Skoči na vsebino

Poročilo z družinskega izleta na Zasavsko Sveto goro

V središčnem delu Slovenije se nas je na družinskem izletu PD Domžale to nedeljo, 8. 5. 2022 nabralo kar 7 družin, skupno 27 udeležencev. In tudi po starosti zelo raznoliko, od še ne drugega leta starosti do 11 let.
 
Ker smo imeli namen, da bodo tudi najmlajši vsaj na začetku hodili, smo si nekoliko skrajšali pot in se z osebnimi avti z Vač, kjer je bil zbor, zapeljali še dober km in pol mimo Klenika v smeri Zasavske gore.
Glede na oblačno vremensko napoved z možnostjo kake kaplje, nas je ob začetku hoje celo pospremil kak sončni žarek, vreme pa je cel dan ostalo stabilno. Četudi zelo počasen tempo je bil prehiter za najmlajšo udeleženko, zato nas je večina nadaljevala v normalnejšem otroškem tempu, nekaj počasnejših pa nas je potem kasneje ujela na gori.
 
Prvi del poti je potekal po makadamski cesti, ki je skoraj neobljudena, zato so predvsem otroci imeli dovolj sproščenosti in raziskovanja obcestnega okolja. Med drugim nas je ob cesti pričakal pravi pravcati pujs, ki je že lepo zoral del travnika. Drugi del poti pa je potekal po gozdni stezi, ki je vmes peljala skozi pobočje z že skoraj visokogorskim izgledom.
 
Do vrha smo potrebovali dobro uro in pol prijetne hoje. Okolica romarske cerkve z župniščem in ostalimi poslopji je prav slikovita .Za uspešno prehojeno pot do vrha pa smo se v objektiv vseeno ujeli s cerkvijo v ozadju. Ker je najboljši del izleta malica, se nismo preveč zadržali, ampak spustili do par minut oddaljene Planinske koče, kjer so nas postregli z okusnim kosilom. Otroci pa so si čas krajšali na igralih in zanimivem gozdu ob koči.
 
Navezovanje novih in obuditev nekaterih starih poznanstev nas je spremljalo na prijetnem družinskem izletu po posavskem hribovju. In nekateri smo si zaželeli na ponovno snidenje, bodisi 7. avgusta na družinskem izletu na Snežnik, bodisi na družinskem taboru na Mali planini zadnji vikend avgusta.
 
Dušan Prašnikar, vodja izleta
 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja