientacijska mora, saj je potrebno točno vedeti kje potok prečiti. Prečenje potoka je obenem tudi prilika za obnovitev tekočinskih zalog.

Od potoka se usmerimo v levi breg, ter kmalu dosežemo lovsko kočo, kjer si privoščimo počitek pred strmim vzponom. Za kočo se pot postavi “pokonci” in strmina ne popusti vse do zaključnega grebena.

Na koncu pa nas za posladek pričaka še plezalni vzpon na sam vrh, s katerim pohodniki izvrstno opravijo in pristopijo na izjemen razglednik sredi Kamniških Alp – Kamniški Dedec 1.583 m.

Tudi vreme nam je naklonjeno, zato je vidljivost izredna in posledično tudi izjemne fotografije okoliških vrhov. Ob pogledu v Repov kot, se nam slutnja pri prehodu čez skoraj suho strugo Sedelščka uresniči, saj približana fotografija Repovega slapu pokaže da je le ta presahnil. Sledi soglasna odločitev da se ne povzpnemo do njega, temveč sestopimo preko Jermance do Lepega kamna. Večina pohodnikov je bila prvič tako na Kamniškem Dedcu, kot pri Lepem kamnu, zato jih prizori neznansko očarajo.

Piko na “i” pa doda še pogled na bližino Velikega grebena, Žmavcarjev, Gamsovega skreta, Skute, Štruce in Kogla, kateri so pri Lepem kamnu, kot na dlani. Od tu se spustimo v dolino na izhodišče, ter zaključimo prijeten, zanimiv, a rahlo naporen dan v veselje pohodnikov v piknik centru Pri Jurju z dobro jedačo in pijačo, ter snovanjem novih dogodivščin v prihajajočih mesecih.

zapisal: Matjaž Škulj

ALBUM
foto: udeleženci ture

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja